Prezident Václav Klaus v Evropském parlamentu.

Český prezident Václav Klaus včera vystoupil se svým projevem v Evropském parlamentu. Jak se dalo předpokládat, vyvolal vášnivé reakce europoslanců, kteří během projevu spontánně tleskali i bučeli jako dobytek, značná část europoslanců dokonce v druhé polovině opustila sál na znamení zuřivého nesouhlasu s Klausovými názory na Evropskou unii. Všichni poslanci Evropského parlamentu se ale shodují v jednom: něco takového tady nepamatujeme. Nejbouřlivější reakci vyvolalo Klausovo prohlášení, že se v Evropské unii nebezpečně posiluje "centrální řízení ekonomiky". Evropská unie prý "potlačuje trh." Předseda evropského parlamentu Hans-Gerg Pöttering sice českému prezidentu za jeho vystoupení se zaťatými zuby poděkoval, zdůraznil ovšem, že by na projev vůbec nedošlo, kdyby v jednotné Evropě nepanovala demokracie.

Pokud jste Klausův projev nesledovali, doporučuji si jej přečíst. Za pozoruhodný považuji obrovský ohlas, který měl Klausův projev na českém internetu. Snažil jsem se vybrat několik názorů z obou dosti nesmiřitelných táborů Klausových fandů a jeho odpůrců:

Je nutno vážně uvažovat o zbavení našeho čelního představitele svéprávnosti. To co blábolí na půdě EP jsou jen jeho soukromé představy. V rámci EU vypadáme jako pitomci. Proč pan prezident nenavrhl znovu obnovení drátových zátarasů a betonových zdí v Berlíně. Stydím se za prezidenta mé republiky.

Já se za presidenta nestydím, proč? Každý má právo říci si svůj názor. Nevím proč bychom v rámci EU měli vypadat jak pitomci, jsme takoví jací jsme, a to je snad o demokracii. Podle reakcí pan president nemluvil pouze za sebe, ale za určitou část občanů ČR a i politiků, kteří nemají osobní odvahu pojmenovat věci a dění ve společnosti správnými názvy.

Ani nevim co si mam myslet. Nezda se mi ze nas prezident byl zvolen demokraticky ale to sem nepatri , tak jako se mi nelibi jeho nazory. Ale nerozumim tomu , co to znamena kdyz evropsti poslanci opousteji pri projevu naseho prezidenta sal ??? Mam to chapat jako ze je nezajima co jim sdeluje hlava clenskeho statu EU ? znamena to treba ze nechteji jeho nazor poslouchat a tak nehodlaji ani reagovat ? Chapu to dobre ze nejsme diskusnim partnerem EP ?? Je to vzkaz pro male clenske zeme ze neni podstatne koho si primo ci neprimo zvolili za hlavu statu ?? Proc nemuze hlava jakehokoliv statu na pude EP mluvit o tom co ho trapi ?? Sice byl Klausuv projev mozna populisticky ale zajiste byl v dnesni dobe tematicky, nebo zakazuje snad evropska unie jedinci aby mel svuj nazor ? Do dnesniho dne jsem byl priznivcem LS i kdyz jsem ji necetl. Po dnesku vim ze bych ji chtel napred videt a chapat nez se rozhodnu zda li se mi zamlouva a urcite bych po dnesku chtel referendum. Kdyz nekdo tak urputne chce umlcet jedince tim ze mu utece ze salu aby nemusel diskutovat, tak asi neni uplne vse v poradku. Ale mozna jsem naivni.

Ne nejseš naivní. Oni jsou europoslanci a měli by Klause vyschlechnout jako jakoukoliv hlavu státu, která v europarlamentu má projev. Tím, že odešli vlastně jen potvrdili Klausova slova, že jiný názor je nezajímá.

Klausovy bláboly byly otřesné! Působí už nesvéprávným dojmem. On sám je důkazem demokratického deficitu - nerespektuje parlament, vládu a rozvrací politickou scénu ČR.

Píšeš bláboly - dle ústavy má samozřejmě na své názory a jejich prezentaci nárok - a zdá se, že proti ním nikdo není schopen VĚCNĚ argumentovat! Je poučné sledovat, kdo Klause především kritizuje - třeba Posselt, Jo Lainen, Con-Bendit ... a podobné kreatury.

