Nová databáze léků a lékáren.

Na stránkách nového informačního portálu Státního ústavu pro kontrolu léčiv www.leky.sukl.cz určeného především pro pacienty najdete od včerejška ověřené, aktuální a úplné informace o registrovaných léčivých přípravcích, klinických hodnoceních, lékárnách a další důležité informace. Zajímavá a užitečná je i Databáze lékáren, která obsahuje seznam všech registrovaných lékáren v ČR. Vyhledávání je možné zúžit nejen na určitý region, ale i podle toho, zda má lékárna www stránky, internetový prodej v ČR nebo do zahraničí, 24-hodinovou pohotovost, rozšířený prodej v sobotu a v neděli nebo zda se jedná o nemocniční lékárnu. Tato kriteria lze i kombinovat.

V databázi léků najdete informace o více než 8000 přípravcích. V pokročilém vyhledávání v rámci seznamu volně prodejných léků můžete hledat i lék podle vašich zdravotních potíží. Pochopitelně s příslušným rizikem, které při samoléčitelství podstupujete. Pokud se ale jedná o celkem banální potíže typu migréna nebo překyselení žaludku po divoké noci, můžete jistě takové riziko podstoupit. Ušetříte tak nejen 30 korun za vyšetření u lékaře, ale i dalších 30 korun za položku na předpisu. Pokud vám jde o finanční úspory, můžete také využít databázi léků, kterou provozuje ministerstvo zdravotnictví. Zde se dozvíte, zda k vašemu léku existuje nějaká levnější varianta, kterou vám může předepsat lékař nebo vydat přímo na váš požadavek lékárník v případě, že na receptu nebude výslovně lékařem uvedeno, že na léku, který předepsal, trvá. Nenechte se odradit dlouhou reakční dobou ministerského serveru, asi jej mají umístěný na nějaké staré dvoulince od rozhlasu po drátě někde v kotelně. Více se o možnostech úspory financí při opatřování léků dočtete na serveru Penize.cz.

Nicméně vám přeji, abyste služeb zmíněných informačních portálů o lécích nemuseli využívat vůbec. Migréna se dá léčit i příjemnými metodami a když omezíte požívání cukru či nevhodných alkoholických nápojů, ušetříte i peníze za léky. Protože dnes přes den nebude teplota nižší než 5-6 pod nulou, vezměte odpoledne svoje děti nebo vnoučata někam na svah. Jezdit na bobech či saních se dá dokonce i v Praze. Měli jste vidět včera moje dva vnuky, jak se váleli s nadšením po sněhu, který je pro ně jako rodilé anglány nevídanou atrakcí. Zvládli i jízdu na bobech a největší zábavou bylo, že nejen že létali vzduchem, ale že zběsilá jízda končila až v rákosí. Určitě lepší zábava než čumět na televizi nebo do internetu.
8.1.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.