Havlův smrtící polibek.

"Raději bych mluvil za sebe než za historii. Podle mne to byla kudla do zad. Nikdo přesně neví, co tak hrozného vláda provedla, aby musela padnout tak náhle a v nejnevhodnějším možném okamžiku. Vím samozřejmě, že to nebyl vlastizrádný úmysl, ale spíš jen pitomost. To ale na mém hodnocení nic nemění. Politici nemají dělat pitomosti, které poškozují stát. Doufám, že to voliči sociálním demokratům spočítají." řekl Václav Havel ve svém rozhovoru pro LN.

Není zcela jasné, proč tohle překvapivé prohlášení Havel udělal. Jistě nikoliv proto, že by ze všech politických stran miloval nejvíc právě ODS. O důvodech jeho výroků nad hrobem pravicové vládní koalice můžeme jen spekulovat. Jistě byl potěšen, jak se vyvíjel konflikt mezi Topolánkem a Klausem, kterého hluboce nenávidí. Každý nepřítel Klause je tedy automaticky skoropřítelem Havla. Dalším důvodem by mohla být Topolánkem prosazovaná smlouva o radaru, kterou by tak rád viděl ratifikovanou, aby splnil svoje sliby, které americké administrativě osobně dal. Paroubek společně s komunisty je zásadně proti a tak Havel bude lehce fandit spíše dnešní ODS odtržené od Klause.

Někteří komentátoři a čtenáři spekulují, že Havel nepřímo podpořil "současnou" ODS proto, aby tak této straně věnoval "smrtící polibek" a přispěl tak k jejímu konci. Zatím to vždy dopadlo tak, že strana, kterou Havel veřejně pochválil, v krátké době skončila (ODA, Unie svobody). V každém případě označil správně Paroubka za pitomce, i když v závěru krátkého rozhovoru pro LN o něm poznamenal: "V privátním hovoru mi připadal daleko sympatičtější než v televizi nebo při veřejných vystoupeních."

Teď si jistě Havel vychutnává, jak v tom bahně české politiky pěkně pomasarykovsku zamíchal. Škoda, že jsme se nedozvěděli, co si Havel myslí o komunistické minulosti nového designovaného premiéra soudruha Fischera i dalšího bývalého člena KSČ soudruha Jana Kohouta (nyní za ČSSD náměstek ministra zahraničí) navrženého Paroubkem, který by měl velet ministerstvu zahraničí. Jen k tomu poznamenal: "Zlobit se na tyto dva pány by znamenalo zlobit se na půlku národa." Václav Havel zřejmě neumí počítat. Tou půlkou nepochybně myslí nikoliv skutečnou půlku národa, ale jen půlku těch voličů (k volbám se dostavilo 64,7 procent voličů z 8,3 milionů oprávněných voličů), kteří dali v minulých volbách hlasy KSČM a ČSSD, čili ve skutečnosti něco kolem 30 procent oprávněných voličů. Jeho smířlivý postoj k současným komunistům a jejich voličům a úplná tolerance ke komunistům bývalým zapadá do jeho polistopadové smlouvy o neútočení, kterou při převratu Havel uzavřel s tehdejšími představiteli KSČ, kteří pak zařídili jeho zvolení prezidentem. A tak se můžeme těšit, že v brzku budeme mít komunistické ministry ve vládě pantáty Paroubka.

Roztomilý ryze populistický nápad představil politik z malého města, pan Čunek: prý by vláda měla nařídit snížení cen elektřiny. Nejspíše měl na mysli sílu a moc 70 procent akcií, které vláda vlastní v akciové společnosti ČEZ a mohla by je použít pro prosazení takového nápadu. Má to bohužel dvě vady: za prvé ČEZ do státní kasy přináší jistou nemalou dosti nepostradatelnou částku z dividend (další tajně vybrané daně z kapes občanů) a za druhé, pokud by něco takového vláda jako majoritní akcionář udělala, minoritní akcionáři ČEZu by toto rozhodnutí nepochybně předali soudu pro porušování pravidel pro ochranu investic. A český stát by takovou při zcela jistě prohrál. Je to blbý nápad ze soudku nápadů šíleného Ratha, kterým si bratr Čunek snaží napravit reputaci a získat pár hlasů pro KDU-ČSL. Tupější občan by mohl totiž dospět k názoru, že volit Čunkovu stranu bude, protože lidovci chtěli zlevnit elektrický proud, ale zlí politici z ODS jim to zatrhli. Takové předvolební kydy nic nestojí a přesto mohou zapůsobit. Doufám, že ne vás, moji milí čtenáři.
20.4.2009 08:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.