Ukrajina má zásoby plynu na dva roky!

Ze slovenského tisku: PRAVDA.SK: Európa má páky na Ukrajinu, ak ich nepoužije, stabilných dodávok plynu sa nedočká. V rozhovore pre Pravdu to tvrdí Michail Deliagin, riaditeľ moskovského Inštitútu problémov globalizácie: Ak chce Európa plyn, musí udrieť.

A Ukrajinu netlačí čas? Ona nepotrebuje dodávky ruského plynu?

Premiérka Julia Tymošenková tvrdí, že Ukrajine zásoby plynu vystačia ešte na rok. Ja odhadujem, že to môže byť až pol druha roka. Ukrajina má obrovské plynové zásobníky, navyše domáca ročná ťažba jej stačí na ďalšieho vyše pol roka a pri terajšej kríze, keď priemysel podstatne znižuje spotrebu, aj na dlhšie. Navyše na predlžovaní krízy môže Ukrajina aj zarobiť.

Ako?

Blokovaním tranzitu plynu do EÚ Ukrajinu vyvoláva paniku, ktorá prirodzene povedie k zdraženiu plynu v krátkodobých, takzvaných spotových kontraktoch. A isté záujmové skupiny na Ukrajine, blízke premiérke Tymošenkovej, budú môcť predávať plyn za tieto vyššie ceny. Ponúknu ich mrznúcej Európe ako pomoc od bratskej Ukrajiny, za ktorú si dajú dobre zaplatiť. Je to veľmi šikovná špekulatívna operácia, říká Michail Deliagin.

To je informace, která vysvětluje chování ukrajinské vlády. To, že přes Ukrajinu neproudí ruský plyn, nijak neohrožuje ukrajinský průmysl ani obyvatelstvo. Jedná se tedy prakticky o pokus vydírat Rusko a docílit co nejnižší ceny ruského plynu s cílem prodávat jej do Evropy za mnohem více peněz.

Ruský deník Izvestija koupil blízký Putinův přítel a spolumajitel banky Rossija Jurij Kovalčuk. Tento deník vyšel dnes s titulkem " Kyjev potvrdil zapojení Spojených států do modernizace ukrajinské GTS". Svědčí o tom údajně dohoda ministrů zahraničních věcí o strategickém partnerství uzavřená loni, která "stanoví zvláštní mechanismy spolupráce v oblasti energetiky, zejména na vytvoření dvoustranných pracovních skupin v oblasti energetické bezpečnosti, jakož i prohloubení trojstranného dialogu v podobě Ukrajina-USA-EU s cílem zajištění užší energetické bezpečnosti."
Co na to říká Kreml? "Rusko je připraveno podílet se na privatizaci ukrajinského plynovodu", prohlásil premiér Ruské federace Vladimir Putin. V neděli o tom informovala agentura Interfax s odvoláním na Putinův rozhovor pro německou televizi ARD. Není to nic nového, Rusko jedná s Ukrajinou neúspěšně o prodeji ukrajinské sítě již delší dobu. Je zcela jisté, že pokud by Ukrajina prodala tranzitní plynovod Rusku, problémy s transportem plynu do Evropy by skončily. Snahy USA zapojit Ukrajinu do NATO tomu ale úspěšně brání. Nadneseně řečeno, naši milí američtí přátelé nám svým šlapáním v ukrajinském porcelánu zastavili dodávky plynu z Ruska.
15.1.2009 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.