Koupí ruská "firma" Putin a spol. ČSA?

Chystaná privatizace Českých aerolinií má jasného favorita: ruský Aeroflot. "Čeká se jen na to, kdo Aeroflot do Česka přivede," tvrdí jeden z tuzemských podnikatelů, kteří mají zájem se privatizace zúčastnit coby partneři zahraničního zájemce. Spojení hlavního kupce s místním "znalcem terénu" bývá v těchto případech obvyklé. O Aeroflotu jako favoritu privatizace ČSA, v níž chce stát získat tři až pět miliard korun, hovoří i další podnikatelé. Bezpečnostního rizika při prodeji se vláda neobává. "Hlavním cílem je najít vhodného strategického partnera. Uchazeči proto projdou nejprve kvalifikačním sítem, které bude posuzovat i bezpečnostní rizika. Výnos z prodeje je důležitým, ale až druhým bodem v pořadí," řekl nedávno ministr financí Kalousek. České aerolinie mají být první na řadě řetězu privatizací, které vláda letos chystá.

Ministr dopravy Řebíček doufá, že zájemců o ČSA bude víc. Veřejně ale zatím potvrzuje zájem jen Aeroflot. "O ČSA se zajímáme. Zúčastníme se tendru, který bude zřejmě příští rok," uvedla koncem minulého roku mluvčí Aeroflotu Irina Dannenbergová. Zato například společnost Air France-KLM je zdrženlivá. "Privatizace ČSA zatím nezačala. Není co komentovat," řekla novinářům mluvčí KLM Marisca Kensenhuis.

V případě Aeroflotu by se ale nejednalo o privatizaci neboli převod majetku do soukromých rukou. 51 procent akcií Aeroflotu totiž vlastní ruský stát, takže pokud se to stane, prodáme ČSA přímo Kremlu! Aeroflot a ČSA tedy může být v případě potřeby nástrojem Putina a jeho party z bývalé KGB. A nejde ani tak o vlastní letecký provoz, ale o získání přístupu k osobním údajům cestujících a to nejen občanů ČR. V každém případě se mě osobně spojuje případné ruské státní vlastnictví ČSA se vzpomínkou na karavanu sovětských armádních transportních letadel, která mě přelétala v noci z 20. na 21. srpna 1968 těsně nad hlavou, aby vzápětí přistávala na Ruzyňském letišti. Vypadá to, že se ze "zájmové zóny" ruských carů nedostaneme nikdy. Když nás nemohou obsadit, mohou si nás koupit za naše peníze, které jim platíme za naftu a plyn.
6.1.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.