Vyzkoušíte si MSIE 8 RC1?

Microsoft uvolnil další veřejnou testovací verzi internetového prohlížeče Internet Explorer 8 v českém jazyce. Internet Explorer 8 Release Candidate 1, který je dostupný pro systém Windows XP, Windows Vista a Windows Server 2003 a 2008, přináší celou řadu nových funkcí. Tato testovací verze obsahuje funkce, které usnadňují a zpříjemňují práci s internetem již širokým řadám uživatelů. Mezi hlavní novinky, viditelné především v oblasti výkonu, uživatelské přívětivosti a bezpečnosti, patří zejména:

• Inteligentní vyhledávání: Zobrazení doporučených výsledků hledání od oblíbených vyhledávacích serverů nebo z historie předchozích hledání. Vizuální vyhledávání a nabídka často vyhledávaných frází.

• Technologie Web Slices: Tato novinka umožňuje monitorovat změny na oblíbených stránkách uživatele. Vždy, když se na takové stránce objeví nový obsah, uživatel je na něj upozorněn, díky čemuž odpadá nutnost neustále se na stránky vracet a nový obsah hledat.

• Akcelerátory: Tato funkce podstatným způsobem zjednodušuje a zrychluje prohledávání internetových stránek. K vyhledání místa na mapě, překladu textu, odesílání zprávy apod. stačí díky této funkci pouze pár kliknutí myší. Výhodou je, že uživatel nemusí v některých případech opustit danou stránku.

• Filter SmartScreen: Zcela nová funkce, která rozšiřuje bezpečnostní vlastnosti vyhledávače. V případě, že uživatel narazí na podvodné či nebezpečné stránky, které by mohly obsahovat phishing či malware, SmartScreen Filter jej na to upozorní.

• InPrivate prohlížení: Funkce Internet Exploreru 8, která umožňuje procházet webové stránky bez zanechání stop v historii vyhledávaných stránek. Tuto funkci ocení uživatelé například v takových situacích, kdy chtějí rodinnému příslušníkovi zajistit překvapení, u něhož nechtějí, aby bylo předem odhaleno.

• Režim kompatibility: Funkce zabudovaná do prohlížeče Internet Eploreru 8, která umožňuje bezproblémové zobrazení webových stránek, které byly navrženy k prohlížení ve starších verzích prohlížečů.

Internet Explorer 8 Beta 2 v českém jazyce si je možné již nyní stáhnout ze stránek: www.microsoft.cz/ie8. Zde získáte také další informace a kompletní přehled novinek a zlepšení obsažených v nové verzi prohlížeče.

Při prvním použití vám určitě nejdříve padne do oka podivné zabarvování záložek (Tabs). Když si otevřete novou záložku (Ctrl+t), má standardní šedou barvu. Je v ní i nabídka: Co chcete udělat jako další krok? Znovu otevřít zavřené záložky (Zobrazit záložky, které jste uzavřeli od spuštění aplikace Internet Explorer, Znovu otevřít poslední relaci procházení), Procházení se službou InPrivate, Použití akcelerátoru. Pokud si ale z této šedé (mateřské) záložky otevřete do nové záložky (dceřiné) další stránku kliknutím na odkaz, obě tyto záložky se vybarví stejnou náhodnou barvou, přičemž ta mateřská záložka má spodní okraj šedivý. Pokud z těchto podbarvených záložek opět otevřete nějakou další stránku do nové záložky, i tato další stránka bude podbarvená stejnou barvou. Barevné odlišení záložek a vytváření stejně zbarvených skupin má pomáhat v orientaci. Nejsem si ale zcela jist, zda ty barvy spíše neodvádějí pozornost. Poznáte to sami, pokud se rozhodnete si beta verzi nainstalovat. S těmito barevnými skupinami je možné i pracovat, například můžete zavřít všechny záložky dané skupiny. Stačí kliknout na záložku pravým tlačítkem myši a zvolit Zavřít tuto skupinu záložek. V místní nabídce, která se vám zobrazí po kliknutí pravým tlačítkem na záložku, je také možnost Oddělit tuto záložku ze skupiny. Volenou záložku tak můžete vyřadit ze skupiny a udělat z ní obyčejnou šedou záložku. Nabídka pravého tlačítka vám také nabídne zajímavou možnost Nedávno uzavřené záložky.

Pro autory webových stránek doporučuji článek Tři zobrazovací módy Internet Exploreru 8.
Nepříjemná zpráva: tato Release Candidate verze prohlížeče Internet Explorer 8.0 je sice určena pro Windows XP, Vistu a Server 2008, nicméně uživatelé SP3 pro Windows XP mohou narazit na nepříjemný problém - po nainstalování IE8 jej již nemusí jít zpět odinstalovat. Více čtěte zde.
Časopis PCWorld zase varuje, že tento prohlížeč běžně využívá více paměti RAM než zabírá celý operační systém Windows XP.
A ještě jedna informace: uživatelé Windows XP, kteří zkouší betaverze Internet Exploreru 8 (IE8) si musí dávat pozor na jednu důležitou věc. Pokud totiž mezi instalací Internet Exploreru 8 beta 1 a Internet Exploreru 8 beta 2 přidali do systému rovněž Service Pack 3 (SP3), pak to vypadá, že nepůjde odstranit ani SP3, ani IE8. Dle zahraničních kolegů je nutno pro správnou funkci odinstalovat SP3, poté odstranit IE8 beta 1 a následně reinstalovat XP SP3 a konečně i IE8 beta 2 (Petr Hájek). Takže i když vás třeba váš IE7 či dokonce IE6 již omrzel ale nemáte rádi experimenty, počkejte si na definitivní verzi.
3.2.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.