Zastaví vývoz českých zbraní do Gruzie ruský plyn?

Ruský prezident Medveděv minulý týden vydal výnos, v němž vládě nařizuje proti zemím vyvážejícím vojenský materiál do Gruzie uplatnit ekonomické sankce. Doslova se v textu dekretu praví: "V případě, že budou zjištěna fakta o dodávkách výzbroje Gruzii cizími státy nebo zahraničními organizacemi a občany nebo občany bez státní příslušnosti trvale pobývajícími na území cizí země. kteréžto (dodávky) vedou k destabilizci regionu, je vláda Ruské federace povinna předložit návrhy na uplatnění zvláštních ekonomických opatření vůči nim." Text dekretu vydaný tiskovou službou presidenta Ruské federace a český překlad obsahu tohoto dekretu je v příloze článku.

Podle dostupných veřejných zdrojů vyvezly české firmy do Gruzie v roce 2007 vojenskou techniku, výzbroj a střelivo celkem za 13,2 milionu eur, což je nejvíce minimálně od roku 2003, kdy vyvezly do Gruzie vojenský materiál za 1,4 milionu eur. Podrobnosti najdete zde. Způsob kontroly zahraničního obchodu s vojenským materiálem v České republice je definován na stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Dalším souvisejícím dokumentem je Kodex chování EU při vývozu zbraní.

Ministerstvo zahraničí prozatím nebude nijak řešit nebezpečí ekonomických sankcí, jimiž pohrozil ruský prezident Dmitrij Medveděv Česku a dalším zemím, které by vyvezly do Gruzie zbraně a další vojenskou techniku. "V tuto chvíli to pro nás není aktuální. Nemáme signály, že by se to skutečně stalo," řekla deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Na otázku, jestli by úřad začal tento problém řešit až ve chvíli, kdy by Moskva sankce zavedla, mluvčí ministerstva odpověděla, že to je spekulace.

Lze si tedy postoj našeho ministerstva zahraničí vykládat tak, že by vláda zakázala českým vývozcům prodávat zbraně do Gruzie teprve tehdy, až by například Rusko zastavilo tok plynu na naše území? Před pár dny nám to ukázal Putin, jak je to snadné. Je evidentní, že Rusko očekává oficiální reakci na Medveděvův dekret: zákaz prodeje zbraní do Gruzie. Pokud to česká vláda neudělá, může být docela snadno zásobování plynem nejen Česka v rukou soukromých vývozců zbraní. Můžeme tedy jen doufat, že si naši vývozci poradí a budou zbraně prodávat přes prostředníky. Což ostatně docela běžně dělají například proto, aby se vyhnuli žádosti o vývozní licenci.
28.1.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.