Dnes je ten velký den...

Pokud se domníváte, že budu na tomto místě dedukovat, jak dopadne v našem milém senátu hlasování o Lisabonské smlouvě, pak jste na omylu. Komentovat tuto událost "evropského významu", ať už dopadne jakkoliv, budu až zítra.

Tím velkým dnem je pro mě fakt, že tyto řádky klepu v prostředí operačního systému Windows 7. Podlehl jsem totiž včera večer pokušení nainstalovat si Windows 7 Release Candidate Build 7100 poté, co mě jemným a inteligentním způsobem firma Microsoft mailem upozornila, že si tato nová wokna mohu stáhnout, nainstalovat a zdarma používat po dobu 13 měsíců. Jak se praví na stránkách firmy pana Gatese a spol už od včerejška,

Systém Windows 7 Release Candidate je od dnešního dne dostupný na stránkách: http://www.microsoft.com/windows/windows-7/download.aspx. Uživatelé si jej tak od této chvíle mohou začít stahovat bez jakýchkoliv limitů na počty stažení, a to minimálně do 30. června 2009. Testovat a hodnotit systém Windows 7 ve verzi Release Candidate bude možné až do konce února 2010, po tomto datu se začne systém každé dvě hodiny vypínat. Ti uživatelé, kteří si na svém počítači ponechají systém Windows 7 ve verzi Beta, jej pak budou moci používat pouze do konce června 2009. Po tomto datu se systém bude rovněž každé dvě hodiny vypínat.
Společně s uvolněním verze Release Candidate vydal Microsoft také doporučení týkající se hardwarových požadavků na systém Windows 7. Zařízení, na která budou uživatelé systém instalovat, by měla splňovat alespoň tyto parametry:
• 32-bitový či 64-bitový procesor s frekvencí 1GHz a více,
• 1 GB operační paměti pro 32-bitový systém / 2 GB operační paměti pro 64-bitový systém,
• pevný disk s kapacitou alespoň 16 GB pro 32-bitový systém / pevný disk s kapacitou alespoň 20 GB pro 64-bitový systém,
• grafická karta podporující DirectX 9 a Windows Display Driver Model 1.0 a vyšší.
Při přechodu z Beta verze systému Windows 7 na verzi Release Candidate by uživatelé měli provést čistou instalaci systému. Upgrade z Beta verze není v tuto chvíli podporovaným řešením společnosti Microsoft (celý text zde).

Když jsem si přečetl požadavky na HW počítače, nejdříve jsem ani trochu neuvažoval o tom, že bych si Windows 7 nainstaloval na svůj obstarožní HP s poloviční pamětí, i když procesor Celeron umí 2,3 GHz. Po chvíli mě ale otrnulo a začal jsem plánovat, jak bych nová wokna nainstaloval vedle mých legálních XP na samostatný oddíl druhého disku s tím, že když to nebude schopné provozu, tak to zase smáznu. A tak jsem to udělal. Instalace proběhla za necelou půlhodinku a jedinou podstatnou informací, kterou jsem musel zadat, byl aktivační klíč získaný v průběhu stahování diskového obrazu .ISO (2,35GB). Windows 7 RC je v angličtině, českou verzi právě testují vybraní testeři, mezi které již mnoho let bohužel nepatřím.

Po dvou automatických restartech a několika bezvýznamných drobných nastaveních si systém zcela bez mého přičinění nalezl všechna zařízení včetně připojení na internet, pouze v případě webkamery Quickcam fy Logitech nabídnul instalaci balíku, který někde vyšátral na internetu. Decentně jsem byl upozorněn na vhodnost nainstalování antivirového programu. Jak je z odkazu zřejmé, vítr do plachet zatím zachytila pouze společnost AVG Technologies... Zkusil jsem nainstalovat "svůj" avast! Home a zatím vše vypadá dobře. A co je milé, vše pracuje o pěkný kousek rychleji než v mých dlouho "jetých" XP, které jsou zapráskané a nejméně dva roky neobnovené. Takže se neobávejte a i když nemáte super počítač, klidně si Windows 7 ochutnejte, zejména pokud máte v počítači dva disky jako já.

Doporučuji si přečíst pár užitečných článků, například Windows 7 – instalace krok za krokem nebo Windows 7: dual boot s Vistou a první kroky v novém systému a také jsem pro rozdělení disku použil utilitu Easus Partition Master. Takže se s heslem odvážným štěstí přeje pusťte do toho. Je to přece zábava se procházet v novém světě Windows 7, zejména když to dnešní počasí neslibuje nic dobrého. Jsou to předčasní ledoví muži kombinovaní s deštěm, který nijak nepřipomíná májový deštíček. Je jasné, že ten Klaus nemá pravdu, s počasím se děje něco špatného.
6.5.2009 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.