Konečně se snad zahrádkáři dočkají.

Již od roku 2001 zápasí sněmovna s návrhem zahrádkářského zákona, který tehdy podali čtyři sociální demokraté, jeden komunista a jeden zelený zřejmě jako naplnění svých celoživotních zákonodárných ambicí. Návrh zákona definuje zahrádku, která není zahradou, zahrádkovou chatu která není skutečnou chatou podléhající stavebním zákonům, zahrádkovou osadu a tak podobně. Takže v návrhu se například dočteme, že zahrádka je pozemek, který slouží uživateli k získávání zahradních produktů pro vlastní potřebu a k rekreaci. Maximální rozloha je však pouze 400 metrů čtverečních, což je výměra zavedená kdysi dávno komunisty s cílem, aby se na každého dostalo. Kdo měl tenkrát víc než oněch magických 400 m2, jeho pozemek byl nemilosrdně v rámci znárodňování rozparcelován pro další potřebné soudruhy a soudružky. Naší rodině se tenkrát podařilo se z této akce dostat díky jasnozřivosti mého otce, který již v roce 1948 postavil chatu uprostřed, na jednom konci vykopal studnu a na druhém konci přírodní jezírko. Teď ovšem musím za trest sekat o něco více trávy, než jiní občané.

Zákon má sloužit ve skutečnosti jen části zahradních kutilů a už vůbec ne chalupářům či dokonce novodobým kulakům vlastnících rozsáhlé pozemky. Je určen jen pro speciální druh občanů kutících na pozemečku v rámci zvláštního sociálního útvaru zvaného podle mravenců kolonie. Podle zákona smí být na zahrádce pouze chatka v jednoduchém provedení o půdorysné ploše maximálně 25 metrů čtvrerečních včetně zastřešeného venkovního prostoru. Poslanci mysleli i na to, co se v zahradní chatce smí a co už nesmí. Návrh zakazuje v chatce bydlet, místo toho chatka může posloužit k úkrytu před nepohodou, k přípravě občerstvení, uložení nářadí a uskladnění výpěstků. Komunista Pavel Kováčik zákon připravoval řadu let i ve spolupráci s právníky Českého zahrádkářského svazu a má představovat obdobu německého zákona o zahrádkářích. "Jde o to, aby zahrádkářské hnutí cítilo nějakou podporu, nejen slovní, ale i vyjádřenou nějakou legislativní normou," zdůraznil. Člen zemědělského výboru Daniel Petruška (ODS) návrhu naopak nakloněn není, nesouhlasí s tím, aby se takové triviality upravovaly zákonem. Na mě zákon působí spíše dojmem, že jej vymysleli poslanci, kteří hodlají podnikat jako zřizovatelé zahrádkářských kolonií, kde budou realizovat svoje nenaplněné politické ambice při řízení státu. V takové kolonii se zavedeným Osadním řádem (§3 odst.4) je možné vybudovat samostatnou občanskou komunitu, pořádat společné oslavy například výročí narození Vladimíra Iljiče Lenina a ty neposlušné trestat třeba i vyloučením. Vše podle dlouhodobých záměrů bruselské administrativy, která takové sociálně orientované činnosti podporuje.

Podle předkladatelů zahrádky poskytují pracovní aktivitu na čerstvém vzduchu, upevňují zdraví a zvyšují tělesnou i psychickou kondici. Zahrádkaření přispívá ke kultivaci vztahu k přírodě, výchově mládeže a má i ekologické a sociální aspekty. Mnou shrnuto a podtrženo: práce na zahrádce přispívá k vytvoření nového socialistického člověka s pozitivním vztahem k ekologii a jeho přijetím přispějeme k vybudování nové socialistické federální Evropy. Takový nový člověk ale nebude smět podle návrhu zákona na chatce bydlet, jen se tam může přes den ukrývat před nepohodou. V noci pak bude nepochybně takový zahradní domek sloužit jako dočasný noční příbytek pro bezdomovce. Tak občan projeví svoje sociální cítění a přispěje k sociálnímu smíru v naší nové socialistické společnosti. Výpěstky, které svou fyzickou aktivitou zahrádkář na zahrádce vypěstuje, pak budou sloužit bezdomovcům a dalším sociálně slabým občanům k doplnění jejich jídelníčku o zdravou zeleninu a ovoce bez průmyslových chemikálií a jedů. Vše bude organizováno zřizovatelem zahrádkářské kolonie, nejlépe členem KSČM nebo Zelených (prašť nebo uhoď) včetně ustanovení, kdy se co smí a nesmí na zahrádkách konat. Je načase, aby parlament konečně po devíti letech tento tolik potřebný zákon odhlasoval a náš milý pan prezident jej jistě rád podepíše, i když žádnou zahrádku nemá. Má totiž ve vesnici Prudice už přes třicet let chalupu s opravdovou zahradou.
10.4.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.