Vyvezli za vaším plotem fekálie na pole?

Jaro se nám neodbytně ohlásilo a náš venkov začal opět vonět. Někdy je to vůně líbezná, kterou vydává kvetoucí flóra, jindy se linou do širého okolí nelibé pachy či spíše smrady. Mají různý původ, nás budou zajímat ale jen ty zemědělské od zvířat a hlavně člověčí. Jistě jste už viděli někde u domu souseda stát či na silnici poblafávat traktor vlekoucí mohutnou cisternu, která kolem nešířila nic líbezného. Lidový název tohoto povozu je také nevlídný: hovnocuc. Je to bojovník s domovními odpady, který vyssává kanalizační jímky nebo septiky tam, kde není kanalizace. A to je dnes při chaotickém budování venkovských sídel jev dosti častý. Tyto novoučké domy ale i staré zříceniny mají pak někde v podzemí žumpu, která podle nových zákonů nemá žádný odtok. Fekálie, tedy obsahy septiků (usazený kal) a žump (odpadní voda z WC, kuchyně a koupelny) nelze přímo vyvážet na zemědělskou půdu. Vyplývá to z platné legislativy a jejího výkladu. Podle stanoviska Českého zdravotního ústavu a orgánů hygienické služby nelze surové fekálie obyvatel aplikovat na zemědělskou půdu zejména kvůli nebezpečí šíření nákazy a rovněž pro nedostatečnou kontrolu cizorodých látek. Likvidaci fekálií musí řešit obec v souladu s legislativou vod („odpadní vody“ podle zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a zákona č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích) a legislativou odpadů („kaly“ podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech).

Pokud jste tedy zjistili, že se místní soukromník živící se vyvážením domovních žump projíždí se svojí páchnoucí kropící cisternou po polích či loukách, doporučuji vám jej oznámit policii pro závažné porušování výše zmíněných zákonů. Mazaný "podnikatel" takto šetří náklady, které by mu jinak vznikly zaplacením poplatků za vypouštění fekálií do nejbližší kanalizační sítě zakončené fungující čistírnou, protože jen tak se jich může zákonným způsobem zbavit poté, co je načerpal do své cisterny u zákazníka. Nejspíše také ze své nelegální činnosti neplatí řádně daně a tak se o něm rád dozví finanční úřad.

Přesto se může stát, že na pole či louku za vaším plotem bude legálně vyvážena močůvka. Jedná se o účinné dusíkaté a draselné statkové hnojivo s převažující částí dusíku ve čpavkové formě. Močůvka ale nesmí být aplikována na přemokřenou půdu, při sněhové pokrývce nad 5 cm nebo při promrznutí půdy do hloubky větší než 8 cm (§ 9 zákona 156/1998 Sb. o hnojivech). Při aplikaci močůvky na povrch orné půdy je nutné její zapracování do půdy nejpozději do 24 hodin s výjimkou řádkového přihnojování porostů hadicovými aplikátory (§ 5 vyhlášky č. 274/1998 Sb., o skladování a způsobu používání hnojiv). Tolik zákony a paragrafy o fekáliích a močůvce. Celá věc má ovšem jeden háček: jak poznat, zda vám za plotem rozvážejí po poli či louce nepovolené "lidské" fekálie nebo s výhradami povolenou "zvířecí" močůvku. Sedlák by to jistě poznal podle "vůně" a barvy. Jak se s tím vypořádáte vy, netuším. Inu, v každém zákoně je vždy ukryto čertovo šídlo. A tohle pěkně páchne. Přeji vám, aby se vám ani dnes do vašeho otevřeného okna nelinula žádná "vůně venkova". Pokud ano, víte už, co máte dělat.
17.4.2009 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.