Jak zasahuje EU do práva členského státu.

Ještě nemáme ratifikovanou Lisabonskou smlouvu, ale bruselští nevolení úředníci si osobují právo zasahovat do vnitřních záležitostí členských států. "Skvělým" příkladem je pokus komisařky Redingové zrušit odvolání předsedy Telekomunikačného úradu Slovenské republiky. Cituji z IT NEWS:

15.5.2009. Bruselu sa nepáči odvolanie predsedu TÚ SR
Vlaňajšie odvolanie predsedu Telekomunikačného úradu SR (TÚ) Branislava Máčaja v parlamente nebolo v súlade s európskym právom. „Tento postup ani predpisy, ktoré ho umožňujú, nie sú v súlade s právnymi predpismi EÚ, podľa ktorých vnútroštátne právne predpisy musia zaručovať nezávislosť regulátora od rušivých vplyvov, ktoré by mohli ovplyvňovať nestrannosť jeho rozhodnutí,“ uvádza sa v správe Európskej komisie (EK). Komisia preto už proti Slovensku začala konanie vo veci porušenia právnych predpisov. O miesto prišiel bývalý predseda TÚ Branislav Máčaj pre tender na prevádzkovateľa prvých dvoch multiplexov digitálneho terestriálneho televízneho vysielania (DVB-T). Minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) mu vyčítal meškanie súťaže, Máčaj vinil zo zrušenia tendra premiéra Roberta Fica a lobistické skupiny.
Úrad neskôr tvrdil, že k zrušeniu súťaže došlo pre zmenu frekvenčného spektra. „Veľmi ma znepokojuje, že predsedu telekomunikačného regulačného orgánu členského štátu EÚ odvolali pred skončením jeho riadneho funkčného obdobia, takže slovenská vláda a parlament majú teraz fakticky možnosť konať neobmedzene na základe vlastného uváženia,“ uviedla v aktuálnej správe komisárka EÚ pre telekomunikácie Viviane Redingová.
(Pramen)

Nejde tu o to, že odvolání pana Máčaja má nepochybně politické pozadí s náznakem korupce: Minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) mu vyčítal meškanie tendra na prevádzkovateľa multiplexov DVB-T a prechod z analógového na digitálne televízne vysielanie. Máčaj odmietol, že zdržiava spustenie digitálneho vysielania, vďaka ktorému by mali vzniknúť ďalšie televízie, čím by sa zvýšila konkurencia. Tvrdí, že vláda kryje silné finančné skupiny, ktoré sa snažia tender zrušiť. Podľa neho vláda ho odvolala, lebo nevyhovel jej politickej objednávke v súvislosti s tendrom.(Pramen).

Jde tu o to, že nevolená evropská komisařka Redingová má i bez Lisabonské smlouvy podle "evropského práva" právo zasahovat do vnitřních záležitostí členského státu. Slovensko má nyní na poskytnutí odpovědi komisi dva měsíce. Pokud nebude komise EK spokojená s odpovědí, může to vést až k žalobě k Evropskému soudnímu dvoru.

Pamětníkovi starých časů to nepříjemně připomíná svinské způsoby "centrální" moskevské vlády. Je tu ovšem významný rozdíl: politici a státní úředníci odporující centrální moci nejsou popravováni či vězněni na Sibiři na základě telefonického rozkazu. Vše se řeší finančními pokutami, které vhodným způsobem doplňují bezednou bruselskou pokladnu. Ta je hlavním mocenským prostředkem pro prosazování cílů, které sledují "bruselští" politici. O jaké politické cíle jim vlastně jde, není nikomu jasné. Jestliže nesmí komisaři prosazovat zájmy země, jejíž vláda je do EK delegovala, čí zájmy to tedy mají být? Možná vám napoví seznam jazykových verzí, které najdete nejčastěji u odkazů v seznamu nazvaném Politiky EU. Jsou to zkratky uváděné v abecedním pořadí: de, en, fr.
19.5.2009 11:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.