Koupili jste si notebook Acer s wokny neboli widlemi?

Nejste-li IT profesionál, možná budete překvapeni, že po rozbalení nenajdete žádné instalační CD/DVD woken, ačkoliv jste je zaplatili. Něco jako instalačky (dnes už jen Vista) jsou jen na disku ukryté v nepřístupné části (partition) disku v záhadném formátu, ze kterého si záložní kopii instalaček na disk neuděláte žádným trikem. Jedná se o upravený obraz operačního systému pro konkrétní model notebooku nebo počítače. Obsahuje v sobě už nainstalované ovladače pro veškerý osazený hardware. Po nainstalování nebo obnově systému z tohoto disku lze notebook okamžitě používat bez nutnosti dodatečných instalací ovladačů. Předpokládádm, že jste si ihned po jeho uvedení do provozu jako první krok udělali backup pomocí předinstalovaného nástroje Acer eRecovery Management. Podobné poměry najdou na svém notebooku i majitelé ostatních značek.

Pokud se vám takové poměry na vašem stroji nelíbí, doporučuji například forum notebooky-forum.notebook.cz, kde je dost rad zejména pro ty, kteří se rozhodli původní fabrickou istalaci woken smazat a nainstalovat to "klasickým" způsobem z CD/DVD.

Když už jsme v těch radách, docela slušný návod na konfiguraci wifi připojení k nezabezpečené síťi najdete zde.

Také se vám může hodit postup pro nainstalování Xp místo Vista (je to ukázka automatického překladu zřejmě italského originálu) nebo postup, jak přiinstalovat k Vista XP. či totéž ale jinak.

A na závěr: existuje možnost koupě notebooku bez operačního systému? Ano, dá to sice trochu hledání, ale můžete koupit i docela dobré značky. Notebooky bez OS prodává například známá Alza nebo Mironet, také Softcom s poněkud chudější nabídkou, najdete jistě i další firmy. A jaký je rozdíl v ceně? Koupí notebooku bez OS můžete ušetřit nanejvýše něco kolem 2-3 tisíc korun. Jste-li milovník Linuxu nebo chudý majitel nelegální kopie nějakých woken, ušetříte. Máte-li starší wokna například XP nejspíše OEM verze ze zlikvidovaného počítače, sice se dopustíte zločinného konání proti Microsoftu a českým zákonům, ale také ušetříte. Když si k notebooku "bez" koupíte přece jen OEM verzi například OEM Microsoft Windows XP Home Edition CZ (česká, Czech), SP3 za necelé dva tisíce, sice neušetříte, ale budete mít ta kýžená instalační CD/DVD, o kterých byla řeč na začátku.

Doporučuji vám si také, dříve než to z FTP serveru firmy Acer díky neutuchajícímu technickému pokroku zmizí, si nakopírovat BIOS, utility a drivery z adresy ftp.support.acer-euro.com. Dostanete se tam pomocí jména anonymous a prázdného hesla. Hledejte značku a typ svého notebooku ve větvi /notebook. Je to efektivnější, než hledat na komplikovaném serveru acer.cz či acer.com. Najdete tu i zdroje pro další zařízení včetně monitorů, webkamer, skenerů atd. Doufám, že podobné FTP servery provozují i ostatní výrobci notebooků. To vše se vám bude hodit při instalaci woken, jejichž verzi jste si zvolili sami a "svobodně" odevzdali jako pokorný poddaný svůj obolus do pokladny pana Gatese. Linuxák po bitvě, kterou jistě svede vítězně, se na rozdíl od vás widláků bude cítit jako král.

Další prameny: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR, Proč bychom měli kupovat notebooky s Windows? , Obnova a instalace operačních systémů a ovladače pro notebooky a počítače a Jak nainstalovat Windows XP na notebook Acer.
23.2.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.