Dobrá zpráva: straně zelených hrozí rozpad.

Demokratická výzva je šancí, jak obnovit důvěryhodnost Strany zelených. Je výzvou členkám a členům SZ, aby se podívali pravdě do očí – veřejnost už naši stranu nevnímá jako alternativu etablovaných politických stran. Nedodržujeme ani volební, ani politický program, ba ani koaliční dohodu. Účasti ve vládě jsme v současné době již obětovali svou podstatu, rezignovali jsme na zelené programové priority. Stavíme víc dálnic než v době vlády předchozí a do železnic a veřejné dopravy směřuje peněz mnohem méně. Kamiónů na silnicích přibývá. Mírovou politiku si většina našeho vedení představuje jako podporu americké radarové základny v Brdech. Nejsme čitelní v boji s korupcí. Téma menšin a lidských práv jsme nezvládli, především personálně, ani jsme nedokázali dát mu ve vládě a u veřejnosti patřičnou vážnost.

Taková a jim podobná tvrdá slova namířená proti vedení strany zelených najdete na stránkách Demokratické výzvy, internetové platformy "zrádců" a "škůdců" strany vedených trojicí "rebelek" Kuchtovou, Zubovou a Jakubkovou. Včera byly ze své rodné strany vyloučeny a vládní koalice tak ztratila poslední možnost, jak na ně působit při hlasování ve sněmovně přes vedení jejich strany. Spolu s nimi byl vyloučen i Martin Čáslavka. Zubová se ve svém projevu na zasedání republikové rady Strany zelených vyjádřila jasně:

"Myslím, že základní podmínkou dobře fungující strany je dobré vedení. Měli by to být lidé, kterým pojmy jako tolerance, slušnost, úcta k druhému a respekt k jinému názoru nejsou cizí. Ne lidé, kteří si o sobě myslí, že jsou neomylní a pohrdají názorem kolegů. Tato strana podle mě takové vedení bohužel nemá. Dokud má v předsednictvu lháře Bursíka, Jacques a Lišku, nemůže počítat s přízní voličů."

Domnívám se, že se naopak svými "zelenými" cíli dostatečně zkompromitovali v očích veřejnosti a v příštích parlamentních volbách se do parlamentu vůbec nedostanou. Nápady, jako jsou větrné elektrárny, jejichž investoři korumpují obecní zastupitele z peněz daňových poplatníků inkasovaných z vyrobené elektřiny za nehoráznou "ekologickou" sazbu a jejichž energetický význam je pro srandu králíkům, odmítání jaderné energetiky a prosazování "ekologických" plynových elektráren v době, kdy hrozí rozsáhlé výpadky dodávek z Ruska, tyto a podobné "zelené priority" už dnes podporuje mizivá část rozumně uvažujících voličů. Zelené rebelky i ostatní rebelové tak skončí v propadlišti dějin české politiky stejně jako celá strana zelených, k jejímuž rozpadu svoji vnitrostranickou politikou zásadně přispějí. Skončí i jejich obchodování s výnosnými fleky náměstků ministrů, o které se rebelky pokoušely díky své "výjimečné" pozici závažíčka na křehkých parlamentních vážkách.

Krize v české straně zelených není jen krizí osobních vztahů a ambic, je krizí zeleného myšlení, krizí idee obnovitelných zdrojů energie. Hledání alternativních "obnovitelných" zdrojů vedlo v celosvětovém měřítku k zvyšování cen potravin díky výrobě paliv z obilí a řepky, pálení dřeva nejen v domácích topeništích přineslo zvýšení polétavého prachu v ovzduší a "ekologické" dotace na přechod k vytápění plynem přivedly řadu domácností díky stoupajícím cenám plynu k návratu k uhlí. Plynové biologické kotelny zasmradily široká okolí obcí a větrníky významně poškodily krásu naší přírody, o hluku nemluvě.

Energetické trendy ukazují dnes jasně jiným směrem: vědci a technici musí konečně přijít s objevem nového bezpečného a současně ekologického zdroje elektrické energie, snad cestou jaderné fůze. Automobilový průmysl již začal vyvíjet a nabízet částečně či plně elektrické automobily, které budou potřebovat snadno dosažitelné zdroje elektřiny pro nabíjení baterií. Používání lihu či řepkového oleje jako paliva do spalovacích motorů je naprosto zcestná myšlenka, zejména pak v evropských podmínkách. Zelení, pokud vůbec jako hnutí či strany přežijí nejlépe udělají, když se stanou strážci čistoty ovzduší, ochrany přírody a životního prostředí jako celku a přestanou se svými nesmyslnými nápady na změnu celosvětové energetické politiky. Jejich místo je na úrovni občanských sdružení a nikoliv v politice.
9.3.2009 10:55 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.