Čeština pro Windows 7 (jen pro kutily).

Finální českou verzi Windows 7 (W7) můžeme očekávat někdy koncem roku, i když možná že nás tentokrát Microsoft překvapí. Překladatelé mají českou verzi už téměř celou hotovou, jak je ostatně patrné z jazykového balíčku, který "unikl" z pracovního týmu a dá se stáhnout na internetu. Pokud jste si předprodejní verzi W7 ještě nestáhli pro váš odpor k anglickému jazyku, dnes již nestojí v cestě instalaci českých W7. Důležité je, abyste si stáhli W7 RC 7100 přímo ze stránek Microsoftu, protože jen pro toto sestavení je jazykový balíček češtiny určen. Potřebujete pro to jen účet MSN Hotmail nebo MSN Messenger či Microsoft Passport. Což se u fanatiků zkoušejících nové dosud neprodávané verze microsoftích produktů předpokládá. Český instalační balíček je soubor CAB o velikosti 40 MB a jmenuje se cz_x86.cab pro 32 bitovou verzi W7 nebo cz_x64.cab pro verzi 64 bitovou. Neznámý dobrodinec jej nahrál do systému Rapidshare:

Pokud nemáte na Rapidshare předplaceno, musíte si pár vteřin počkat a stahovat můžete začít až skončí odpočítávání.

Nezbývá než češtinu nainstalovat:

  • Rozbalte archiv do nějaké složky
  • Zvolte Start/Control Panel/Region and Language
  • Pokračujte na Keyboard and Language a vyberte Install/Uninstall Languages
  • Vyberte variantu Browse computer or network a najděte dříve rozbalený soubor CAB.
A dál je už vše jednoduché. Vyberte češtinu jako výchozí jazyk a po restartu máte české W7. Počítejte s tím, že "počešťování" bude trvat dost dlouho, na mé staré šunce to bylo asi dvacet minut. Nepropadejte proto panice při pocitu, že se nic neděje a jděte si raději udělat kafe. Tato verze Windows 7 by vám měla fungovat do června 2010. Možná vás napadlo, zda se budou W7 průběžně aktualizovat? Ano, aktualizace W7 RC 7100 již probíhá. Na mém počítači se od 6.května nainstalovalo automaticky 31 aktualizací, většina z nich byla testovacích, na kterých Microsoft ověřuje správnost chodu aktualizace. Protože jsem nainstalovat i zkušební verzi Office 2008, byly staženy i rutinní aktualizace pro tento balík.

Na otázku, zdali se postupnými aktualizacemi stane z W7 RC 7100 stane prodejní verze W7 neumím odpovědět, ale nejspíše nikoliv. Jisté je, že pro rutinní práci si budete muset stejně finální českou verzi koupit. Sympatické je, že W7 RC 7100 si můžete vyzkoušet v té nejvyšší "ultimate" verzi a podle toho se rozhodnout, co koupit. Ceny zatím nejsou známé, ale předpokládá se, že budou o něco vyšší, než stávající ceny Windows Vista, které už téměř nikdo nekupuje. Přeji vám krásný den a zábavu spojenou s prací pod Windows 7 CS.
Ovládací panely hezky česky...

21.5.2009 11:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.