Nekomerční internet v Praze 4 je zdarma.

Internetová síť Praha4 Bezdrátová podle jejích autorů z řad zastupitelů městské části " vychází z filozofie, že každý občan má právo na nediskriminační přístup k informacím. Znamená to, že občan může prostřednictvím internetu vyhledávat informace a komunikovat s ostatními, ale i využití internetu pro užší elektronický styk s úřadem."

Síť umožňuje neomezené vyhledávání informací a většinu internetových služeb - jsou povoleny porty pro prohlížení webových stránek (HTTP i HTTPS), SMTP, POP3 (i SSL), IMAP (i SSL), IRC, Skype (musíte mít ale kvalitní wifi signál min.90%), Terminal Services, Jabber (i SSL), ICQ, FTP - aktivní režim apod. V síti není zapnuto WPA, šifrovací klíč WEP ani kontrola MAC adres na přístupových bodech (hotspotech). Síť přiděluje privátní dynamickou IP adresu, nikoli reálnou ani pevnou IP adresu. Nežádoucí je dlouhé, souvislé stahování velkého množství dat, protože jsou tímto omezení další uživatelé. Jako dlouhé stahování je hodnocen takový přenos dat, který trvá souvisle déle než 2 hodiny.

Aplikacím nejsou povoleny následující funkce:
· VPN (Virtual Private Network)
· VoIP (internetová telefonie)
· P2P (pear to pear - komunitní sítě)
· Video streaming (QuickTime, RealAudio)
· Radio streaming (WMP, WinAPM)
· VNC (Vzdálená plocha)
· Messaging & Conferencing (ICQ, MSM Messenger)
· Online gaming (hraní her po internetu)
· TELNET Server (nástroje pro vzdálenou správu)
· Windows 2000 Terminal Server

Rychlost připojení je 64 kbit/s, v méně vytížených lokalitách je rychlost vyšší, mimo špičku dokonce až 1400/700kbit/s (download/upload). V případě, že se uživatel nemůže připojit z důvodu slabého či žádného signálu, není podle zřizovatele sítě toto důvod k hlášení závady v síti. Z obecného principu směrového šíření WiFi vyplývá, že nelze poskytnout připojení každému na území MČ Praha 4. Více informací najdete v Provozním řádu.

Síť je to rozlohou velká, počtem uživatelů ale zatím docela malá: k 12.2.2009 bylo zaregistrováno celkem 2171 uživatelů (přírůstek za jeden den cca 10 uživatelů), k síti bylo např. 11.2.2009 ve 12:25 hod připojeno pouhých 82 uživatelů, 12.2.2009 v 9:35 84 uživatelů. Je to nepochybně důsledek zákazu online hraní her, sítí P2P, video a radio streamingu a VoIP. Možná se také o této síti příliš neví. Zdá se tedy, že původní obavy z nekalé konkurence, které zmítaly před uvedením sítě do provozu komerční připojovatele, se nepotvrdily. Online stav sítě můžete sledovat zde. Zde uvedená hodnota bitů za sekundu není rychlost poskytovaná uživateli. Jedná se o celkové množství dat, které v celé síti probíhá během jedné sekundy. Mizivá denní špička kolem 7-8Mbit/sec a počet uživatelů kolem 80 odpovídá mnou změřené přístupové rychlosti kolem 1Mbitu/sec. Srovnatelná síť například v Jičíně přenáší ve špičce 7x větší množství dat při rychlosti pro uživatele až 6Mbit/sec.

Ve smlouvě o vybudování a provozování sítě, kterou uzavřela městká část Praha 4 s firmou NGI Service s.r.o. 14.5.2008 je uvedena možnost připojení pro 2.000 koncových uživatelů v jednom čase. Také platí, že bude provedeno automatické odpojení koncového uživatele po 12-ti hodinách jeho připojení a musí se znovu přihlásit jménem a heslem. K 30. říjnu 2008 byl uveden do provozu poslední z 16 hotspotů plánovaných na rok 2008, které šíří na území městské části Praha 4 bezplatně internet v rámci projektu "Praha 4 Bezdrátová". V budování dalších hotspotů se bude pokračovat i v roce 2009 - viz mapu pokrytí.

Projekt Praha 4 Bezdrátová není v Praze ojedinělý, podobně byly realizovány i projekty v městských částech Praha 3,5,8 a 9.

Pokud nejste z Prahy, můžete se možná pomocí WiFi a třeba i zdarma připojit i u vás. Ve vyhledání hotspotů vám může pomoci například server map.airdump.net. Zkuste si do vyhledávacího pole vpravo nahoře zadat místo vašeho pobytu či bydliště a možná budete příjemně překvapeni. V mapě se můžete pomocí myši pohybovat a k hotspotu označeném modře byste se měli dokázat připojit, pokud budete dostečně blízko.

Pozor ale na jednu věc: pokud to nebude bezplatný veřejný hotspot například v kavárně či v obchodním domě, můžete se připojit jen se souhlasem jeho majitele. Kterého bude ovšem většinou obtížné zjistit. Většina těch "modrých" hotspotů jsou totiž soukromé domácí či firemní sítě, jejichž lehce neinformovaní provozovatelé se nenamáhali s jejich zabezpečením proti neoprávněnému přístupu. Ve světě se již stalo, že byl ilegální uživatel takového hotspotu odchycen policií a obžalován z nedovoleného užívání neboli krádeže internetové konektivity. Více se dozvíte například v článku Smíte se připojit na cizí nezabezpečené WiFi? a v diskuzi k němu připojené. Seznam těch zaručeně veřejných hotspotů najdete na hotspot.airdump.cz/free-wifi-zone. V rámci tohoto českého projektu naleznete hotspoty i v zahraničí. Vaši lokalitu hledejte pomocí vyskakovacího seznamu vpravo.
V Praze můžete použít i soukromé dílo autora steny, který vytvořil pomocí Maps.Google mapu s umístěním hotspotů z projektu Praha Bezdrátová. Na závěr varování před firmou Telefónica O2, která má tu drzost nabízet své WiFi "služby" v rámci své ubohé sítě hotspotů za 40 korun za hodinu nebo za 1069,81 Kč měsíčně se závazkem na dobu 12 měsíců!!!
12.2.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.