Dnes informace a rady jen pro bohaté.

Pokud nemáte ani floka, nemusíte tento dnešní článek raději číst. Ještě byste se mohli poránu rozčílit. Ty z vás, kteří máte nějaké volné peníze, bych rád upozornil na pozoruhodný článek Štefana Pírko "Boj ohně a ledu", ve kterém mimo jiné říká:

"Balancujeme tak na ostří nože mezi ledem a ohněm. Nyní vládne led, kdy deflační tlaky srážejí ceny všech aktiv i zboží.
Nejlepší investicí jsou peníze. Je však pouze otázkou času, kdy tištění peněz zvítězí. Přebytečné peníze začnou zvyšovat ceny. Pokud se nezačnou rychle stahovat z oběhu, vrátí se oheň, tedy inflace. Zatímco ve fázi ledu jsou peníze nejlepší investicí, ve fázi ohně jsou tou nejhorší. Tehdy rostou ceny všeho, jehož množství je omezeno. Typicky drahých kovů, komodit, nemovitostí.
Rozhodování investora je nyní obtížné. Dokud fáze ledu neskončí, je nejlepší všechno prodat a držet peníze. Jakmile se ale kyvadlo přehoupne do fáze ohně, je nutné rychle nakoupit výše uvedená aktiva. Jak však poznáme, kdy přijde fáze ohně? Pověstným kanárkem v dole může být trh zlata a ropy. Až ceny zlata a ropy vylétnou na nová historická maxima, je hodnota peněz v ohrožení a přichází fáze ohně.

A není to jen on, který doporučuje držet peníze a sledovat cenu zlata. Světově proslulý švýcarský finanční analytik a investor Marc Faber, kterému se mezi burziány říká Dr. Doom a jehož tipy co a kdy koupit nebo prodat často vycházejí, již v roce 2001 radil kupovat zlato, jehož cena od té doby vyrostla z 250 v únoru letošního roku až na 1000 dolarů za troyskou unci. Včera cena zlata přes mírné kolísání v minulých dnech dokonce překročila magickou hranici 1030 dolarů.

Zlato je podle něj tou správnou volbou i teď. "Papírové peníze ztratí hodnotu. Vlády si jich mohou vytisknout, kolik chtějí. Naproti tomu zlata je omezené množství. Kdyby si ročně každý člověk na světě koupil jen jediný gram zlata, poptávka by byla třikrát větší než světová produkce," vysvětluje. Vyplatit se prý mohou i nemovitosti. "Já bych si koupil farmu nebo parkoviště. Protože v inflačních časech vlády většinou zavedou regulaci nájmů, takže když máte obyčejnou nemovitost, moc na tom nevyděláte. Ale třeba takové parkoviště, tam žádná regulace nebude," tvrdí Faber.

A jak si právě dnes zlato stojí? Tak například Komerční banka bude občanům, kterým spravuje na jejich účtech alespoň deset milionů korun, nabízet vedle cenných papírů a investičních fondů také zlaté cihly a mince. Reaguje tím tak na čerstvou vlnu zájmu o drahé kovy. Mnozí investoři se totiž přiklonili k strategii "když není co kupovat, koupíme zlato". Finmag uvádí, že zlaté mince, investiční medaile i slitky jdou poslední době v celém světě na dračku a cena zlata na světových trzích stoupá. Jan Traxler, ředitel společnosti FINEZ Investment Management předpokládá, že by mohla do konce letošního roku dosáhnout k 1200 USD za troyskou unci (Oz). Podle Pavla Moravce, majitele 1. PRIMOSSA corporation, českého výrobce šperků, se však mezi ruskými ale i švýcarskými odborníky proslýchá, že současná poptávka by mohla cenu vyhnat dokonce až na dvounásobek současné úrovně, tedy na 2000 USD/Oz. "Zabezpečit úspory uložením do zlatých mincí nebo slitků je spíše otázka emocionálního pocitu bezpečí než racionální úvahy," říká ale ředitel FINEZ. Více o zlatě čtěte v článku Zlatá horečka a pokud vážně uvažujete o koupi zlatých slitků či mincí, projděte si řadu článků ve Finmag.cz na toto téma. Obchodování se zlatem si můžete na nečisto vyzkoušet na zlato-online.cz.

A vezměte také do úvahy kolísavý kurz české koruny a inflaci. A také očekávaný přechod na Euro. Že to není jednoduché se rozhodnout, co z penězi? Ani vám to nezávidím. Moje soukromé radosti jsou z jiného soudku. Dovedete si představit, jakou jsem měl tuhle radost, když jsem si po krátkém smlouvání koupil za poloviční cenu LCD monitor jen proto, že to byl vystavený poslední kus na krámě? Ušetřil jsem celé tři tisíce korun českých!
18.3.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.