Dodávky ruského plynu s ručením omezeným.

Do Prahy dnes zavítá všech 27 členů Evropské komise. Ačkoliv se mělo jednat o slavnostní a veskrze přátelské setkání vrcholových představitelů EU s potentáty té podivné východní země zvané Česko, hlavním tématem jednání bude spíše spor mezi ruským energetickým gigantem Gazprom a Ukrajinou o dodávky plynu, který se klesajícími dodávkami projevil i v dalších státech Evropy, včetně ČR. Otázkou ale je, o čem budou páni politici vlastně jednat, když se jedná o docela obyčejný a vcelku nedůležitý obchodní spor. Jak prohlásil mluvčí společnosti RWE, která zajišťuje dopravu a distribuci plynu nejen pro Česko, ale i pro další země západní Evropy, obsah smluv s ruskou stranou je předmětem obchodního tajemství. Z jeho odpovědi vyplývá, že sice politici mohou o nastalé krizi jednat, ale jen na úrovni hospodského pokecu a bez jakýchkoliv podkladů.

Podívejme se do minulosti. Státní společnost Transgas a.s. prodala vláda ČSSD vedená Milošem Zemanem za 36,55 miliardy korun přímým prodejem vybranému nabyvateli - společnosti RWE Gas Aktiengesellschaft (viz usnesení vlády 1342 ze 17.12.2001). V prosinci roku 2006 prodloužila pod novým jménem RWE Transgas, a.s. smlouvu na dodávky zemního plynu se společností Gazprom export Ltd. do roku 2035. Smlouva je sjednána na dodávku ve výši 9 miliard kubických metrů ročně. Podzemní zásobníky zemního plynu skupiny RWE v České republice spravuje od května 2007 společnost RWE Gas Storage s.r.o. se základním kapitálem 13,45 miliard korun a disponující s podzemními zásobníky s kapacitou 2,321 miliardy krychlových metrů plynu. Což je zásoba na dobu cca tři měsíce. Od RWE Transgas a.s. se v roce 2006 oddělila společnost RWE Transgas Net s.r.o. se základním kapitálem 46,79 miliardy korun. Ta zajišťuje tranzitní přepravu zemního plynu přes území ČR pro zahraniční obchodní partnery a vnitrostátní přepravu zemního plynu tuzemským partnerům.

Nepřipadá vám trochu zvláštní, že dopravu a distribuci tak strategického paliva, jakou je bezpochyby plyn, zajišťují na našem území dvě společnosti s ručením omezeným, které odebírají plyn od ruské společnosti Gazprom export Ltd., tedy společnosti rovněž s ručením omezeným? Naše socialistická vláda vedená prozíravým a nepodplatitelným Zemanem ale na vše myslela. Jak vyplývá z usnesení vlády,
"Vybraný nabyvatel se zavazuje, že zajistí, aby Transgas dodržoval v podstatných ohledech všechny existující smlouvy upravující prodej plynu nebo tranzit plynu přes území České republiky. Sankce za porušení závazku - smluvní pokuta rovnající se třiceti procentům (30 %) části kupní ceny připadající na všechny prodávané akcie Transgasu."
Pokud je tedy tento text obsažen v prodejní smlouvě, může stát požadovat zaplacení uvedené sankce za přerušení dodávek plynu od společnosti RWE? Nejspíše nikoliv, protože RWE Transgas a.s. jistě všechny smlouvy dodržuje. Za to, že je nedodržuje Gazprom export Ltd., nemůže. Něco jiného by bylo, kdyby byl jednoduše a prostě Transgas a.s. zavázán vůči státu k dodávce daného množství plynu a byly určeny sankce za jeho nedodání. Nic takového neexistuje a tak může náš milý předseda vlády Topolánek jen suše konstatovat, že se jedná o obchodní spor mezi dvěmi soukromými společnostmi, do kterých nemůže zasahovat nejen český stát, ale ani stát ruský. S Putinem si tak mohou u vodky či čaje akorát vykládat o tom, jak je těžké řídit český stát, když už žádný státní majetek neexistuje. Jen pro pobavení: čistý zisk společnosti RWE Transgas a.s. za rok 2007 činí velice pěkných 12,8 miliardy korun. Českých a v německé bance.

Z domácího tisku: Rusko dnes krátce před 7:00 SEČ přerušilo veškeré dodávky zemního plynu přes ukrajinské území do Evropy. Podle agentury Reuters to uvedla ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz. Žádný plyn z Ruska od nočních hodin nepřichází ani do České republiky. Včera se zcela bez dodávek ocitl Balkán, Slovensko vyhlásilo nouzový stav. Rakousko v úterý dostávalo o 90 procent a Francie o 70 procent plynu méně než by měly, Turecko zvažuje nabídku Íránu, že bude plyn odebírat od něj. Energetické firmy v Německu varovaly, že největší evropská ekonomika se může potýkat s nedostatkem plynu.

Tak nevím, co se bude dnes večer oslavovat v Národním divadle. Slavnostního mejdanu se nezúčastní prezident Václav Klaus, vlajku EU na Hradě nevztyčil. Účast potvrdil Václav Havel, který bude s českou honorací sledovat představení komediantů bratrů Petra a Matěje Formanových nazvané Sladíme Evropu. Doufejme, že jim tam nebude zima. Kotelna Národního divadla je totiž plynová.
7.1.2009 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.