Dnešní veselé události: Paroubek a kocábovština.

Konečně se dějí věci, nad kterými novináři a publicisté vždy zaplesají radostí. Pantátovi Paroubkovi se nepovedl předvolební mítink v Kolíně, kde se stal terčem "provokatérů", kteří po něm házeli rajčata a vajíčka. "Udělali jsme to, protože Paroubek lže a my už jsme se nemohli dívat na to, jak to lidi poslouchají a ještě si berou balónky," sdělil médiím Lukáš Botka, jeden z útočníků. "Nejdřív přiletělo rajče, ale to ho minulo. A pak vajíčko, to ho už zasáhlo," popsal veselou událost očitý svědek. "Paroubek i jeho lidi byli pěkně naštvaní, práskli dveřmi u auta a rychle odjeli," dodal svědek. Je milé, že se konečně zavádějí do praxe osvědčené metody umožňující obyčejným občanům vyjádřit jednoduše své emoce a názor na politiky, kteří se ucházejí o jejich hlasy.

Událost druhá je sice o něco méně veselá, ale jistě pobaví: v jedné ze škol ve Valašském Meziříčí podle rozhodnutí radnice otevírají pro prvňáčky dvě třídy, jedna z nich bude prý jen pro Romy a ta druhá pro "ostatní" děti. Při zápisu rodiče přihlásili téměř stejný počet dětí z obou "etnických" skupin. Zprávy nehovoří o tom, zda snad mezi "bílými" dětmi nejsou nějaké "žluté" či "černé". Ministr (?) Kocáb se pochopitelně rozlítil: "Já to považuji za segregační proces, který je v realitě 21. století naprosto nemyslitelný. Vracíme se někam do Jihoafrické republiky 80. let. Naše ministerstvo tento způsob naprosto odmítá. Možná by se ale měl zamyslet nad tím, že pro kvalitnější výuku třídy "segregovaných" romských dětí bude moci poskytnout jeho "ministerstvo" nebo ministerstvo školství větší finanční podporu a přijmout dalšího učitele či asistenta, který by učitelce pomohl romské děti zdokonalit v českém jazyce a naučit je základní hygienické návyky. Takovou pozitivní diskriminaci by jistě škola uvítala a ve vyšších ročnících by se mohly děti "namíchat" bez toho, že by se systém výuky narušoval velkými rozdíly v připravenosti malých školáčků na civilizovaný školní život.

A aby to neměl Kocáb, usilovně se držící politické funkce na kterou nemá, lehké, chomutovská primátorka Ivana Řápková na něj podala ve čtvrtek trestní oznámení pro pomluvu. Řápková nesouhlasí s analýzou, kterou si ministerstvo nechalo na město vypracovat a ve které se mimo jiné tvrdí, že by měla Řápková řešit problém sociálně slabých systémově a neměla by podporovat politiku vytěsňování. "Samozřejmě to beru osobně, protože jsem stavěná do pozice jakéhosi šerifa, který tady bojuje s Romy," řekla Nově primátorka. Na začátku materiálu je totiž motto, které označuje primátorku jako šerifa proklatého města. "Na pana Kocába jsem podala trestní oznámení pro pomluvu," uvedla primátorka Ivana Řápková v televizi Nova.

Až tedy půjdete na nějaký předvolební mítink, nezapomeňte si vzít nějaká ta rajčata, nejlépe shnilá, velice pěkný mazanec na saku dokáže také vyfouknuté vajíčko naplněné nějakou hezkou barvou. Uvědomte si, že je také v demokratických zemích zavedenou metodou ničení předvolebních plakátů a bilboardů, případně přilepování urážlivých hesel či přimalovávání vousů, které sluší zejména dámám. Tady by se mohla výtvarně uplatnit mladá generace autorů graffiti, kteří zvládají s přehledem velké plochy. A pokud vás snad někdo z politiků osobně urazí, klidně na něj podejte žalobu. Abych nezapoměl: zastánci multikulturní výchovy dětí by měli protestovat a sami nabídnout své děti k zařazení do "segregované" jednobarevné třídy. Plácání do vody nepomůže, nutné jsou činy. Mějte se jak chcete a hlavně buďte dobří.
15.5.2009 11:35 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.