Náš evropský komisař Špidla ví jak na to.

Vladimír Špidla, eurokomisařBývalý předseda české vlády vládnoucí nyní EU z Bruselu, přijel na pracovní návštěvu do své rodné vlasti. Jako komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti nám přijel poradit, jak vyřešit naši vleklou patálii s národnostními menšinami. "Janov není jen českým problémem. Útoky proti Romům se množí," varuje Špidla. Evropská komise ve čtvrtek vystoupila proti rasově orientovaným útokům ve střední Evropě. Aby se už neopakovaly incidenty jako v Maďarsku, kde byli v noci na pondělí zastřeleni dva Romové, vyzvala EU své členské státy k zajištění ochrany osob romského etnika. "Hluboce mě znepokojily zprávy o současných útocích proti členům romské komunity v Maďarsku a dalších zemích. Zdá se, že v některých zemích se Romové stali terčem organizovaného zločinu," uvádí ve svém prohlášení eurokomisař Vladimír Špidla.

Naše vláda se ale přece usilovně snaží, pracujeme na tom, aby nás Evropská komise nemusela kárat kvůli rasovým nepokojům. V problematické čtvrti Janov už působí speciální agentura a město schválilo 500 milionů korun na obnovu tamních bytových domů. K jejich devastaci určitě nedošlo záměrně, jejich bývalí i současní obyvatelé jen nemají základní hygienické a sociální návyky a proto je třeba nalézt peníze na zaplacení většího počtu terénních sociálních pracovníků, kteří jim pomohou s převýchovou, se změnou jejich života. Budou jim radit, jak nakládat s penězi, zařídí léčení pro drogově závislé, odnaučí je hrát hazard na automatech, vysvětlí jim škodlivost alkoholizmu a prostituce. Budou s nimi a s jejich dětmi dělat domácí úkoly, číst hodnotné české knihy a dbát na pravidelnou docházku dětí do školy. Budou jim pomáhat v boji s lichváři a vést jejich domácí účetnictví tak, aby se nedostávali do bezvýchodného kolotoče dluhů a půjček. A hlavně, budou je vychovávat k hrdosti na život nezávislý na sociálních podporách, pomohou jim získat zapomenuté pracovní návyky a budou s nimi sdílet jejich nově nabytou radost z práce.

V tomto našem úsilí nalezneme podporu nejen našeho eurokomisaře Špidly, ale i celé unie. Budeme vycházet z dlouholetých zkušeností těch zemí unie, které problémy sociálního vyloučení a rasových konfliktů dávno vyřešily nebo úspěšně řeší. Zásadní pokrok v řešení problémů nejen v litvínovském sídlišti Janov se očekává poté, co se nový ministr pro lidská práva a menšiny Kocáb nastěhuje do jednoho z vybydlených bytů i s částí svého pracovního týmu. Kocáb zde zahájí svůj pracovní pobyt ihned, jakmile najde nějakou mezeru ve svém nabitém programu a až bude do bytu zaveden rychlý internet. Ano, přátelé, konečně je vše na dobré cestě.
27.2.2009 11:20 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.