Jak překonat chudobu způsobenou finanční krizí.

Všichni si potřebujeme při pondělku trochu pozvednout náladu. Obraťme se tedy pro radu k předkům. Náš národní klasik již na počátku minulého století geniálně popsal ve svém rozsáhlém díle způsoby, které je vhodné dodržovati v peněžních záležitostech. Svými radami osobně ověřenými dokonce předpověděl chování většiny dnešních obyvatel Spojených států, ale i nás, obyčejných a bezvýznamných Čechů, Moravanů a Slezanů, kteří jsme svým jednáním v oblastech peněžních způsobili celosvětovou finanční krizi. Ano, byli jsme to my, ubozí a nejmenší ze všech, my obyčejní občané. Autor následujících vět nám ale doporučuje, abychom ve svém konání dále pokračovali i poté, když se ocitneme zcela bez prostředků:

Jak žíti při skromných příjmech dle svých prostředků? Není to tak nesnadná věc zbavit se finanční tísně, jsme-li obratnými. Můžeme i při sebemenších příjmech ukládat si jich větší část, kupujeme-li na dluh. Zkuste po celý půlrok všude se dlužit i kupovat na dluh a uvidíte, že vrátí se vám vnitřní síla sebevědomí. Uspoříme velice mnoho při takové manipulaci a váš charakter se znamenitě zlepší. Stanete se tvrdými v životním zápase. Hleďte vždy utrácet nad rozpočet, nikdy nepřizpůsobujte své příjmy svým potřebám. Ostřílíte se tak v úporném boji o život. Dluhy dělejte s velkým rozmachem. Nikdy si nevypůjčujte deset korun, kde si můžete vypůjčit tisíc korun. I v tomto ohledu musíte být džentlmeny. Vypůjčovat si po jedné koruně zavání hnilobou a rozkladem. Při vypůjčování se nesmí šetřit. Jděte na ty, které jste si vyhledal, aby vám půjčili, s hrdým čelem. Buďte neúprosnými, tvrdými. Neodstupujte! Nedejte se vyhodit!

Soudím, že zejména jeho myšlenka veškeré své příjmy spořit a na životní náklady si vypůjčovat je naprosto geniální. Doporučuji ovšem spořiti v hotových bankovkách na ukrytém místě, aby tyto naše úspory nebyly odhaleny exekutorem. Poté, co přivedeme své věřitele soukromé i banky rovněž ke krachu, není nic jednoduššího než podle insolvenčního zákona č.182/2006 Sb. vyhlásit osobní úpadek neboli bankrot. Klasik nám dává i radu jak se chovati ke svým věřitelům:

Velice slušně a s jemným taktem. Přijmout věřitele v každou hodinu denní i noční, nikdy se před ním nezapírat a nedat tak příležitost humoristickým listům k hloupým a otřepaným vtipům. Váš věřitel musí být vámi vyhledáván, a nikoliv aby on vás hledal. Je-li předplacen v divadle, hled'te se též předplatít tak, abyste seděli vedle sebe. Navštěvujte ty restaurace a kavárny, kam on chodí. Hrajte s ním biliár, šachy, tenis, preferans. Vyžádej si od svých věřitelů kopie dlužních úpisů, očísluj je dle měsíců, svaž je abecedně v balíček a koncem roku s gratulací k Novému roku rozesílej svým věřitelům výtah obnosů, které jim dluhuješ. Pětadvacetileté jubileum nějakého dlužného obnosu se slaví jako stříbrná svatba v úzkém kruhu rodinném. Přítomnost věřitele jest nutná. Posaď ho na první místo u stolu a věnuj mu největší pozornost. Nepřípustné je dělat ve společnosti vtipy na své věřitele.

Doufám, že jste procitli z případných chmur stejně jako slunce za mými okny. Zdá se, že nelítostná zima již povolila své ledové spáry a my můžeme hleděti směle do příštích dnů, které nám přinesou naději, že finanční krizi v čele s našimi milými politiky snadno v krátké době překonáme. Zejména, pokud se budeme držeti rad našeho největšího českého spisovatele, Jaroslava Haška.
26.1.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.