Máte v autě Euroformulář a propisku?

Silnice kloužou a počet srážek a havárií vozidel stoupá. Automobily končí často v příkopech a tak je na místě si zopakovat, co musí udělat účastník nehody poté, co se vzpamatuje z nervového šoku. Tedy pokud alespoň někdo přežije. Od 1. ledna 2009 se zvyšuje limit povinného oznamování dopravních nehod, při nichž nedošlo ke zranění nebo škodě na veřejném majetku, z 50 na 100 tisíc Kč. V této souvislosti lze řidičům pro případ rychlého řešení menších dopravních nehod vřele doporučit, aby s sebou vozili předtisk jednotného formuláře Záznam o dopravní nehodě (tzv. euroformulář), který posléze slouží jako podklad pro řešení pojistné události s pojišťovnou. Formulář můžete využít i při cestách do zahraničí, zejména po Evropě. Formulář se záznamem o dopravní nehodě je ke stažení například zde, vytiskněte si jej dvakrát.

Lepší ale bude, když si vyzvednete originální formulář ve vaší pojišťovně, má totiž kopie. Používejte jen jednu sadu formulářů pro dvě zúčastněná vozidla (dvě sady pro tři zúčastněná vozidla atd.). Není důležité, kdo formulář dodá a vyplní. Použijte propisovací tužku a pište tak, aby byly čitelné i kopie. Používáním originálního formuláře s kopiemi také vyloučíte případné pokusy o doplňování či změny textu poté, co záznam účastníci podepsali. Při vyplňování dávejte pozor na následující upozornění:
 * otázky v bodě 8 se vztahují na vaše doklady o pojištění (číslo dokladu o pojištění odpovědnosti, zelené karty)
 * otázky v bodě 9 se vztahují k vašemu řidičskému průkazu
 * označte přesně místo střetu (bod 10)
 * označte křížkem variantu (1-17), která se týká Vaší nehody (bod 12) a na konci uveďte počet vámi označených políček
 * vyhotovte nákres nehody (bod 13), pokud máte fotoaparát, fotografujte!

Nezapomeňte uvést eventuální svědky nehody, jejich jména a adresy, zejména pokud se Váš názor liší od ostatních účastníků nehody. Podepište Záznam o dopravní nehodě a dejte jej podepsat i druhému řidiči. Jeden výtisk předejte druhému účastníkovi a ponechejte si druhý za účelem předání vašemu pojistiteli.
Při oznámení nehody pojišťovně nezapomeňte uvést, kde a kdy by mohlo být vozidlo prohlédnuto odborníkem, formulář předejte příslušné pojišťovně bezodkladně.

Povinností účastníků nehody je sepsat společný záznam o dopravní nehodě. Pokud to jeden z účastníků nehody poruší, vyplní formulář neúplně, nebo vůbec ne, čeká ho nově postih. Řidič, který nevyplní formulář o nehodě, se dostává do těch samých potíží, jako kdyby odjel od nehody. Když vyplníte formulář neúplně, hrozí vám tři body, pokud odjedete od nehody úplně bez vyplnění záznamu, budete za to postiženi pěti trestnými body. Pokud není řidič povinen hlásit dopravní nehodu policii, musí se s druhým účastníkem nehody dohodnout na zavinění. Tuto dohodu je nejlépe učinit písemně, ideálně na zmíněném tiskopisu Záznam o dopravní nehodě. V nejhorším případě lze použít i volného listu papíru, ale i na něm musí všichni účastníci podepsat dohodu o zavinění. V případě, že se na míře zavinění nemohou řidiči dohodnout, zavolejte policii. V případě, že se nezjistí viník dopravní nehody, pojišťovny nevyplácejí škody. V rámci urychlení likvidace je určitě dobré, aby řidiči na formulář napsali také svůj telefon, případně e-mail.

Novinkou je také to, že dechová zkouška nebude pro policii pouze orientační, ale bude stačit jako důkaz, že řidič před jízdou pil. V případě, že bude přesto požadovat krevní zkoušku, tak ho na ni policie musí dovézt. Pokud se ale přítomnost alkoholu prokáže, řidič si to zaplatí. Více o vyplňování euroformuláře čtěte zde. Vzor vyplněného euroformuláře najdete zde.

A jeden dobrý odkaz na stránku, kde se můžete dozvědět, u které pojišťovny bylo pojištěno vozidlo, se kterým jste se neradi potkali na silnici a jeho majitel vám nechce tento údaj sdělit, například proto, že není vůbec pojištěn: Česká kancelář pojistitelů.
5.1.2009 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.