Je Paroubek docela obyčejný vyděrač?

Podle jeho podmínek, které si klade pro setrvání stávají koaliční vlády do konce českého předsednictví EU to tak vypadá. "Pokud umožníme vládě dokončit předsednictví, tak to bude za velkou politickou cenu. V případě, když nejzkompromitovanější ministři odejdou, ministři jako je pan Langer, paní Parkanová, pan Liška, že odejde nejvyšší státní zástupkyně paní Vesecká, že vláda přestane pronásledovat hejtmany ohledně poplatků, že prostě bude činěna celá řada kroků, které změní fungování této vlády a že vláda povede dialog s opozicí, pak si umím představit, že těch dva a půl měsíce vláda může dovládnout. A pokud předložíme tento koncept společně prezidentovi, tak to bude respektovat. Pokud nebudou chtít splnit naše podmínky, pak my jsme pro to ustavit vládu odborníků praktiky neprodleně," řekl ve svém sebevědomém rozhovoru pro iDNES. Jeho představa o dalším pokračování "vládnutí" v této zemi po červnu je ovšem poněkud šílená. Od července do října by měla vládnout jakási záhadná nepolitická vláda odborníků, na jejichž členech by se měly ovšem dohodnout politické strany "napříč politickými stranami". Interpretováno z paroubkovštiny to znamená, že by se na sestavení této prozatímní vlády měli podílet i komunisté, pravděpodobně jako malý test pro jejich příští účast ve vládě po vítězství KSČM a ČSSD v mimořádných parlamentních volbách. Do takové prozatímní vlády by nejspíše vstoupil jen úplný nepolitik-pomatenec a vedl by jí jen naprostý blázen, na kterého by bylo potřeba "hodit síť" podle přínosného návodu ministra v demisi Langera.

Celá ta nepřehledná komedie je drtivé většině národa ukradená a jejím jediným efektem bude ještě nižší účast ve volbách. Paroubek sází na starou komunistickou metodu "jak uchopit moc": vyvolat politickou krizi, vytvořit bezvládí a názorový chaos a pak přesvědčit prezidenta bez politické budoucnosti k neuváženému kroku končícímu převzetím moci bývalými (ČSSD) a stávajícími komunisty (KSČM) za poslušného "ministrování" nesmrtelnou stranou lidovou. Bude mít jednodušší cestu než měl Gottwald v roce 1948, protože Klaus je naplněn nenávistí ke "své" straně, kterou založil. Vnitřně rozvrácená a pomalu se rozpadající, unavená ODS už dnes ústy svého předsedy hovoří o přechodu do opozice. Jejím politikům bude nejspíše stačit nějaký ten flek náměstků ministrů a šéfů pár státních úřadů.

Je legrační sledovat pokusy mediálních "hvězd", zejména pak pana Moravce, který se snaží formou "policejních výslechů" vymámit z politiků tele, které v nich ale nikdy pro jejich jalovost nebylo. Navíc se domnívám, že jeho způsob vedení politických debat spíše současné situaci vládní krize škodí, než prospívá. Topolánek si s Paroubkem před kamerami vyměňují impertinentní poznámky, zejména Topolánek vesele šaškuje a dělá ksichty v situacích, kdy Paroubek plácá s kamennou tváří nesmysly. Bylo by nanejvýš vhodné přestat tyto "pořady" vysílat, určitě by to prospělo pokroku při vyřešení politické krize. Stejně tak nemají smysl kamery ve sněmovně, jen probouzejí v politicích šaškovské nápady. Politici by si měli uvědomit, že se nejedná o divadelní představení a že nejsou nejlépe placenými komedianty ve státě. Jenže co by pak Česká televize vysílala?

I když jednoho komika bych dával každý večer po zprávách místo klipu o zvířátkách: velectěného pana evropského komisaře Vladimírka Špidlů. Úryvky z jeho blábolivých výroků by mohly sloužit jako součást maturitních otázek z českého jazyka na téma "co tím chtěl autor říci". Přeji vám krásný studený, i když už prý letní den. Nezapomeňte zasít ředkvičky, salát a pórek do skleníku a je už čas na hrách i brambory. Těch si zasaďte letos o nějaký ten řádek více, když máme tu krízi.
30.3.2009 10:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.