Opravdu první den po pádu vlády.

Dopadlo to, jak jsem předpokládal. Tajenka nebyla nijak složitá: poslanci na základě návrhu ČSSD vyjádřili včera v 18:30 hod nedůvěru koaliční vládě vedené Mirkem Topolánkem. Podle jeho slov bude vláda, tvořená ministry za ODS, KDU-ČSL a SZ, dočasně vládnout dál "v demisi" do té doby, než bude ústavní krize vyřešena. Nedůvěru vládě vyslovilo celkem 101 poslanců, tedy přesně tolik, kolik Jiří Paroubek potřeboval, aby se svým společným tažením s komunisty proti kabinetu na pátý pokus uspěl.

Pro pád vlády byli jako jeden muž a jedna strana všichni poslanci ČSSD a KSČM, dohromady 97 hlasů. Pro nedůvěru hlasovali dále zrádci ODS Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel. Je to vůbec poprvé v poválečné historii, co poslanci při takto klíčovém hlasování vystoupili proti své straně. Podle očekávání se ke komunistům a socanům přidaly i poslankyně vyloučené nedávno ze Strany zelených, Olga Zubová a Věra Jakubková. Vlastimil Tlustý byl za svoje "zásluhy" o pád vlády vzápětí vyloučen z poslaneckého klubu ODS a nejspíše bude následovat i vyloučení ze strany.

Těžko soudit, kdo z "rebelů" či "zrádců" svým hlasem vládu potopil nebo ji mohl zachránit. Komentátoři se kloní k tomu, že to nakonec byla Věra Jakubková. "Neměla jsem zájem na tom, aby vláda padla, chtěla jsem hlasovat pro ni, ale pan premiér nepřistoupil na žádný z návrhů, které jsem předkládala," řekla Jakubková, která Topolánka docela obyčejně před hlasováním vydírala nejspíše proto, aby si podpořila svoji pozici v nové Demokratické straně zelených. Během včerejška požadovala splnění tří podmínek: Topolánek měl sněmovnu požádat o důvěru a spojit jí se zákonem o lobbingu, měl vyřešit kauzu kolem Renaty Vesecké jejím odvoláním a měl se zasadit o omezení jízdy kamionů. Topolánek však tyto "last time" požadavky Jakubkové (nejspíše i Zubové) odmítl. Stejně tak by bylo možné tvrdit, že vládu položila neúčast těžce nemocného lidoveckého poslance Tomáše Kvapila a nezúčastnil se ani občanský demokrat Vladimír Hink, který měl autonehodu. Opozice odmítla tyto poslance "vypárovat".

Otázkou zůstává, co vlastně Paroubek sledoval pátým pokusem o svržení vlády. Jedno je jisté: pád vlády během jejího předsednictví s vysokou pravděpodobností vyvolá ve světě klamný dojem, že kabinet končí právě v důsledku finanční krize. Takový osud už potkal v poslední době kabinety Islandu a Lotyšska, úmysl rezignovat oznámil o víkendu i maďarský premiér Ferenc Gyurcsány, který přivedl zemi k hospodářskému krachu. Česká republika bude definitivně zařazena do východní Evropy mezi nespolehlivé země. Česká koruna sice podle finančních analytiků krátkodobě oslabí, trvalý pokles by se dal očekávat až po převzetí vlády levicí. Jen pár minut po vyslovení nedůvěry vládě se česká měna propadla vůči euru o třicet haléřů na 27,20 koruny. Obavy investorů z nestabilního trhu se tak do kurzu koruny promítly rychlostí blesku. České měny se začali rychle zbavovat hlavně zahraniční spekulanti, kteří se obávají nástupu levicové vlády. V následujících minutách koruna sice část ztrát smazala, kurz ale i nadále kolísá okolo 27 korun za euro.

Není jasné, zda v nejbližších červnových volbách do Evropského parlamentu získá ČSSD díky úspěšnému svržení vlády pravice (a umírněného středu) nějaké hlasy voličů navíc. Bude to záviset na tom, zda se politická nestabilita do té doby nějak projeví na peněženkách obyvatel. Zdá se, že český volič na nic jiného nehledí a je schopen se za pár korun navíc zaprodat třeba i čertu. Funguje také mimovolní mechanizmus, kdy se ti nerozhodní přidávají na stranu momentálního vítěze. Voliči také nemají rádi, když v politické straně nevládne vnitřní shoda a hrozí třeba i její rozpad. Je proto možné, že i přes patálie, které si užívali a stále užívají lidovci, se jim nakonec podaří získat výrazně větší počet hlasů zejména v případných mimořádných nebo řádných volbách. Koneckonců to byl právě lidovec Čunek, který jako jediný ostře zasáhnul proti "nepřizpúsobivým" a to se může i do budoucnosti ukázat jako dobrá karta, která přiláká další voliče. Jedni a ti druzí Zelení jsou pro příští parlament odepsaní zejména proto, že nepodpořili návrhy na další rozšíření jaderné elektrárny Tušimice. Voliči mají totiž příliš rádi světlo a teplo, kterého se od zelených vetrníků nedočkají.

Pokud se tak jako již v minulosti nechají lidovci od Paroubka koupit za několik ministerských křesel, bude tedy příští legální vláda socialisticko-křesťanská, jaderná, bezpoplatková, proevropská a protiradarová a prokomunistická díky "tiché" leč zcela evidentní podpoře komunistů. Zdá se, že takový je současný sen většiny voličů, tedy těch, kteří se uráčí do volebních místností dorazit. Žít si jako za kapitalizmu ale pracovat jako za komunistů.
25.3.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.