Revoluce ve státní správě?

Ministr vnitra Ivan Langer a generální ředitel České pošty Petr Sedláček podepsali koncem února 2009 smlouvu o provozování informačního systému datových schránek. Ministr vnitra nešetřil superlativy, když označil tento krok za největší změnu, která se ve veřejné správě stala za posledních 200 let, padla slova i o revoluci. Zároveň Langer tehdy uvedl, s odkazem na Strategii rozvoje služeb pro informační společnost, že to je jeden z těch kroků, které posouvají Českou republiku když ne mezi tři, tak mezi pět nejlepších v oblasti e-governmentu v Evropě.

"S eGONem přichází změna. Končí zbytečné obcházení úřadů, končí pocit beznaděje člověka před kolosem státní byrokracie. Místo toho dochází k zrovnoprávnění elektornických dokumentů s papírovými a vytvoření husté sítě univerzálních kontaktních míst, ze kterých každý může jednoduše elektronicky komunikovat se všemi úřady a institucemi. eGON je, stejně jako eGovernment, vstřícný, jednoduchý a funkční." se praví na stránkách Ministerstva vnitra. Zavedení eGONa bude ale něco stát, zadarmo ajťáci nepracují a technika i programy něco stojí. Již od zítřka se proto mohou kraje nebo obce s rozšířenou působností přihlásit o finanční podporu individuálních projektů v rámci Integrovaného operačního programu (Zavádění ICT v územní veřejné správě - Technologická centra a elektronické spisové služby). Pro žadatele jsou připraveny finanční prostředky ve výši 1.223.500.000,- Kč. Další peníze budou věnovány na "Nastavení systému vzdělávání v eGovernmentu a zavedení procesního modelování agend veřejné správy." Žádosti o finanční podporu je možno předkládat od 7. dubna 2009 do vyčerpání celkové částky 400 000 000 Kč. Hloupé a neschopné úředníky je třeba do eGONka zaškolit, z čehož jistě budou profitovat firmy specializované na IT kurzy. "Výzva zajištění vzdělávání v eGovernmentu" (jak vznešený název) byla již vydána a na vzdělávání bude věnováno 620 000 000,- Kč.

Jen z této malé ukázky projektů a nákladů na zavední eGONka je patrná velkorysost, s jakou se vše z peněz daňových poplatníků organizuje. Miliardy jen létají v době finanční a hospodářské krize. Je přitom zcela jedno, zda jsou milostivě přiděleny z Bruselu formou "dotací" poté, co byly vybrány u nás doma a poslány do společné evropské kasy, nebo zda jsou poskytovány přímo ze státní kasy.

Až se to celé rozjede, za každou transakci bude muset někdo zaplatit. Jak známo z oblasti telekomunikací nebo prodeje SW, nejlepší a největší zisky neplynou z velkých jednorázových projektů ale ze "sběru" ohromného množství malých obnosů za předpokladu, že je tento "sběr" zaručen pokud možno navždy. Podle ministerstva vnitra "platit za jednu transakci (za tu je považováno odeslání jedné datové zprávy) budou pouze orgány veřejné správy. Všichni ostatní budou mít možnost používat datové schránky ZDARMA. Platí to pro režim, v němž bude systém pracovat od 1. 7. 2009, tj., že zprávy prostřednictvím datových schránek budou povinně směřovat z úřadu na úřad, z úřadu směrem k právnickým a fyzickým osobám." A jaké budou ceny? "Cena za jednu transakci bude totiž kolísat v rozmezí 17,9,- – 9,9,- Kč, podle velikosti, respektive objemu odeslaných zpráv v rámci CELÉ veřejné správy. Jinými slovy, čím více všechny úřady odešlou, tím nižší budou platby." (pramen).

Cílem celého projektu mělo být zjednodušení komunikace mezi státními institucemi, soudy, firmami i občany. A také se vždy hovořilo o úsporách nákladů a často i o úsporách pracovních sil na úřadech i v samotné České poště. Ta si dnes účtuje za obyčejný dopis 10 korun, doporučený 26 korun. Z toho vyplývá, že k žádnému dramatickému poklesu nákladů nedojde. Spíše naroste potřeba dalších pracovníků, kteří budou muset nedigitalizované dokumenty převádět do PDF nebo TIF či PNG formátu. Naopak se do procesu distribuce dokumentů zapojí soukromá společnost Telefónica O2 Czech Republic, a.s.. Státní peníze tak začnou proudit i do kapes akcionářů. Celá akce je nepochybně i dárkem pro budoucí majitele České pošty, která se chystá do privatizace.

Jak podotkl jeden ze čtenářů aktualne.centrum.cz, "Tak je to s hromadným nasazením výpočetní techniky vždycky. Když se v kancelářích zaváděly první počítače (u nás PC XT s T602), mnozí dosti objektivně usuzovali, že spotřeba papíru poklesne - ve skutečnosti se zdesateronásobila, neb se začaly tisknout i hovadiny, které by nikomu za přepsání strojem nestály. Jistě nebudeme podezřívat státní úřady a soudy, že budou rozesílat "hovadiny". I když někdy jejich výplody často jako příjemci takto i jinými nevybíravými slovy označujeme.

Krátkou informaci o eGONkovi uzavírám dalším soukromým názorem jednoho občana: "Těmto politickým šíbrům, ať jsou z údajné pravice ( ODS ) nebo údajné levice (ČSSD ) je každá koruna vyždímaná z občana dobrá. Jenom slibují, lžou a podvádí. A drží pospolu jako Petrovští. Už aby táhli k Brdům ! Zdali tím myslel areál budoucí (?) americké vojenské základny, netuším. Je tu ale horší otázka: kdyby náhodou někam odtáhli - což je velice nepravděpodobné - kdo by zatraceně přišel na jejich místo? Že by Paroubkovi marťani? Možná jsou mimozemšťané jedinou šancí lidstva do budoucna. Samozřejmě za předpokladu, že by nás po vzoru filmových vetřelců neměli jen za chutnou potravu.
14.4.2009 11:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.