Jaká je adresa eGONova srdce?

Velký sál Paláce Žofín minulý týden ve čtvrtek 30. dubna 2009 hostil na 88.Žofínském fóru zástupce z Ministerstva vnitra ČR, České pošty, s.p. a Hospodářské komory ČR, aby odborné i laické veřejnosti představili téma "eGovernment, opravdová služba občanům, revoluce ve veřejné správě". Žofínské fórum bylo věnováno zejména datovým schránkám, které podle exministra Langra znamenají revoluci v komunikaci s úřady.

Ten uvedl minulý týden prezentaci na Žofínském fóru s názvem: eGONovi tluče srdce poděkováním za velmi dobrou spolupráci s vládou ČR, Českou poštou, Hospodářskou komorou, Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním, Českým statistickým úřadem, Úřadem pro ochranu osobních údajů i poděkováním poslancům a senátorům. I díky nim bude možná od 1. července 2009 komunikace se státem prostřednictvím datových schránek. Zapomněl uvést soukromou firmu Telefónica O2, a.s., která bude za poplatek realizovat veškeré přenosy dat.

Kuriozní je fakt, že se ministerstvu vnitra nepodařilo pro eGONa získat doménu egon.cz. Makléřská firma Egon makler service s r.o. byla rychlejší. Relativně volná a nepoužitá je za nějaký ten peníz firmou THINline interactive s.r.o. "zaparkovaná" doména egonek.cz, jejímž držitelem jsou pánové Roman Jareš a Matěj Kloubek. Skutečného eGONa tak najdete na egoncentrum.cz. Ani tuto doménu však nevlastní ministerstvo vnitra, ale jakási firma Bluehost sídlící v USA. Včetně serveru (IP 69.89.27.245), na kterém jsou stránky eGONa umístěny. Velmi pěkne.

Skutečné datové schránky naleznete na adrese datoveschranky.info. Tato doména je zaregistrovaná na firmu CSL Computer Service Langenbach GmbH a vlastní ji pan Vlastimil Čejp - Webmastr, ISP Casablanca INT) a jednatel firmy e-invent s r.o.. Je to logické, právě tato rodinná firma pro ministerstvo vnitra stránky datoveschranky.info spravuje. Doménu datoveschranky.cz, kterou byste nejspíše na internetu hledali, si již zaregistroval jakýsi Libor Nováček v naději na získání tučné odměny. Kupodivu i doménu datoveschranky.eu si již dříve prozíravě zakoupila firma INTERNET CZ, a.s. doufající dnes v totéž. Suma sumárum lze konstatovat, že ajťáci ministerstva vnitra odvedli skutečně perfektní práci: nezískali pro eGONa ani pro Datové schránky žádnou doménu v držení ministerstva vnitra. Někoho by mohlo napadnout, že zorganizovali nějaký ten kšeft s pronájmem domén pro sebe a své kamarády. Heslem společnosti e-invent s r.o. je totiž "Umíme to, co se jiní učí ...".
4.5.2009 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.