Pozor na vteřinové lepidlo!

Tento všeobecně známý a skvělý produkt vám jistě již mnohokrát pomohl vyřešit nějakou malou domácí havárii. Vteřinovým lepidlem lze zejména dobře lepit různé umělé hmoty, například obrubu brýlí, které jste si rozsedli. Ale pozor! Na oční oddělení Ústřední vojenské nemocnice převáželi pražští záchranáři ve středu krátce po 14. hodině 30letou ženu z Břevnova. Ta si ve chvilce nepozornosti zalepila oko vteřinovým lepidlem! Zpráva z tisku nic neříká o tom, jak té nebohé ženě lékaři oko zase rozlepili. Pravděpodobně něco lepila a bezděčně si promnula rukou od lepidla oko a slepila si oční víčko.

Vteřinové lepidlo je složením kyanoakrylát a ten bleskově tuhne právě při styku s vodou nebo jen se vzdušnou vlhkostí, stačí na slepené konce jen zadýchat a deset sekund podržet. Existuje i výrobek zvaný aktivátor vteřinového lepidla ve spreji, s jehož pomocí můžete slepit i takové materiály, jako je například molitan. Jistě se i vám alespoň jednou podařilo si slepit dva či více prstů k sobě a nebylo snadné je od sebe odtrhnout. Pokud se vám podařilo kápnout tímto bleskově reagujícím lepidlem například na nějakou látku či koberec, jistě už víte, že je téměř nemožné jej obstranit. Možná by pomohlo rozpouštědlo používané v akrylátové kosmetice. Při lepení šetřete a naneste co nejtenčí vrstvu, zejména při lepení památečního porcelánu či dokonce skla. Pracujte přesně a rychle, opravy nejsou prakticky možné.

Vteřinové lepidlo se dá s úspěchem používat i v zoochirurgii, například při lepení ptačího zobáku. Nehodí se na lepení obuvi či kůže, zejména tam, kde dochází k mechanickému namáhání ohybem, běžné vteřinové lepidlo vám neslepí polystyren. Také vám neslepí PVC (igelit) či jiné hladké plasty jako je mikroten. Ty jsou naopak vhodné pro ochranu rukou při lepení a pro zafixování: slepené plochy se musí několik vteřin k sobě pevně přitisknout. A dávejte si pozor, kyanoakrylát je jedovatý a nebezpečný. Určitě není vhodné na lepení drobných poranění. Na to jsou jiná lepidla.

PRVNÍ POMOC:
• při vniknutí do oka vypláchnout proudem čisté vody a vyhledejte lékaře – nebezpečí slepení víček!
• při náhodném požití vypít asi 0,5l studené vody nebo mléka, vyvolat zvracení a přivolat lékařskou pomoc
• při zasažení pokožky odstranit znečištění oděv, pokožku umýt vlažnou vodou a mýdlem, suchou pak ošetřit reparačním krémem.
• slepené prsty násilím neoddělovat – ponořit do horké vody se saponátem nebo do acetonu
Více čtěte také zde. A co vám určitě vteřinové lepidlo neslepí? No přece vaše rozklížené manželství! V takovém případě raději zkuste sex na veřejném místě nebo alespoň v automobilu.
24.2.2009 12:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.