Další optimistický pohled na budoucnost EU.

V pátek jsme se jistě všichni shodli na tom, že bude skvělé zavést angličtinu jako hlavní úřední jazyk. Čeština se bude pochopitelně dál vyučovat na školách jako volitelný předmět podobně jako je tomu dnes například s keltštinou či vlámštinou a dalšími menšinovými a regionálními jazyky. Tímto opatřením dojde k velkým úsporám zejména při jednáních orgánů EU i v překládání dokumentů. Naše budoucí děti již nebudou vstupovat do života s jazykovým hendikepem oproti dětem vychovávaných s angličtinou jako mateřským jazykem.

Přenos základních pravomocí, jako je zahraniční, obranná a bezpečnostní politika i výkonná moc na ustřední orgány a instituce umožní významné snížení počtu zastupitelů a zejména státních úředníků. Rozhodování kvalifikovanou většinou (55% členských států, kteří dohromady reprezentují 65% obyvatel EU) o takových zásadních věcech jako je finanční, energetická či ekologická politika EU zrychlí zavádění jednotné evropské politiky. "Státy s velkým počtem obyvatel, jako Německo, tím získávají větší váhu v Radě, protože bude zohledněn počet obyvatel Unie, který za nimi stojí. Hlasování tak je demokratičtější, neboť váha hlasu závisí na počtu obyvatel a srovná tak alespoň částečně politickou participaci každého jednotlivého občana Unie, zprostředkovanou národními parlamenty a vládami." (pramen).

Přínosem bude i jednotné řízení přílivu imigrantů, kdy dojde k rovnovážnému jejich zapojování do občanského života při poskytování azylu a "nárazníkové" státy jako je Itálie, Francie i Německo budou moci řešit asimilaci imigrantů s pomocí ostatních zemí včetně České republiky.

Doufám, že jsem vás přesvědčil na těchto několika málo příkladech o tom, že postupný přechod k federálnímu uspořádání Evropy založený Lisabonskou smlouvou je tou správnou cestou. Pokud jsem vás nepřesvědčil, máte smůlu, protože tento proces již započal a díky vedoucím evropským mocnostem bude doveden až ke vzniku Spojených států evropských. Je smutné, že ani po dosažení tohoto cíle nebudeme moci spoléhat na to, že by federální orgány evropské moci řídily i evropské počasí. I když, jeden neví, možná přece jenom vědci časem poskytnou politikům a úředníkům takové prostředky, které dosáhnou i do nebe. Musím rychle končit, blíží se ke mě lokální bouřka, která by mohla praštit do mojí wi-fi antény.
11.5.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.