Další stížnost proti ratifikaci Lisabonské smlouvy v Německu.

Německý ústavní soud obdržel v pořadí již druhou stížnost namířenou proti ratifikaci Lisabonské smlouvy (chybí podpis německého prezidenta), což by mohlo o další měsíce pozdržet ratifikační proces v zemi. Informoval o tom v úterý portál EUobserver s tím, že autoři více než 200 stránkové stížnosti především argumentují ekonomickými a politickými otázkami, jimž se prý Lisabonská smlouva nevěnuje. Ve stížnosti se uvádí, že prognóza ústavního soudu z roku 1993 o směřování evropské integrace po přijetí Maastrichtské smlouvy, která umožnila vznik eura, se ukázala jako chybná. Stížnost podali Markus Kerber, komerční právník, Dieter Spethmann, bývalý generálnío ředitele firmy Thyssen, bývalý poslanec Evropského parlamentu Franz Ludwig Graf Stauffenberg a ekonom Joachim Starbatty. Německý ústavní soud se přitom již zabývá další stížností na obsah Lisabonské smlouvy, kterou podal loni konzervativní poslanec Peter Gauweiler (viz překlad jeho rozhovoru z časopisu Die Stern).

Pro občany je text Lisabonské smlouvy přístupný jen na internetu a je to záměrně velmi nesrozumitelný výplod bruselských politiků. Není proto divu, že se případnými námitkami proti obsahu staronové "ústavy" musejí zabývat soudy. Lidová tvořivost nám však nabízí výstižnou ilustraci toho, co si o Bruselu a jeho politicích a úřednících myslí lid obecný:

Pase ovčák ovce na zelené louce. Najednou, co to? Po horské cestě přijíždí bavorák a za ním oblaka prachu. Za volantem mladý muž ve skvěle padnoucím obleku od Broniho, v naleštěných botách od Gucciho, vázanka D&G a na očích tmavé brýle Ray Ban.

Stisknutím tlačítka stáhne okénko, vykloní se a povídá: "Hej, ovčáku, když ti řeknu, kolik máš ve svém stádě ovcí, dáš mi jednu?" Ovčák se pomalu podívá na úspěšného mladého muže a řekne klidně: "Ale jo, proč ne?"

Úspěšný mladý muž zaparkuje svůj bavorák, vytáhne notebook Dell, připojí ho ke svému mobilu AT&T, pomocí GPS určí svoji polohu, pak se připojí na satelit ESA, kde zadá svoje souřadnice a vyžádá si pořízení řady fotografií s maximálním rozlišením. Pak pomocí Photoshopu otevře pořízené digitální obrázky a exportuje je do zpracovatelského střediska v Hamburku. Během pár vteřin dostane na svůj Palm Pilot zprávu, že obrázky jsou zpracovány a uloženy v databázi SQL. Propojí databázi s Excelem, kde má stovky složitých vzorců, a uploaduje všechna uložená data.Po několika minutách má data zpracovaná. Vytiskne je na miniaturní barevné tiskárně HP LaserJet jako stopadesátistránkovou zprávu a otočí se k ovčákovi: "Máš přesně 1 586 ovcí!"

"To je pravda. Takže podle naší domluvy si můžete vybrat jednu ovci." Ovčák pozoruje pobaveně mladého muže, jak se snaží napasovat jedno zvíře do kufru auta, a pak povídá: "Když Vám řeknu, jaké je Vaše povolání, vrátíte mi, co jste si vzal?" Mladý muž se na vteřinu zamyslí a odpoví: "Jistě."

"Jste konzultant Evropské unie," řekne ovčák. Mladému muži spadne čelist: "To je pravda. Jak jste to poznal?"

"Vůbec jsem nemusel hádat," povídá ovčák. "Přijel jste, aniž by pro Vás kdokoliv poslal. Chtěl jste dostat zaplaceno za odpověď, kterou jsem už dávno znal - navíc na otázku, na kterou jsem se ani neptal, a přitom o mé práci nic nevíte. A teď mi vraťte mého psa!"
29.1.2009 10:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.