Sedm českých ran na stole od parlamentu a EU.

Jak říká klasik "na chudej lid musí bejt přísnost". A naši politikové se tohoto doporučení drží. Neustále rozvíjejí řadu metod, jak vytáhnout z kapes občanů další peníze či jak jim alespoň ještě více znepříjemnit život v tomto slzavém údolí. Jakoby nám nestačily "globální" rány přicházející ze světa. Podívejme se na některá "zlepšení" našeho státního a zejména právního systému obojků a okovů, které občanovi kazí jeho obyčejný a přízemní život.

Vyplácení nemocenské se od Nového roku zásadně změní. V prvních třech dnech nemoci lidé opět nebudou dostávat žádné dávky, tedy stejně jako letos v prvním pololetí. Stát jim nemocenskou začne poskytovat dokonce až od 15. dne stonání. Do té doby - tedy od 4. do 14. dne nemoci - jim náhradu mzdy budou vyplácet zaměstnavatelé. Počítá s tím novela zákona o nemocenském pojištění, která začala 1. ledna platit. Zaměstnavatele nebude stát prvních 14 dní nemoci zaměstnance v kalendářním roce přitom díky slevě na pojistném ani korunu.

Novela zákona změní podporu v nezaměstnanosti a dobu jejího vyplácení zkracuje o měsíc. Lidé bez práce mladší 50 let by ji měli pobírat místo půl roku jen pět měsíců, lidé od 50 do 55 let místo devíti osm měsíců a nezaměstnaní starší 55 let místo roku 11 měsíců. V prvních dvou měsících by měli od státu dostat 65 procent předchozího průměrného čistého příjmu, v dalších dvou měsících jeho polovinu a ve zbytku 45 procent. O nárok na podporu přijdou lidé, kteří v posledním půlroce nejméně dvakrát bez vážných důvodů odešli z místa, které jim našel úřad práce. Norma počítá i s omezením dávek dlouhodobě nezaměstnaným, kteří odmítnou rekvalifikaci či pracovat určitý počet hodin dobrovolnicky pro obce.

Česká pošta opět pokročila směrem k chystané privatizaci a od ledna zdražila posílání balíků až o deset korun. Ceny doručování dopisů se prý nezmění. Zatímco na doručování psaní do 50 gramů za cenu do 18 Kč má pošta zatím státem zaručený monopol, balíky prý doručuje v konkurenčním prostředí a tak se musí soukromým firmám vyrovnat cenou. Že by se snažila se vyrovnat kvalitou služeb, na to zatím nikdo z manažerů nepomýšlí. Dovedete si snad představit, že by vás pošťák vezoucí vám balík volal na mobil, že stojí před zamčeným domem a rád by vám donesl balík až do bytu?

Od 1. ledna vstoupil v účinnost zákon o policii, který dává policejnímu sboru nové pravomoci a zároveň jej zbavuje některých současných povinností. Policisté například budou moci v určitých případech používat elektrické paralyzéry a při pátrání budou mít přístup k údajům o telefonátech. Na druhou stranu už nebudou muset doručovat úřední písemnosti nebo zajišťovat dohled na velkých sportovních akcích. Dopravní nehody bude policie povinně vyšetřovat jen v případech, kdy škoda přesáhne 100.000 korun nebo dojde ke zranění či úmrtí. Lehce havarovavší občané se tak budou muset stát kvalifikovanými odhadci způsobených škod. Pokud si nebudete jisti výší škody, nejlépe uděláte, když se praštíte do hlavy a způsobíte si tak třeba i jen malé zranění. Pak můžete policii zavolat.

Česká policie dostane od 1. ledna také novou zbraň proti těm, kteří se skrývají před zákonem, i pomocníka při pátrání po lidech, kteří se ztratí s mobilem v kapse a mohou být v bezvědomí. Policisté mají nově nárok na on-line informace o tom, kde hledaný člověk platí kartou nebo kde se nachází jeho telefon. Vyplývá to z paragrafů zákona o policii, které zůstaly veřejností a médii bez povšimnutí. Zákon je už schválený a dává policii právo na "dálkový a nepřetržitý přístup" k údajům o kartách, ale i k databázím telefonních operátorů a zdravotních pojišťoven. Ty mají hlásit, kde hledaný člověk využil zdravotní péči. Rozšiřuje se tak nekontrolovaně počet osob, které mohou přístup k osobním údajům občanů zneužívat.

Žadatel o registraci použitého vybraného vozidla do registru silničních vozidel je od 1.1.2009 povinen zaplatit "Poplatek na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků", stanovený podle plnění mezních hodnot emisí ve výfukových plynech podle předpisů EU (tzv. norem EURO). Poplatek je stanoven ve výši 3000 Kč v případě splnění mezních hodnot emisí EURO 2, 5000 Kč v případě splnění mezních hodnot emisí EURO 1 a 10000 Kč v případě, kdy vozidlo nevyhoví ani normě EURO 1 (rok výroby cca 1992 a starší). Žádný poplatek se naopak nebude platit u vozidel, která splňují mezní hodnoty emisí EURO 3 nebo vyšší (cca od roku výroby 2000). Jedná se nepochybně o vítězství lobby výrobců a prodejců nových automobilů. Řada starších vozidel se tak stává zcela neprodejnými.

Motoristé, kteří v příštím roce nebudou mít pro své vozidlo sjednáno povinné ručení, budou platit velké pokuty. Jediným povinným dokladem o povinném ručení bude Zelená karta, kterou (podepsanou vlastníkem vozidla) musí mít řidič vždy u sebe. Vlastník vozidla bez povinného ručení bude muset uhradit České kanceláři pojistitelů (ČKP) poplatek 20 až 300 Kč za každý den, kdy provozuje vozidlo bez tohoto pojištění. Více čtěte zde.

Jistě se vám po přečtení této krátké informace rozjasní líc a vykročíte do nového roku 2009 s úsměvem a vírou, že u nás konečně zavládne jednoho dne disciplína, kdy lidi v Praze na Karláku nepolezou po stromech jako opice. Pramen: ČTK a Radio.cz
2.1.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.