Budoucnost internetu je ne/jasná.

V Praze proběhla ve dnech 11.-13.května mezinárodní konference pod vznešeným názvem The Future of the Internet: Europe moving forward neboli něco jako Budoucnost internetu: Evropa v pohybu vpřed. Toto setkání osobností světového internetového výzkumu a vývoje, svolávané v rámci českého předsednictví EU, pořádalo sdružení vysokých škol a Akademie věd České republiky Cesnet. Konference byla zaměřena především na revizi strategického směru a trendů určujících budoucí rozvoj Internetu a mobilní informační společnosti. Partnery konference byly společnosti SAP, Alcatel-Lucent, CISCO, Nokia Siemens Networks a Microsoft, které spoléhají na další zisky v této oblasti. Mezi delegáty byla také evropská komisařka pro informační společnost a média Viviane Redingová, která na sebe upozornila 4.května t.r. videoprojevem na své EU stránce nazvaným "The Future of Internet Governance: Towards an Accountable ICANN". Text jejího roztomilého prohlášení najdete zde.

Komisařka Redingová požaduje na videonahrávce větší transparentnost a odpovědnost při řízení internetu, a to již od října 2009. Klíčová rozhodnutí související s řízením internetu, jako například domény nejvyšší úrovně a správa hlavního internetového adresáře, nyní provádí organizace ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), což je soukromé neziskové sdružení založené v Kalifornii. Organizace ICANN doposud působila v rámci dohody s ministerstvem obchodu Spojených států. Tato dohoda však přestane platit dne 30. září tohoto roku. Pro období, které bude následovat, se pokusila Redingová nastínit nový model pro řízení internetu, který by zahrnoval plně privatizovanou (?!) a odpovědnou organizaci ICANN, doplněnou o nezávislý soudní orgán, jakož i G12 pro řízení internetu – vícestranné fórum pro vlády, kde by mohly projednávat obecnou politiku řízení internetu a bezpečnostní otázky. "Věřím, že prezident Obama projeví odvahu, moudrost a respekt vůči globálnímu charakteru internetu a vytvoří podmínky k tomu, aby se v září mohla spustit nová, zodpovědnější, transparentnější, demokratičtější a mnohostrannější forma řízení internetu," říká komisařka EU Viviane Redingová ve své videozprávě. "Nyní nastal čas jednat. A Evropa bude připravena podpořit prezidenta Obamu v jeho úsilí." Redingová zdůraznila, že "chvíle pravdy přijde 30. září tohoto roku, kdy vyprší platnost stávající dohody mezi organizací ICANN a vládou USA. Tím se otevře cesta k naprosté privatizaci organizace ICANN a v této souvislosti se rovněž nabízí otázka, komu by měla být organizace ICANN od 1. října odpovědná."

Poněkud zábavné na celé historii internetu je fakt, že vznikl tak nějak mimochodem a prakticky neřízeně z původní akademické sítě ARPANET a dnes se přední odborníci, politici a finančníci chystají vytvořit dokonce Internet věcí, kdy vás například nový počítač bez vašeho vědomí práskne Mikrosoftu, že jste si právě do něj nainstalovali ukradený softvér nebo vás vaše lednička udá ministerstvu životního prostředí, že jste jí nevyměnili v zákonné lhůtě za modernější úspornější typ. Vše bude připojeno, i vaše spodky vás budou při procházce po městě informovat ve vašem prdPodu, že právě jdete kolem obchodu, kde si můžete koupit za výhodnou cenu nové, protože ty vaše jsou již poněkud proprděné.

Ale vážně. Zvídavější čtenáře si dovoluji upozornit na článek poněkud staršího data nazvaný "Future Internet podle EU", uveřejněný naším předním internetovým publicistou Jiřím Peterkou před rokem na Lupa.cz. V jeho závěru autor konstatuje, že "tento článek je míněn jako informace o určitých aktivitách, které teprve začínají, ještě nemají příliš jasné kontury, ale už je dobré o nich vědět a sledovat je." Zdá se, že budoucnost internetu skutečně ještě stále nemá jasné kontury a nejspíše je nikdy mít nebude. Dopadne nejspíše stejně jako celosvětová telefonní síť, která je ve značné míře dnes ještě stále jeho významnou součástí. Nikdo to sice nějak viditelně neřídí, ale tak nějak to funguje skoro samo od sebe. Což je jistá nadsázka, ale může to v nás vyvolávat i jisté obavy, co když nastane nějaký ten internetový blackout podobně jako v elekrických rozvodných sítích a kdo vlastně ponese odpovědnost za způsobené škody (asi nikdo, za škody, které vám způsobil vadný softwér také nikdo neručí). Protože naše závislost - a tím nemyslím tu osobní, která je jistě značná - na internetu je čím dál větší. Zdá se, že bez internetu nebude možné řídit stát (viz eGoverment) a vbrzku ani auto. Co bych si počal včera, když jsem zjistil, že mě kdosi odtáhnul moje auto poté, co jsem v noci zcela přehlédl značku o čištění naší ulice? Stačilo zadat "odtah vozidel Praha" a už jsem mohl po zadání mojí SPZ putovat na parkoviště.

Nejsem si jistý, do jaké míry internet využívají armády či policie celého světa a jak moc jsou na něm závislé. Jistě existují jisté bezpečné státní či privátní sítě, ale do čeho se dnes nedá napíchnout? Matně si vzpomínám na jednu starší sci-fi povídku, kde celosvětová telefonní síť dospěla k jakémusi sebeuvědomění a rozhodla se zlikvidovat lidstvo jako něco, co jí brání v samostetné svobodné existenci. A teď si představte "vědomý a myslící" internet! Možná to bude právě on, který způsobí zkázu lidstva poté, co se vymkne naší kontrole, která je jen velmi chabá. Musíme tedy doufat, že naše milá a šaramantní EU komisařka madam Redingová to nedopustí. Bůh ji v tom pomáhej!
14.5.2009 11:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.