DOSovské aplikace ve Windows 7.

Pro ty z vás, kteří mají ve Vistách problémy se spouštěním DOS programů v celoobrazovkovém režimu mám možná dobrou zprávu: z prvních mnou spáchaných pokusů se zdá, že se k tomuto starodávnému letitému harampádí chovají Windows 7 docela přívětivě. Zkoušel jsem starší verzi známého účetnictví UCTO99, které je vytvořené pod DOSovským interpretem PC FAND. Po překonání známého problému v nastavení počtu současně otevíraných souborů v souboru Windows\System32\CONFIG.NT parametrem files=xx postačilo zaškrtnout ve vlastnostech zástupce spouštějícího FAND volbu Run as administrator a staré dobré účetnictví makalo jako za starých časů.

V případě problémů se spouštěním starších windowsovských programů doporučuji nastavení v záložce Compatibility, kde si můžete vybrat minulé verze od Windows 95 až po Windows Vista (Service Pack 2.) společně s volbou Run as administrator.

V rámci malého nakouknutí do Windows 7 doporučuji naléhavě nezasahovat do konfigurace grafické karty, kterou si instalátor sám nastaví. Když jsem se v dobrém úmyslu snažil instalovat konkrétní driver karty, výsledkem byla "modrá obrazovka", která se vždy jen mihla při vypínání a restart nabízel dialog se startem v chráněném režimu. Po použití normálního startu se hlásil problém "Windows har recovered from an unexpected shutdown". Po jistém boji jsem pomocí Device Manager nastavil "poinstalační" Standard VGA Graphics Adapter a vše se obrátilo v dobré. Tak úplně dobré to ale není, protože moje grafická karta je silně zaostalá a nedovoluje spustit Aero režim ani spuštění programu Windows DVD Maker, na který jsem se docela těšil. Před zahájením pokusů vám tedy doporučuji spuštění utility Windows 7 Upgrade Advisor, která zjišťuje kompatibilitu vašeho HW a SW s Windows 7. Asi nebudete mít radost když zjistíte, že si budete muset koupit nový počítač. Na druhou stranu ale vás bude jistě hřát pocit, že podporou vývojové politiky firmy Microsoft se zapojíte do boje s celosvětovou hospodářskou krizí.
12.5.2009 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.