Situace s prozatímní vládou se komplikuje.

Poté, co se v médiích objevil významný doplněk životopisu ctihodného statistika pana Fischera hovořící o tom, že zřejmě ve snaze dosáhnout na nějaké vyšší funkce vstoupil v roce 1980 (!) do KSČ kojen nadějí, že mu to vystačí na celý život a že poté, co se jeho sen o komunismu zhroutil po převratu v roce 1989, ze své milované strany vystoupil, začaly se lidovci a vzápětí zelení stahovat. Lidovci vydali včera usnesení, ve kterém sdělují napjatému národu zkráceně toto: "KDU-ČSL vládní krizi nezpůsobila; křesťanští demokraté jednotně hlasovali proti pádu vlády. KDU-ČSL upřednostňovala pokračování vlády na stávajícím koaličním půdorysu vzhledem k předsednictví EU, hospodářské krizi a k hrozící destrukci zájmů ČR v zahraničí. Bohužel se pro toto řešení nenašla dostatečná politická podpora. KDU-ČSL si uvědomuje, že dnes nemůže svými hlasy změnit rozhodnutí ODS a ČSSD. KDU-ČSL se žádnými personálními návrhy nebude podílet na nové vládě." Topolánek na to, že prohlášení KDU-ČSL o tom, že se nechtějí podílet na sestavení vlády, nepochopil. "Je to takové zásadové a velmi ostré lidovecké možná," zablábolil. Přitom je to zcela průhledné: ohební hadi lidovci již zahájili předvolební manévry a uvolňují si ruce metodou "teď si nezadat s nikým" získat si co nejvíce hlasů zmatených voličů a po mimořádných volbách (budou-li vůbec) se přidat k vítězi. Rozpolcení zelení by také hráli stejnou hru a tak prý po odchodu lidovců od stolu nehodlají asistovat velké koalici ODS a ČSSD a vyzývají strany k dalšímu urychlenému jednání, při kterém chtějí podpořit lidovce s návrhem, aby současná vláda dokončila svůj mandát do konce předsednictví Evropské unie.

Těžko soudit, zda by se tyto odstředivé síly politických trpaslíků projevily, kdyby na pana Fischera neprasklo to členství k KSČ. Je to ale spíše důsledek existence nejednotného vedení jak u lidovců, tak i u zelených a jejich snaha si nezavřít žádná vrátka do budoucí vlády. Předsedové ČSSD i ODS už ale pochopili, že potřebují oddechový čas před mimořádnými volbami a tak klidně vytvoří i dvoukoalici a podrží u "moci - bezmoci" jako premiéra třeba i čerta nebo marťana. Paroubka dnes spíše trápí zahájení procesu s Ďuričkem a to tak hodně, že k této příležitosti vydala ČSSD zvláštní tiskovou zprávu, ve které se snaží výhrůžkami zamezit novinářům zveřejňování Paroubkova jména v souvislosti s vraždou Kočky juniora. Veškeré úsilí směřuje k získání první pozice ve frontě před výtahem k moci.

Dosti legrační je reakce Václava Klause na navrhovaného prozatímního premiéra: Klaus v rozhovoru ocenil, že šéf Českého statistického úřadu Fischer je "uvážlivý člověk, který nikdy nebyl politicky radikálně orientován na jednu či druhou stranu". Klaus prý zná Jana Fischera osobně už zhruba třicet let, nemají ale úplně blízký vztah. "Ne že bychom spolu chodili na pivo, ale myslím, že má chalupu nedaleko od nás, a potkávali jsme se tam v takové jedné milé hospůdce v Bystřici u Benešova," popsal Klaus v rozhovoru pro Rádio Česko." Na celé motanici kolem prozatímní vlády je zábavný fakt, že byl kýmsi (nejspíše Paroubkem) vybrán bývalý člen KSČ stejně jako při historicky první úřednické vládě bývalého soudruha Tošovského. Ten vstoupil do KSČ o něco dříve než Fischer již v roce 1976, aby přešel do ilegality rovněž ihned po převratu v roce 1989. Tošovský měl ale o něco lepší kvalifikaci: byl totiž spolupracovníkem StB, pro kterou dělal během totality "odborné expertízy". Objevily se i dohady, že pracoval i pro KGB poté, co jej v roce 2007 nominoal Putin na funkci šéfa Mezinárodního měnového fondu. Naštěstí neúspěšně. V každém případě je jisté, že naši milí demokratičtí politici vybírají v dobách vládní krize takové kandidáty na prozatímního předsedu vlády, kteří naleznou alespoň tichou podporu KSČM díky své minulosti. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš hodnotí možného premiéra Jana Fischera jako odborníka a neutrála, jednání ale podle něj směřuje prakticky k velké koalici. Je to hezké, hovořit o bývalých členech KSČ jako o neutrálech. Připomíná to spící agenty, kteří až strana zavolá, přijdou ku pomoci.

Kritickou situaci se zamrzlým či zavodněným trativodem odpadu z kuchyně a ze sprchy jsem vyřešil provizorní jímkou ve sklepě vybavenou přečerpáváním do lánu malin. Ekologické fanatiky si dovolím uklidnit, že na lidské exkrementy máme suchou žumpu bez přepadu. Možná by se hodila i na tu současnou garnituru našich politiků. Jen se obávám, že je pro tento účel příliš malá. Vejde se do ní maximálně jeden malý český člověk.
7.4.2009 10:25 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.