Freeganství - ideová platforma bezdomovců a squatterů?

Nejprve definice z pera zakladatelů a zastánců freeganství či chcete-li freeganismu: Jako freegans se označují lidé, kteří žijí alternativním způsobem života, založeném na minimální spoluúčasti na systému konvenční ekonomie a na minimální spotřebě zdrojů. Pojem freeganismus v sobě zahrnuje život v komunitách, velkorysost, sociální zájem, svobodu, spolupráci a opoziční postoj proti společnosti, založené na materialismu, morální apatii, soutěživosti, ovládání druhých a nenasytnosti.

Po letech bojkotu nadnárodních společností odpovědných za porušování lidských práv, poškozování životního prostředí a týrání zvířat mnoho z nás zjistilo, že koupí jakéhokoliv výrobku podporujeme něco špatného. Zjistili jsme, že problém není jen v několika špatných společnostech, ale v samotném systému...

...Pravděpodobně nejznámější strategií freegans je tzv. „městská obživa“ (urban foraging) nebo „potápění v odpadcích“ (dumpster diving). Tento způsob znamená hledání věcí v kontejnerech maloobchodníků, obyvatel, úřadů a jiných zařízení a institucí. Navzdory společenským předsudkům které se týkají odpadků, jsou věci, které nacházejí freegans použitelné, bezpečné, čisté a v dobrém nebo uspokojivém stavu. Množství tohoto „odpadu“ je výsledkem spotřební kultury, která nás nutí neustále měnit staré věci za nové. Někteří „pojídači odpadků“ se pohybují sami, jiní ve skupinách, ale své objevy sdílíme společně a sdílíme je se všemi, kteří chtějí. Skupiny jako jsou Food Not Bombs zachraňují potraviny, které by se jinak proměnily v odpad. Připravují z nich jídlo, které nabízejí na veřejnosti každému, kdo se chce na myšlence podílet...

Více o freeveganech čtěte na Freegan.info. Často jsou současně i vegetariány či dokonce vegany, jsou proti jaderné energii, válkám a kapitalizmus jako takový se jim nelíbí. Je to zajímavé hnutí založené na čerpání životních potřeb z odpadků a na bydlení ve squatech. Neradi chodí do zaměstnání, považují to za moderní formu otroctví a tak raději žijí z odpadků. Jsou většinou mladí. Předpokládám, že i počítače, na kterých freegans tvoří v tomto textu uvedené internetové stránky pocházejí z kontejnerů a připojit se přece dá leckde i zadarmo. Obávám se ale, že ideologií freeganství se čeští bezdomovci ještě nenakazili. Ne že by neovládali freeganské metody získávání potravin, zejména pak "vytěžování" kontejnerů u supermarketů. Jen asi příliš nebojují za světový mír a pokud někde odchytí zatoulaného psa, tak si z něj bez ostychu uvaří guláš. Takže přece jen freeganství pro ně nebude ta pravá ideologie. Mají totiž tu svoji: hlavní je přežít.

Norský spisovatel Knut Faldbakken (*1941) napsal již v roce 1974 román nazvaný v českém překladu Bídné roky, ve kterém popisuje osud obyvatel osmimilionového města Sweetwateru, ze kterého po vlně nedostatku potravin odchází bývalý architekt Alan Ung se svojí ženou Lisou a pětiletým synem na obrovitou městskou skládku, kde spolu s dalšími vyděděnci žijí ze zbytků umírající civilizace. Tak hluboko jsme snad zatím neklesli, zatím prý jen stagnujeme. Pojem freegans se objevil v polovině devadesátých let. A hnutí FOOD not BOMBS bylo založeno nedlouho poté, v roce 1980 v Bostonu. "Jídlo místo zbraní" dnes tvoří více než 200 samostatných skupin po celém světě. Každá z těchto skupin připravuje pravidelně teplá veganská nebo vegetariánská jídla, jež rozdává potřebným. Od října 2001 působí například i v Brně jako neformální sdružení dobrovolníků, které rozdáváním jídla protestuje proti ničení Země, válkám a zbrojení, chudobě, proti zneužívání zvířat. Pražská pobočka se prezentuje zde, České Budějovice zde. Spřátelený je i pražský Squat Milada. Doporučuji také na YouTube A Freegan Story.
2.2.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.