Ruský plyn přestal proudit ???

Nikdo neví, co se vlastně děje. Krize okolo plynu trvá. Gazprom začal včera ráno údajně postupně obnovovat dodávky plynu pro evropské odběratele přes Ukrajinu, dodávky do Evropy však byly vzápětí opět přerušeny. Rusko a Ukrajina se vzájemně obviňují z toho, kdo za nynější situaci může. Zástupce šéfa Gazpromu Alexander Medveděv podle BBC řekl, že za přerušení dodávek plynu do Evropy může Ukrajina. "Ukrajina pro dodávky tranzitního plynu neotevřela svá potrubí," uvedl Medveděv. Představitelé Ukrajiny ale naopak tvrdí, že žádný plyn nemohou transportovat, protože z Ruska nic neteče. Šéf EK José Barroso telefonoval ruskému premiérovi Vladimíru Putinovi a vyjádřil znepokojení. I já jsem znepokojen, což je ale asi tak všechno, co můžeme my dva s Barosem pro EU udělat. Bruselská evropská "vláda" oznámila, že členové nezávislé monitorovací komise nemají plný přístup k dispečinkům v Kyjevě a v Moskvě. To však Putin popřel. Podle Bruselu je tedy sprostý lhář.

Hlavní české deníky přestaly raději o situaci informovat, protože nikdo není schopen získat potvrzené informace. Panuje informační chaos a lidé v Bulharsku začínají umrzat. Ruský premiér Vladimir Putin se dnes v Moskvě setká s premiéry Slovenska a Bulharska, jejichž země přerušením dodávek plynu nejvíce utrpěly. Slovenský premiér Robert Fico kvůli problémům s plynem navštíví i Kyjev. "Plynová katastrofa nastala," shrnula dnes ruská agentura Interfax situaci. Zakončení druhé plynové války mezi Ruskem, Ukrajinou a Evropou se mrznoucí Evropané nedočkali a co hůře, "stalo se naprosto jasné, že obyčejný hospodářský spor se přeměnil v technologickou katastrofu nového typu". Já to vidím spíše jako obyčejný teroristický čin, který páchá vláda Ruska. Nebo začala třetí světová válka?

Slovensku hrozí totální rozpad elektrické energetické soustavy, která jede na doraz. Předseda vlády Fico nyní musí řešit neřešitelné dilema - buď spustí druhý blok V1 jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích, který byl před pár dny slavnostně podle přístupového protokolu k EU zastaven a bude tak muset počítat s případnými právními kroky ze strany Evropské komise, nebo poslechne EK, ale tím de facto ohrozí nejen slovenské podniky, ale i obyvatele, pro které je elektřina jediným zdrojem tepla.

Tato situace dokonale ilustruje absurdní způsob "řízení" EU prováděný Evropskou komisí, kdy jsou na jedné straně tvrdě vymáhány závazky uzavřené pod politickým nátlakem a na druhé straně předváděna naprostá bezmocnost nejvyšších představitelů EU při řešení mezinárodních krizí (Gruzie, Gaza, ruský plyn). Pokud jde o plyn, doporučuji vyslat delegaci EU k papežovi s prosbou, aby se za nás začal modlit a vyslal delegaci k patriarchovi ruské pravoslavné církve Alexijovi II, aby se za nás u Putina přimluvil.
14.1.2009 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.