Francouzská rada: Držet hubu a krok.

Odpor jisté nemalé části českého občanstva k Evropské unii, v poslední době pak odpor k nikým řádně nepřečtené Lisabonské smlouvě, pramení podle mého skromného názoru z toho, že jsme si jako národ nikdy v minulosti pořádně neužili vlastní samostatnosti. Vždy jsme byli součástí nějakého státního uskupení vedeného jiným, nám většinou nepřátelským, národem: Rakousko-Uhersko vedené Rakušáky, Protektorát Čechy a Morava vedený Němci, "rodina" komunistických států vedených Sovětským svazem a nyní Evropská unie vedená Němci a snad také Francouzi či Brity. Těmi Němci, kteří nás v nedávné době chtěli zcela vyhladit z povrchu zemského poté, co nás ve spolku s Němci Francie i Británie hanebně zradily podpisem Mnichovské dohody.

Krátká období relativní samostatnosti v letech 1918-1939 a v období let 1990 - 2004 nám jaksi neumožnila si samostatnosti patřičně užít a tak jsme přehnaně citliví na poručnictví velkých národů nás řídit a trpíme podezřívavostí, že to tito protektoři činí jen s ohledem na vlastní a nikoliv náš prospěch. V dnešní době se přitom nejedná o žádný boj o mocenskou nadvládu politickou. Jde pouze a výhradně o boj o trhy, o to, aby se na územích připojených politickými "sňatky" výhodně vyprodalo neprodejné zboží povalující se léta ve skladem těch rozvinutějších zemí, aby byla získána laciná pracovní síla. Z poslední doby můžeme jako zářný příklad uvést digitalizaci televizního a rozhlasového vysílání, kdy se pod pláštíkem údajného rozšíření programové nabídky konal a ještě stále koná velký výprodej zastaralých modelů televizorů bez digitálních tunerů a obrovský výprodej set-top-boxů, které si mnozí "šťastní" majitelé nových LCD televizorů musí dodatečně kupovat poté, co zcela neinformováni koupili "nejnovější" model televize bez digitálního tuneru. Zmateni propletenými kabely a v rozpacích, který ovladač mají právě teď použít marně hledají v nabídce nových kanálů něco, co by jim přineslo skutečnou informační nebo uměleckou hodnotu.

K problémům, které máme s našimi vlastními "nepřizpůsobivými opálenými" občany pocházejícími ovšem převážně ze spřáteleného Slovenska, přibývají nyní podobní "národní hosté" z Bulharska a Rumunska a můžeme se těšit na další návštěvníky přicházející z Albánie a Chorvatska po jejich brzkém připojení do EU. Jsme v rozpacích nad nezaměstnanými a sebevraždy páchajícími Vietnamci, kteří se nejen že nechtějí, ale ani nemohou, jsouce katastrofálně zadluženi, vrátit zpět do své rodné vlasti. Máme je přitom rádi pro jimi prodávané levné oblečení, které k nám propašovali bez zaplacení cla a z jehož prodeje neplatí řádně daně, nelíbí se nám ale to, jak se iniciativně zapojili do drogové scény nejen pěstováním marihuany.

Nejraději bychom se s celým našim státem přestěhovali na nějaký ostrov v teplých krajích, kde bychom ušetřili při stavbě domů a na nákladech za vytápění a kde bychom mohli sklízet tři úrody za rok. Tam bychom si žili jako v ráji bez otravných sousedů, pěstovali skot a vyráběli boty pro celý svět, tak jak si to představoval již zvěčnělý pan Baťa v dobách, kdy nás chtěli Němci vedení Hitlerem vyhladit. Byla by to krása. Problém je ale v tom, že máme asi tak bilion korun státního dluhu a poslední volný ostrov si koupil pro sebe a svoji rodinu Bill Gates.

A tak nám nezbývá, než se smířit s tím, že budeme vždy někam patřit, že nám bude vždy někdo poroučet, protože ten plac, co nám vybral údajný praotec Čech je nemlich uprostřed Evropy a v krátké době budeme skutečným geografickým středem Evropské unie. Možná by nám trochu pomohlo, kdyby se všechny ty bruselské úřady, soudy a parlamenty přestěhovaly právě k nám. Tohle mohlo být tím hlavním heslem našeho nastávajícího předsednictví EU a ne ty zmaty o cukru. Tak snad až příště, až na nás za pár let zase přijde řada. Zatím se musíme smířit s tím, že pan Sarkozy nám nabídnul, že nám bude on a celá Francie pomáhat při našem předsedování, radit nám a vést naše politiky zejména směrem k odklepnutí Lisabonské smlouvy těmi zatracenými Iry a dávat nám podklady k tomu, kam by měly proudit peníze daňových poplatníků celé Eu s cílem zastavit tu zatracenou finanční krizi vyvolanou údajně těmi zatracenými Američany. Pohovořil o tom v rozhlasové stanici France Info nový francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Bruno Le Maire. Zároveň však vyvrátil, že by tím pokračoval vedoucí vliv Francie v čele EU, zatímco české předsednictví by bylo jen jakousi kulisou. "Úzká dohoda s končícím předsednictvím Francie bude užitečná v ekonomické oblasti, v odpovědi na krizi," sdělil světu pan státní tajemník Le Maire. Naznačil nám tak, kde je naše místo v EU. Na ocasu.
29.12.2008 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.