Zelení: Boj o místa na kandidátce pro volby do EP začal.

Největší podporu pro zařazení na přední místa kandidátky do voleb do Evropského parlamentu (EP) získala na dosavadních zasedáních krajských organizací Strany zelených poslankyně Kateřina Jacques. Hlasy jí dali pražští, jihomoravští, karlovarští a jihomoravští Zelení. Mohla by tak svoje funkce ve Výboru pro bezpečnost, Zahraničním výboru, Podvýboru pro vězeňství v rámci Výboru pro bezpečnost a ve stálé komisi pro kontrolu použití operativní techniky Policie ČR a stálé komise pro kontrolu BIS a v Radě Evropy rozšířit i o post v Evropském parlamentu. Je to obdivuhodné, s jakým pracovním nasazením tato útlá žena bojuje za lepší život všech našich občanů. Jednou jí možná uvidíme i na místě prezidentky EU, pokud ovšem naši neposlušní poslanci z ODS konečně spolu s Iry podepíší Lisabonskou smlouvu.

Silnou podporu mají před zasedáním republikové rady, která se uskuteční 28. února, také náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík, poslanec Přemysl Rabas a europoslanec Milan Horáček. V Německu žijící Milan Horacek s českým občanstvím byl zvolen v minulých volbách do Evropského parlamentu za německé Zelené a vzápětí z této strany vyloučen. Dnes hledá šanci, jak si místo v EP udržet za pomoci českých voličů.

Bursík by na jednom z prvních míst kandidátky chtěl mít socioložku Jiřinu Šiklovou. "Její vazba na zelené je logická, protože v Česku de facto založila gender studies," říká Bursík. To je samozřejmě velice logické spojení: bojovníci za zachování života "matky" země jsou současně i bojovníky za práva žen. Ženská a zelená lobby by tak mohla Šiklové pomoci konečně na politický post, kterému se ve svém životě spíše jen bránila. O místa v první pětce kandidátky stále bojují pravděpodobně marně i Bursíkovi odpůrci - Matěj Stropnický a Jiří Čáslavka. Volby do EP jsou testem, zda se v příštích parlamentních volbách vůbec dostanou Zelení do českého parlamentu.
18.2.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.