Národní hosté nás musí opustit.

Firmy, které si v době před krizí "kupovaly" zahraniční dělníky od pracovních agentur, se jich dnes zbavují. Musely by jinak propouštět své kmenové zaměstance, což budou dělat až v případě dalšího poklesu poptávky. Protože jsou propuštění cizinci často bez peněz - spláceli dluh zaplacený agentuře za zprostředkování práce - nemají ani na cestu zpět do své vlasti. Vláda proto v naději, že se jich zbaví schválila souhrn opatření, která mají situaci vyřešit. Z peněz daňových poplatníků tedy stát zaplatí letenku a příspěvek 500 eur (cca 14.000 korun) těm cizincům, kteří se zde zdržují legálně, ale přišli o práci a prostředky. Současně se omezí vydávání dlouhodobých víz a důkladněji budou kontrolovány pracovní agentury i cizinci.

Faktem je, že státní administrativa i zákonodárci podcenili pravidla regulující příliv zahraničních dělníků do republiky. Přitom se máme kde poučit, zejména z těch negativních důsledků ekonomické imigrace. V zemích západní Evropy jsou ekonomičtí přistěhovalci především sociálním problémem. Cituji z Britských listů z emotivně nazvaného článku z roku 1999 (!)
Nepouštějte si cizince do země, budete na ně muset pracovat:
"Dvě velké skupiny přistěhovalců, které se jen z malé časti samy uživí, ale už déle v Holandsku žijí, jsou Turci a Marokánci z hornaté oblasti Rif. Počet Turků stoupl od roku 1973 z 53.000 na 280.000, Marokánců z 29:600 na 234.000. Od roku 1990 povoluje Holandsko ročně přistěhování asi 6.000 Marokánců a 8.000 Turků.. Od roku 1983 pracuje už jen málo "hostujících" dělníků (gastarbeiders). 40% přišlo o práci a 20% se octlo v pracovní neschopnosti. Musí se konstatovat, že Holandsko od roku 1983 vydržuje skoro celou etnickou skupinu Turků a Marokánců. bez protikompensace, která by stála za zmínku."

Můžeme zatím hovořit o štěstí, že se nenacházíme v podobné situaci jako v Holandsku nebo ve Francii, kde stávkují Francouzi na protest proti zaměstnávání "levných" cizinců. Jsme teprve na začátku, ale pokud se vláda a naši zákonodárci rychle nerozhodnou, kde začíná všem prospěšná imigrace kvalifikovaných a hlavně potřebných pracovních sil a kde začíná nikým neřízený chaos v imigrační politice a jejím prosazovaní končící sociálními, národnostními a náboženskými konflikty, budou nemalé potíže. Že toho využijí ultrapravicové politické síly, o tom není pochyb. Přeji vám krásný sluneční den s občasnými sněhovými přeháňkami a vládě přeji šťastnou leč pevnou ruku při řešení problémů s nezaměstnanými zahraničními dělníky.
10.2.2009 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.