Prozatímní vláda na obzoru.

Není jisté, jak bude tato vláda označována v budoucích dílech historiků naší doby. Premiér v demisi Topolánek prosazuje název této dočasné vlády jako "překlenovací" složené z nestranických odborníků, což je dosti děsivý patvar evokující něco jako lávku nad propastí. Pantáta Paroubek trvá na názvu "vláda nestranických odborníků", které by ale navrhly politické strany, zřejmě zcela nestranně po předchozím zkoumání, zda navrhovaný kandidát na ministra nebyl nikdy nejen v KSČ, ale ani později v žádné třeba i zaniklé politické partaji. Tací snad ani neexistují. Prezident, zjevně pohoršený postupem politických stran, na který nemá žádný vliv a je tak stavěn před hotovou věc, s podobnými názvy nesouhlasí: Prezident republiky je překvapen zprávou ČTK, že strany budou v následujících dnech „vybírat kandidáty do letní překlenovací vlády“. Vláda v demokratické společnosti je velmi závažnou institucí v každé chvíli. Prezident předpokládá, že jednání o budoucí vládě jsou vážná a připomíná všem zúčastněným, že bude s politickými stranami jednat o vládě České republiky, nikoli o „letní vládě“.(pramen).

My obyčejní občané můžeme jen doufat, že tato prozatímní vláda neukončí svoji existenci útokem lidu vedeném komunistickou stranou směrem na Zimní palác, v našem případě pravděpodobně na Hrad, kde bude prezident i s poradci vyhozen oknem, i když části národa by se to líbilo. Boj v každém případě nastane, protože podle představ ČSSD bude hlavní náplní této vlády nevlády "boj s ekonomickou krizí, kdy bude aktivně pracovat na protikrizových opatřeních a hledat pro ně podporu v Poslanecké sněmovně." Hlavními zbraněmi tohoto boje bude nepochybně zrušení poplatků ve zdravotnictví, zavedení šrotovného, třináctého důchodu, a dodávka elektřiny po dobu jednoho měsíce ročně zdarma.

Topolánek a spol se s Paroubkem dohodli a na papír dali, že předseda ODS navrhne prezidentu republiky, aby jmenoval novým předsedou vlády Ing. Jana Fischera CSc. Nový předseda vlády-statistik navrhne prezidentu republiky, aby jmenoval ostatní členy vlády z řad nestranických odborníků.

ODS, KKDU-ČSL a Strana zelených doporučí novému předsedovi vlády kandidáty na ministra obrany, ministra spravedlnosti, ministra financí, ministra životního prostředí, ministra dopravy, ministra školství, ministra kultury a ministra zdravotnictví. Agenda ministra pro lidská práva a národnostní menšiny bude včleněna do působnosti předsedy vlády a řízena vládním zmocněncem pro lidská práva a národnostní menšiny.

ČSSD doporučí novému předsedovi vlády kandidáty na ministra zahraničních věcí, ministra vnitra, ministra průmyslu a obchodu, ministra zemědělství, ministra pro evropské záležitosti, ministra práce a sociálních věcí a ministra pro místní rozvoj.

Rozdělili si to moc pěkně, evidentně zvítězil Paroubek, který konečně získá přes "nezávislého nestraníka" všechny nástroje ministerstva vnitra potřebné pro úspěšné zvládnutí předvolební kampaně před volbami do parlamentu EU a především před mimořádnými volbami, které by se měly konat nejpozději do 15.10.2009. Ta nestranickost z toho jen čiší, ČSSD získá evidentně ta nejsilovější ministerstva a bude republiku kormidlovat k ratifikaci Lisabonské smlouvy do náruče nové socialistické Evropy. Jediné, co Topolánek a spol uhájili, je ministerstvo financí, které se ale bude muset stejně řídit státním rozpočtem odhlasovaným parlamentem, ve kterém získal Paroubek nepochybně většinu. Hlavní je, že nenáviděný Langer byl svržen!

Zda již Topolánek šel na Hrad oznámit prezidentovi, co bude dál a ať kouká co nejdřív jmenovat statistického génia Fischera premiérem, zatím nevíme. Protože ale řešení krize postavil na prohlášení, že vládnout bude ten, kdo mu přinese alespoň 101 hlasů, zdá se, že byl z hry o moc ve státě vyšachován spiknutím všech "demokratických" stran s výjimkou komunistů, kteří se pravděpodobně při hlasování o důvěře k prozatímní vládě zdrží hlasování nebo odejdou ze sněmovny na gáblík a budou se zatím v tichosti těšit na dobu, kdy je Paroubek po "rudém" vítězství v mimořádných volbách pozve do vlády. Komunistům by se jistě pro začátek líbila taková ministerstva jako je práce a sociálních věcí, školství, zdravotnictví a kultury. Na ta lepší si ještě bou muset počkat. Jak dlouho? O tom rozhodnou jako vždy voliči, ať už půjdou volit nebo raději vyrazí do přírody či do hospody.

Přeji vám krásný slunečný den. Dnes budu pracovat na opravě kanalizace, stříhání živého plotu z lísek, pálení větví a opravě skleníku, ve kterém přes zimu praskla tři okna. Jsou to všechno věci pro mě nesmírně důležité, mnohem důležitější než je vládní krize.
6.4.2009 11:05 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.