Ruský plyn začal opět proudit.

Zdá se, že konečně dnes v půl deváté ráno začal na Ukrajinu proudit ruský plyn určený pro evropské země. Do Česka dorazí plyn nejdříve za 48 hodin. Nebyla ale ukončena tahanice kolem novoročního zdražení plynu pro Ukrajinu a tak i nadále trvá možnost, že by Rusko použilo plynový kohoutek jako prostředek k nátlaku v okamžiku, kdyby Ukrajina přistoupila k nepovolenému odběru plynu pro vlastní potřebu. Současná ukrajinská vládní koalice Timošenkové je navíc nadále ve velmi slabé pozici. Ukrajinská proruská opoziční Strana regionů Viktora Janukoviče předloží v parlamentu návrh usnesení na vyslovení nedůvěry vládě. "Neschopnost, nezodpovědnosti, roztříštění moci a dobrodružný přístup k řešení "plynového" problému - to je to, co přivedlo zemi na pokraj katastrofy", - prohlásil Janukovič.

Podívejme se do událostí minulého roku: v únoru 2008 Putin varoval Ukrajinu, že na ni Rusko zamíří své rakety, pokud by vstoupila do NATO, nebo umožnila USA vybudovat na svém území prvky protiraketové ochrany.
Podle listu Komersant Putin v dubnu 2008 Putin pohrozil, že v reakci na pozvání Ukrajiny do aliance může Moskva iniciovat odtržení východních regionů a Krymu od Ukrajiny. V souvislosti s úvahami o přijetí Ukrajiny do NATO zaznívá na ruské půdě myšlenka na překreslení hranic čím dál častěji. Doslova redaktorovi listu řekl:"Přece chápeš, Georgi, že Ukrajina není stát! Část území je ve střední Evropě a část, daleko významnější, je dárek od nás."
Starosta ruské metropole Jurij Lužkov se zúčastnil 11.května 2008 oslav 225. výročí vzniku ruské Černomořské flotily v Sevastopolu (Krym) a při této příležitosti veřejně pronesl větu: "Sevastopol byl vždy městem celosvazového významu a byl přímo podřízen vládě SSSR". Den poté byl ukrajinskou stranou označen za nežádoucí osobu.
V červnu 2008 v Sevastopolu ruský vicepremiér Sergej Ivanov prohlásil, že Ukrajina by mohla vstupem do NATO přijít o vazby s Ruskem v zbrojařském průmyslu, utrpěla by obchodní spolupráce a je téměř jisté, že Rusko by pro Ukrajince zavedlo víza. Ivanov dodal, že zavedení víz by postihlo desítky milionu lidí v Rusku a na Ukrajině.

V červnu 2008 ruský parlament doporučil prezidentovi D. Medveděvovi, aby zvážil odstoupení od smlouvy o přátelství a spolupráci s Ukrajinou, kdyby tato bývalá sovětská republika podnikla další kroky k připojení k NATO. Kdyby Rusko smlouvu vypovědělo, Rusko by mohlo zpochybnit ukrajinskou suverenitu nad Sevastopolem. Ruští právníci tvrdí, že bez rusko-ukrajinské smlouvy by právní základy pro status města jako součásti Ukrajiny byly pochybné. Krymský poloostrov se Sevastopolem byl v rámci Sovětského svazu součástí Ruska (Ruská sovětská federativní socialistická republika) až do roku 1954, kdy ho Nikita Chruščov předal Ukrajině. Někteří ruští právníci dnes tvrdí, že Chruščov tehdy jednal nezákonně.

Za těchto okolností se ukazuje jako velice prozíravý rusko-německý projekt plynovodu Nord Stream vedeného po dně Baltického moře. Projekt v hodnotě kolem čtyř miliard eur by měl začít fungovat od roku 2010. Má přivádět plyn z Ruska do Německa a západní Evropy, na jeho stavbě se budou podílet ruský energetický gigant Gazprom a německé firmy E. ON a BASF. Důležitým cílem současného "zavírání plynu" tak může být i snaha Ruska přinutit Evropu, aby nekladla odpor k vybudování kontroverzního rusko-německého plynovodu po dně Baltského moře, se kterým nesouhlasí především Polsko. Společnost RWE připravuje napojení Česka na tento plynovod pomocí plynovodu Gazela. Ten propojí dvě větve tranzitního plynovodu z Hory Svaté Kateřiny do Rozvadova na hraniční předávací stanici Waidhaus. Plánovaná roční kapacita je 30 miliard metrů krychlových zemního plynu, což odpovídá současné spotřebě Česka za více než tři roky. Pokud se vše podaří, budeme sice nadále závislí zhruba ze 70 procent na ruském plynu, ale s možností obejít nejisté ukrajinské území.
13.1.2009 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.