Co je horší: mexická chřipka nebo černý kašel?

Hlavní hygienik Michael Vít je opět mediální hvězdou. Prasečí chřipkou se nakazil pilot Českých aerolinií v USA. Stav mladého muže, který přiletěl z New Yorku ale není podle lékařů vážný. Nebyl proto hospitalizován a je nyní v domácí izolaci. V domácí karanténě je také dalších devět lidí, se kterými muž přišel do kontaktu. Na televizních obrazovkách se opět objevily krabičky balení zázračného léku Tamiflu, kterého Topolánkova vláda snaživě pro odvrácení pandemie ptačí chřipky nakoupila v letech 2005-6 za 1,250 miliardy korun. Jedno balení deseti tablet stojí v maloobchodě neuvěřitelných 997,- korun. Nová chřipka se poprvé objevila před měsícem v Mexiku a dosud byl její výskyt prokázán ve 46 zemích světa a vyžádala si na celém světě pouze 91 obětí.

Na globální hysterii kolem prasečí chřipky mimo jiné značně bohatne také bývalý ministr obrany USA Donald H. Rumsfeld. Zdá se vám toto tvrzení podivné? Co může mít ministr obrany USA společného s prasečí chřipkou? Přestože to ještě nikdo dostatečně neprokázal, tak média tvrdí, že jediným účinným lékem proti prasečí chřipce je lék Tamiflu. Ten byl vyroben a patentován už v roce 1996 kalifornskou firmou Gilead Science Inc. Podle dostupných informací je Rumsfeld jedním z většinových vlastníků zmíněné firmy Gilead Science Inc. Díky tomu, že zpanikařená světová veřejnost hromadně nakupuje obrovské zásoby tohoto léku, získává Rumsfeld podobně jako v při "pandemii" ptačí chřipky jen na licenčních poplatcích obrovské jmění.

Přitom letos jen od ledna do května u nás lékaři zaznamenali 468 onemocnění černým kašlem. Za celý loňský rok to přitom bylo 770, nárůst je tedy letos výrazně strmější. Očkovací vakcínu mělo ministerstvo zdravotnictví zpřístupnit už v půlce března, ale nestalo se tak. Úřad ji slibuje do čtrnácti dnů. Pro přeočkování proti černému kašli, který se v posledních letech znovu nečekaně objevil, jsou nejvhodnější děti ve věku deseti až čtrnácti let, kdy u nich přestává účinkovat očkování, které je u nás povinné pro kojence. Jenže vakcína stále dostupná není. Za prvních pět měsíců roku už onemocněly skoro dvě třetiny z celkového počtu lidí, kteří s černým kašlem vyhledali lékaře v loňském roce.

Podle pediatričky Hany Cabrnochové je problém v tom, že ministerstvo zdravotnictví dosud vakcínu prostě nekoupilo. Úřad tvrdí, že už je to na spadnutí: "Jsme ve fázi finalizace, vakcíny budou do čtrnácti dnů," ujišťoval v ČT mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň. Díky ministerské "finalizaci" má černý kašel v Česku letos už jednu oběť: V Brně mu podlehla dvouměsíční neočkovaná holčička.

Původcem černého kašle je bakterie Bordetella pertussis, jejímž jediným hostitelem je člověk. Přenos nákazy se uskutečňuje kapénkami při mluvení, ale zejména při kašli nebo kýchání. Velké nebezpečí představují pro své okolí osoby v prvním stádiu nemoci, kde se typické příznaky nákazy ještě neprojevují. Černý kašel je velmi nakažlivý. Po kontaktu s infikovaným jedincem onemocní 80 až 90% neočkovaných osob. Nejčastější je výskyt černého kašle mezi 3. až 5. rokem života. Nakažené děti mohou dále infikovat svoje mladší sourozence, včetně kojenců, které nemoc může ohrozit na životě. Nakazit se černým kašlem a onemocnět mohou i dospělí. U nich probíhá černý kašel zpravidla netypicky a často nebývá rozpoznán. Proto představují vedle dětí i dospělí vážný zdroj infekce. U kojenců do 5. měsíce života končí až 70% onemocnění černým kašlem smrtí. K vážným komplikacím nebo pozdějším následkům onemocnění, které mohou navázat na infekci černým kašlem u všech věkových kategorií, patří zánět středního ucha, zápal plic, případně i onemocnění mozku. Zápal plic se v prvním roce života vyskytuje u každého pátého dítěte a v 2 až 4 roce u každého desátého dítěte s černým kašlem (Pramen).

Z uvedeného vyplývá, že by se měli naši lékaři a hygienici místo prasečí chřipky raději zabývat zvládnutím nekontrolovaného šíření černého kašle, který, jak vyplývá z řady diskuzí na internetu, lékaři často vůbec neidentifikují a léčí jej jako banální onemocnění dýchacích cest. Pokud se vůbec nakažení dostaví k lékaři. Osvěta o tom, jaké jsou příznaky černého kašle by v médiích byla účelnější, než senzační zprávy o nakaženém pilotovi.
26.5.2009 11:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.