AVG Antivirus Free Edition v českém jazyce!

Firma AVG Technologies uvolnila bezplatnou verzi antivirového softwaru AVG Anti-Virus Free Edition verze 8.5 v českém jazyce. AVG 8.5 Anti-Virus je určen k ochraně pracovních stanic s těmito operačními systémy:

  • Windows 2000 Professional SP4 + Update Rollup 1
  • Windows XP Home Edice SP2
  • Windows XP Professional SP2
  • Windows XP Professional x64 Edice SP1
  • Windows Vista (x86 a x64, všechny edice)
a všechny případné vyšší servisní balíky pro jednotlivé operační systémy. Pracuje i ve Windows 7 RC 7100.

Free Edition obsahuje tyto komponenty: Anti-Virus, Anti-Spyware, Kontrola pošty, LinkScanner, Rezidentní štít a Manažer aktualizací. Ve verzi Free Edition chybí oproti profesionální verzi Anti-Rootkit (specializovaný nástroj pro detekci a účinné odstranění nebezpečných rootkitů, to jest programů a technologií, které dokáží maskovat přítomnost zákeřného software v počítači).

Komponenta Anti-Spyware je trvale zapnutý scanner běžící na pozadí, který prověřuje spouštěné programy na výskyt aplikací typu spyware. Častým příkladem spyware jsou třeba reklamní upoutávky, pop-up okna nebo jiné typy obtížného software.
Komponenta Kontrola pošty prověřuje online veškeré doručené i odeslané e-maily a podporuje všechny významné poštovní klienty včetně programů MS Outlook, The Bat!, Eudora, Outlook Express a dalších aplikací založených na principu SMTP/POP3. Podporována je rovněž šifrovaná komunikace na bázi SSL.
Komponenta LinkScanner spolupracuje s internetovými prohlížeči Internet Explorer a Firefox (verze 1.5 a vyšší) a nabízí dvě klíčové funkce: AVG Active Surf-Shield a AVG Search Shield.
Funkce AVG Active Surf-Shield zabraňuje infikování počítače při nechtěném stahování nebezpečných souborů či skriptů a zároveň zajišťuje, že stránky, které navštívíte, nabízejí ve chvíli jejich otevření bezpečný obsah.
AVG Search Shield spolupracuje s internetovými vyhledavači Google, Yahoo! a MSN a poskytuje bezpečné vyhodnocování všech výsledků vyhledávání v reálném čase.
Webový štít detekuje, že stránka, kterou se chystáte navštívit, obsahuje nebezpečný javascript, a v takovém případě nebude infikovaná stránka vůbec zobrazena. Také rozpozná, že stránka obsahuje malware, který by mohl být prohlížením stránky zavlečen na váš počítač, a zabrání jeho stažení.
Rezidentní štít kontroluje soubory při kopírování, otevírání nebo i ukládání. V případě pozitivního nálezu v právě používaném souboru zastaví prováděnou operaci a zabrání aktivaci viru. Také systémové oblasti jsou pod ochranou Rezidentního štítu, který se zavádí do operační paměti v průběhu startu systému.
Komponenta Manažer aktualizací slouží pro naplánování pravidelného automatického stahování aktualizačních balíků z internetu nebo lokální sítě. Automatickou aktualizaci programu i virové databáze lze nastavit ve Free Edition jen jednou denně ve zvoleném intervalu nebo ji lze vyvolat kdykoliv manuálně.

27.5.2009 08:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.