Tak to má vypadat v parlamentu, který byl dlouhou k ničemu a pro parádu, a to ještě jen některých. Konečně máme možnost si užít všichni. Zatím jen krátce. Doufejme, že přijedou i další prezidenti. Nevíte náhodou jestli nějaký e-poslanec neodhodil škrpále? Asi ne, že jo. Jsou to šetřílci. Co chvíli se letí podepsat do Štrasburku, jen aby měli nárok na diety. Obětovat boty? To už bychom po nich chtěli moc!

TOPOLANEK A VONDRA JSOU POSKOKOVE NEMECKA. Vsimnete si, ze vsichni ti , kteri se primo vztekle vrhli na Klause jsou Nemci. Nemecko totiz postupne pretvari EU na nastroj ovladnuti Evropy Nemeckem a Francii.

Poslanci europarlamentu o Klausovi: To jsme tu ještě neviděli. Po dlouhe dobe jsem rad, ze nekdo dokaze formulovat jasne a zretelne svoje myslenky a neboji se nahlas rict nazor ktery celkem presne vystihuje podstatu celeho soucasneho deni v EU- nejsem proti EU a vubec proti myslence spolecneho trhu - jen - stejne tak jako u nas - nedokazu pochopit proc by to meli vest socialni inzenyri, lide kteri v zivote neridili firmu alespon s jednim zamestnancem a nikdy nic kloudneho nevymysleli. A tito lide berou platy vetsi nez americky kongresman, nejsou radne zvoleni, nikomu se nezodpovidaji a vlastne je ani nikdo nekontroluje. A pokud buceni a odchazeni ze salu je projevem demokracie a poslanec za CSSD - nikym nevoleny- se stydi za prezidenta sve zeme, at me posle cislo konta, poslu mu 100 eur at je co nejdele v Bruselu a nad drahym vinem diskutuje s jemu podobnyma o podobe sveta a rovnopravnosti atd. Myslim to vazne.

Byrokraté. Já bych zrušil jedno ze dvou sídel evropského parlamentu. Dále bych snížil stavy poslanců a úředníků o polovinu. O polovinu bdych snížil také jejich platy. O výhodách, které mají úřednící EU nelze ani hovořit. Je to černá díra na peníze.

Pokud má pan V.K. pravdu, je třeba urychleně opustit členství v EU, přijít o dotace, zavést opět celnice, hranice atd. a hrát si na vlastním písečku. Pochopitelně se EU bude adekvátně bránit a to zavedením cel, zrušením volného pohybu a možná embargem zboží. Toto opravdu chcete? Opravdu si myslíte, že to naše slavná ekomie i se silnou CZK zvládne? My opuštěná ostrov v Evropě na úrovni Kuby.

Irové jednou rozhodli, že LS nechtějí, o čem se tady vede diskuse? A to opakování? O tom se nikde nepíše, že by v případě negativného referenda se toto mělo opakovat tak dlouho, až to lidi pochopí, že jiné alternativy není? To je přece směšný. Lidi LS nechtěli, tak jim ji nenuťte úplatky a korupcí. Navíc Irové jsou starý a hrdý národ, který má svůj pevný názor, na rozdíl od veletočů našeho pana premiéra. Ten už se těší na teplého fleka v EU.

Když musí všichni souhlasit, musí něco nesouhlasit, řekl známý polský satirik Stanislav Jerzy Lec. V tom má pan president pravdu. Co je to za sebranku, která nedovede vyslechnout opoziční názory? Představitelé Socialistické internacionály, kteří by z EU rádi udělali novou RVHP!

A můj názor? Souhlasím s Václavem Klausem s jeho názory na Lisabonskou smlouvu. Pokud jde o snahu velkých států jako je Německo a Francie si plně podřídit celou Evropu a nainstalovat do Bruselu červený telefon do Washingtonu, o kterém sní i nový americký prezident Obama, jsem proti. Žádné budování vysněné Třetí říše, žádná další centralizace moci.
20.2.2009 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Aktualizace 21.2.2009 11:32 hod: opraven chybný odkaz na plné znění projevu V.K.

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.