Podpořte vznik nové pravicové strany!

Nová pravicová Strana svobodných občanů (SSO) odmítá lisabonskou smlouvu reformující EU a bude žádat referendum k přijetí eura. Uvedl to výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach, který v pondělí představil program a složení přípravného výboru chystaného politického uskupení. Blízký spolupracovník prezidenta Václava Klause rovněž potvrdil, že chce při volbách do Evropského parlamentu spolupracovat s hnutím Libertas irského odpůrce lisabonské smlouvy Declana Ganleyho. Novou euroskeptickou stranu podle Macha podpořili například poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel, kteří opustili poslanecký klub ODS, nebo oba synové prezidenta Václava Klause. Prezident Klaus tak podle Macha neučinil, dal však svému poradci "několik rad", které Mach neupřesnil. Zdá se, že by tak mohla být nová strana něčím jako novou generací, novým vylepšeným modelem ODS. Prvním cílem SSO bude uspět v červnových eurovolbách.

Nová strana má ve znaku berana ve skoku na zeleném podkladu. Toto zvíře podle Macha symbolizuje cestu ke svobodě a je znamení nového začátku. Dodal, že s beranem je spojována odhodlanost a cílevědomost. Až bude shromážděno 1000 podpisů petice žádající založení nové strany, půjdou členové přípravného výboru SSO s listinami a stanovami zaregistrovat stranu na Ministerstvo vnitra. Jakmile bude strana registrována, bude zahájeno přijímání členů. Zde je ke stažení Listina na podpisy petice. Pokud si vytisknete tuto listinu a získáte podpisy dalších osob ve vašem okolí, pošlete ji poštou na adresu Strana svobodných občanů, Politických vězňů 10, 110 00 Praha 1.

Na otázku, proč by neměla ČR ratifikovat Lisabonskou smlouvu, Petr Mach v online rozhovoru na aktualne.centrum.cz odpověděl:
"Změna vády hlasu zástupce České republiky v Radě ministrů EU (orgán EU, který rozhodnuje o směrnicích, které se pak povinně mění v české zákony). Nový způsob výpočtu váhy hlasu je nevýhodný pro Irsko, pro Českou republiku a další středně velké státy a výhodný pro státy velké, nejvíce pro Německo. To by znamenalo, že by ve více případech mohla být v EU schválena legislativa nevýhodná pro Českou republiku. V mnoha oblastech se kromě toho ruší princip jednomyslné shody - nově bude moci EU např. přehlasovat ČR pokd jde o povinná biopaliva nebo větrné elektrárny. Dosud může EU takové směrnice přijímat jen když se na nich shodnou ministři všech členských států. Nově má existovat většinové hlasování o těchto a dalších věcech. Nejvíc mi ale vadí princip, podle kterého by mohla EU - bude-li Lisabonská smlouva přijata - měnit tuto smlouvu a tak získávat další pravomoce na úkor členských zemí - bez potřeby ratifikace takových změn všemi členskými státy. Lisaboská smlouva je opravdu pro Českou republiku škodlivá a vadí mi, že ČSSD, Zelení a ODS tuto smlouvu prakticky jednomyslně protlačují."

Na otázku, zda Evropska unie chce pomoci ostatním státům nebo je to pouze organizace, která dotacemi zlikviduje konkunrenci a za 15 - 20 let z toho budou nejvíce tězit státy jako Anglie, Nemecko, Italie a Francie? Petr Mach odpověděl:"Bohužel mnohdy jednání EU vypadá tak jak popisujete - jako kdyby velké státy říkaly: dostanete dotace, ale musíte přijmout legislativu, kterou my vymyslíme. Od Slováků chtěli, aby zavřeli jadernou elektrárnu, Češi museli zlikvidovat cukrovary. Musíme v cenách elektřiny dotovat drahé solární a větrné elektrány, jejichž technologie pochází převážně z Německa atd. Proto jsem pro zrušení systému evropských dotací a jsem pro to, aby legislativa přijímaná na úrovni EU nebyla ovlivněná těmito dotacemi, touto metodou cukru a biče. Proto jsem proti Lisabonské smlouvě, aby zůstala České republice alespoň taková váha hlasu v Radě ministrů EU, jaká platí dnes."

Možná si v tomto případě Petr Mach neuvědomuje, že záměrem zrušit dotace přijde o voliče pracující v zemědělství, které je dnes na dotacích z Bruselu zcela závislé. Rovněž stranu SSO nebudou nejspíše volit tzv. "nepřizpůsobiví občané", na jejichž adresu řekl nekompromisně: "Jsem pro celkovou změnu systému sociálních dávek tak, aby nemohlo docházet k tomu, že pro někoho jsou motivací mít další a další děti, aniž by jejich rodiče kdykoliv pracovali a platili daně. Jsem proti zřizování nových úřadů (viz nová vládní "Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách"), změnit se musí systém sociálních dávek, aby každý byl motivován vydělávat si na živobytí a na výchovu potomků prací."

Názory Petra Macha i dalších zakládajících členů SSO se mi více než zamlouvají a doufám, že tato nová strana dostane nejen do evropského, ale i našeho českého parlamentu. Podpořte tedy, prosím, i vy její vznik podpisem petice. Vstupovat mezi její členy zatím nemusíte, vím jak je těžké zejména pro starší ročníky voličů vstupovat do nějaké strany, ať už je s jakýmkoliv programem. Možná si to časem rozmyslíte. A co plyn? Ten stále ještě z Ruska neproudí. Protože naše sdělovací prostředky od tohoto tématu tak nějak unaveně odpadly, ačkoliv krize směřuje k neblahému konci, doporučuji vám sledování slovenské zpravodajské televize TA3, která vysílá online ve vysoké kvalitě a rychlosti na adrese www.ta3.com/sk/live. A slovenské deníky, například www.pravda.sk.
16.1.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.