Topolánek: Obama road to Hell.

Topolánek se stal hvězdou celosvětových webů. Zkuste si zadat do Google frázi czech topolanek "road to hell" a budete překvapeni, jak je slavný, protože mimo jiné prohlásil: "Nejenom, že Amerika opakuje chyby ze 30. let minulého století, to jsou rozsáhlé stimuly, tendence a volání po protekcionismu. Všechny tyto kroky, a co hůř, iniciativa za jejich permanentní ustanovení, jsou cestou do pekel," pronesl v mírné euforii před poslanci Evropského parlamentu předseda Rady Evropské unie Mirek Topolánek, který později uvedl, že se za toto prohlášení nemíní omlouvat. "Minulý týden v Česku byli AC/DC. A jejich kultovní píseň Highway to Hell mě možná navedla při tom velmi improvizovaném vystoupení k tomu, že jsem použil cestu do pekel," dodal Topolánek, který si koncert AC/DC nenechal ujít.

Britský Finacial Times odcitoval nejmenované diplomaty, podle nichž šlo o mimořádný výlev, jaký EU nezažila od roku 2003, kdy italský premiér Silvio Berlusconi přirovnal německého poslance Martina Schulze ke kápovi z koncentračního tábora. Pokud si snad Topolánek snil o významné funkci ve vedení EU, může na podobné plány určitě zapomenout. Pravděpodobně poněkud pozdě pochopil, že se svým diplomaticky neohrabaným a někdy i vulgárním jednáním může občas sklízet potlesk jen na domácí scéně. Tím, kdo tentokrát vztyčil prostředníček, byli poslanci Evropského parlamentu. Pochopitelně se nad tak drzým prohlášením "prezidenta EU" nejvíce pohoršil americký tisk podporující Obamovu administrativu, která začíná doma ztrácet body poté, co se miliardy dolarů utopené v bankách a automobilovém průmyslu projevily spíše v kapsách vrcholových manažerů, kteří si z nich vyplatili prémie za rok 2008.

V každém případě jsme se v čele EU dostatečně zviditelnili nejen umělecky, ale také politicky. Sympatické je, že na rozdíl od trapného Davida Černého se Topolánek za svůj výrok neomluvil. Za svou "americkou cestou do pekel" která je dlážděna Barakovými dobrými úmysly, si totiž stojí. A není tak docela sám, i Německá kancléřka Angela Merkelová a řada dalších evropských představitelů včetně Sarkozyho se obává, že to je cesta k neúnosnému státnímu dluhu a k inflační spirále. Jen se vyjadřují více diplomaticky. Topolánek se projevil zcela otevřeně nepochybně také proto, že již nemá co ztratit.

Pravděpodobně si myslel, že "v demisi" dokončí administrování EU. Václav Klaus je ale jiného názoru: vyhlásil konkurs na nového premiéra prohlášením, že bude jmenovat předsedou vlády každého, kdo mu přinese podpisy 101 poslanců a výslovně nevyloučil z této politické soutěže komunisty. Netroufám si říci, že to byl vliv sklerozy či počínající demence. Spíše to vypadá jako žertovná hra, kterou si Klaus hodlá užívat. A celkem se mu daří: Bursík usoudil, že Klaus má na mysli "velkou koalici" ODS a ČSSD, což ale obě strany zuřivě odmítají v obavách ze ztráty voličů. Spíše to vypadá na variantu "opoziční smlouvy" z roku 1998 uzavřené tenkrát Klausem a Zemanem.

Protože je Paroubek bývalým ekonomem z komunistického RaJe, jistě dobře rozumí obchodu a tak by mohl s ODS uzavřít velmi výhodný kšeftík: zrušení zdravotnických poplatků, zavedení šrotovného, podepsání Lisabonské smlouvy, odložení ratifikace smlouvy o radaru a v neposlední řadě poskytnutí výhodných fleků ve státní administrativě pro funkcionáře ČSSD. Možná by mohl takový obchod uzavřít s Pavlem Bémem, se kterým má vyzkoušenou spolupráci z doby, kdy mu dělal ekonomického náměstka na pražské radnici. I když by nebyli pro všichni poslanci ODS, zelení i lidovci by se rádi přidali, aby jim rychlík do příští vlády neujel. Pokud by nějaký ten hlas chyběl, Klaus by možná toleroval i nějakého toho komunistu podobně, jako mu jejich hlasy nevadily v roce 2007. "Rozlišujme éru komunismu od KSČM v prosinci 2007," řekl před volbou s tím, že současní komunisté sedí v parlamentu a podílejí se na tvorbě zákonů, aniž by proti tomu někdo výrazně protestoval. Uvidíme, zda se tahle moje spekulace potvrdí. Ještě to bude pár dnů trvat.
27.3.2009 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.