První den po pádu pravice?

Neděste se ani neradujte. Vláda ještě nepadla, i když, jak se zdá, to má spočítané. Socani a komunisti se chystají za pomoci "lidu" definitivně a navždy převzít v této zemi moc, o kterou přišli před dvaceti lety. Za tu dobu dorostla nová generace budoucích vládců. A jsou vybaveni i v oblasti ideologie mnohem lépe. Stínoví "ministři" a "odborníci" na ekonomiku a sociální vědy z řad komunistů už několik let usilovně pracují na nové koncepci řízení státu nazvané "Socialismus pro 21.století". Za duchovního otce tohoto modelu je považován Heinz Dieterich Steffan (1943), levicově zaměřený politolog německého původu, žijící v Mexiku, poradce venezuelského prezidenta Huga Cháveze a Michael A. Lebowitz, emeritní profesor ekonomie na Universitě Simona Frasera ve Vancouveru (Kanada), stoupenec marxismu. Podle Heinze Dietericha byl nezdar socialismu 20. století způsoben lidskými chybami a neruší platnost socialismu jako takového. Je třeba vymyslet "nový socialismus" přizpůsobený podmínkám 21. století (Wikipedia.org).

"Nový socialismus by měl přinést zásadní řešení zmiňovaných civilizačních problémů. S tím souvisí i otázka možného vzniku socialistické formy globalizace (alterglobalizace). Vstup na cestu k moderní systémové změně je podmíněn novou racionalitou a vyšší formou demokracie, budou se v něm prolínat revoluční a evoluční prvky. Poroste význam role životní prostředí v rámci trvale udržitelného rozvoje. Vliv globálních proměn povede ke zkracování prostoru a času a také k důrazu na schopnost působit v nadnárodních celcích a integračních institucích. Internacionalismus tak získává stále silnější transnacionální rozměr," říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš v rozhovoru pro komunistické Haló noviny.

Možná, že si po přečtení veledíla českých komunistů "Socialismus pro 21.století" jen odplivnete a řeknete si, že na takový blábol snad nemůže žádný volič skočit. Jenže voliči při krajských volbách skočili i na mnohem menší špek znamenající pro převážnou většinu obyvatel naprosto přehlédnutelnou úsporu peněz. A jestliže komunisté ale i socani nabízejí "spravedlivější svět", ve kterém bude soukromé vlastnictví nahrazeno vlastnictvím společenským, může se takové pojetí světa zalíbit mnohým.

"Poučili jsme se z minulých chyb a rozhodně nechceme nějaké administrativní a všeobecné znárodňování. Lze předpokládat, že v socialistické ekonomice budou jako ekonomické subjekty působit podniky nadnárodní, státní, samosprávných zaměstnaneckých kolektivů, družstevní, regionální a komunální podniky, ale i soukromé, individuální, resp. rodinné, případně i podniky nadací a jiných organizací. Všechny tyto vlastnické formy, včetně soukromého vlastnictví, budou začleněny do systému hospodářských vztahů socialismu. Silný neprivátní sektor bude pro činnost středních a drobných soukromých podniků vytvářet pozitivní rámec. A naopak - existence soukromých vlastníků výrobních prostředků bude v tomto rámci užitečná i za socialismu," tvrdí autoři nového socialismu, kteří pochopili, jaké velké chyby se v tehdejším Československu dopustili v roce 1948, když znárodnili i každého posledního nejchudšího živnostníka.

Přesvědčit většinu voličů o tom, že "primárním zájmem podstatné části světové populace a hybnou silou revolučních hnutí je touha po sociální spravedlnosti, sociální jistotě a úctě k člověku. Mezi lidmi stále sílí nespokojenost se světem, ve kterém někteří bohatnou jen díky svým zděděným nebo násilně uzurpovaným výsadám, díky privilegiím stavovským, majetkovým, rasovým, národnostním, náboženským aj., zatímco jiní jsou odsouzeni k životu v bídě, přestože celý život namáhavě pracují," bude hračkou. Heslo bohatým brát a chudým dávat vždycky zabralo, i když po uchopení moci tento zdroj sociálního úplatku rychle vyschne. Asi jsem vás nepřesvědčil, že by v příštích volbách nastoupili do čela státu přímo komunisti. Ale pokud převezmou moc socani, ve své většině bývalí komunisté, kteří svoji rodnou stranu zvanou KSČ zradili, bude vláda tohoto státu nejen v rukou zrádců svých "ideálů", ale současně se dostanou ti skalní komunisté do předních funkcí ve státním aparátu - tedy do těch, které ještě nestačili obsadit. Protože za podporu v boji za lepší zítřky se přece musí zaplatit.

Ve chvílích, jako je dnes, se začínám obávat, zda neměli Marx s Engelsem nakonec pravdu v tom když tvrdili, že komunismus zvítězí v těch nejrozvinutějších zemích, kdy si vykořisťovaný proletariát uvědomí, kudy vede ta správná cesta a podpoří ve volbách levici. A ta je na další postup už připravena: "Levicově orientované strany mohou utvořit socialisticky orientovanou vládu, která po získání většinové politické moci naváže na nejlepší stránky předchozího společenského vývoje (např. využitím pozitivních prvků ideje a praxe sociálního státu) a bude postupně uskutečňovat socialistické změny v ekonomické a sociální oblasti. Zvolí hospodářskou, zejména daňovou a pracovně-právní politiku, omezující vykořisťování zaměstnanců, a vnese do hospodářství prvky strategického řízení. K dalším krokům patří zvýšení společenské kontroly nad strategicky významnými podniky a institucemi, včetně posilování společenského vlastnického sektoru (zejména v oblasti dopravy, energetiky, informací, vybraných finančních oborů). Tím omezí ekonomickou svévoli soukromého vlastnictví a vliv soukromého nadnárodního kapitálu, " se praví v kapitole nazvané "Vstup na cestu k socialismu". Ochraňuj nás pánbůh a všichni svatí.
24.3.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.