Andy Warhol v pražském Rudolfinu.

Andy Warhol - Motion Pictures. Pořadatelem výstavy je The Museum of Modern Art, New York ve spolupráci s The Andy Warhol Museum, Pittsburgh. Koná se pod záštitou The International Council of The Museum of Modern Art. Kurátor: Klaus Biesenbach (MoMA, New York). Trvání výstavy: 30.1.2009 - 5.4.2009.

Filmové dílo Andy Warhola je někdy neprávem vnímáno jen jako doplněk jeho obrazů. Nejčastěji promítané filmy jako Dracula nebo Flesh pocházejí až z přelomu šedesátých a sedmdesátých let a lví podíl na nich měli spolupracovníci z newyorkské Factory. Andy Warhol přitom s filmovou kamerou experimentoval již od roku 1963 a jeho tehdejší pokusy s mechanickým záznamem obrazu hrají v celku jeho práce klíčovou roli. Filmová kamera se pro Warhola stala pomocníkem, pomocí kterého zachycoval objekty svého voyeurismu. Právě v tomto období vznikly Warholovy nejradikálnější filmové opusy, mezi než patří i legendární, ale málokdy promítaný mnohahodinový záběr na mrakodrap Empire State Building. Výstava Andy Warhol: Motion Pictures poprvé v České republice představuje rané Warholovy filmy, ve kterých hraje hlavní roli fascinace záznamem času. Jde o filmy jako Spánek (Sleep) z roku 1963, na kterém mnoho hodin pozorujeme spícího muže, či série Kamerových zkoušek (Screen Tests) z let 1964-1966, ve které v několikaminutových filmech frontálně zachytil obličeje svých přátel (Dennis Hopper, Walter Burn, Piero Heliczer, James Rosenquist) a anonymních návštěvníků jeho ateliéru. Výstava je uskutečnitelná díky převodu filmového materiálu do DVD formátu. Tato technologie umožňuje Warholovy filmy vnímat jako skutečné "oživlé obrazy" v galerii.
Celý článek o výstavě v Rudolfinu čtěte zde.

Byl jsem tam a stojí to zato. Pokud ovšem nemáte raději břízky a jeleny v říji. Kdo Warholovo dílo nezná, doporučuji se po něm porozhlédnout po internetu dříve, než se do Rudolfina vypravíte. Pusťte si těch pár odkazů, které jsem zařadil v textu, jsou z YouTube.com. Odložte si v Rudolfinu v šatně a určitě si to celé projděte nejméně 3 x za sebou. Bude to pokaždé trochu jiné. U Salvatora Dalí si nevykruťte hlavu. Milovníci akčních filmů nechť zůstanou doma. Pro studenty a důchodce je vstupné za polovic. Výstava končí 5.dubna.
3.3.2009 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.