"Fašizoidní" bandy útočí na Paroubka a spol.

"Jsem zděšen vzmáhajícími se projevy násilí, nenávisti a netolerance, jehož jsme svědky v probíhající předvolební kampani," řekl na adresu vrhačů vajíček prezident Václav Klaus. "Jednalo se o bezprecedentní útok na politickou kulturu, slušnost a vžitá demokratická pravidla," prohlásil pantáta Paroubek a zopakoval svoje obvinění, že za útoky stojí občanští demokraté. Paroubek se chystá v nejbližších dnech rozeslat dopisy svým politickým soudruhům, předsedům evropských sociálně demokratických stran, v nichž prý popíše praktiky odpůrců. Když je průser, nejlepší je to rozmazat, že?
"Občanská demokratická strana odsuzuje útok, který se dnes odehrál na mítinku ČSSD na pražském Andělu. ODS se již několikrát od takovéhoto jednání distancovala a činí tak i dnes," uvedla v tiskovém prohlášení ODS.

Útoky zfanatizovaných odpůrců strany jednoho muže vyvrcholily včera na předvolebním mítinku u pražského Anděla. Paroubka zasáhlo vajíčko do hlavy. "Šéf ČSSD se to snaží brát statečně, není nic slyšet," popisovala reportérka vaječnou vřavu. Jeho odpůrci skandovali "Vypadni, vypadni!" a v průběhu jeho pokusu o projev zaznělo z publika mimo jiné i "Paroubku, jsi hovado!" Paroubkův mediální guru Dimun v rozhovoru pro iHned dal po prvních vaječných "hodech" najevo značnou bezradnost: "Na to se nedá nijak marketingově reagovat. Běžte si to zkusit, když na vás lidé pokřikují, házejí vejce a jiné předměty. Běžte si zkusit, jak to lze marketingově zvládnout. Sázíme samozřejmě na to, že slušná část společnosti to odsoudí. Je to ale těžké v situaci, kdy média ty lidi glorifikují, dělají z nich hrdiny. Na každém mítinku stojí novináři, kteří čekají na to, až někdo hodí vejce."

Má pravdu. Jestliže naleznou občané odvahu veřejně vyjádřit svůj nesouhlas s politikou Paroubka a Ratha i za cenu pokuty, žádné mediální tanečky a prohlášení nic nezmohou. Paroubkovy mediální odborníci se přesto zoufale snaží z politické prohry uvařit co se dá. Na stránkách ČSSD se můžeme dočíst: "Útok na Andělu porušil veškerá demokratická pravidla. Setkání představitelů ČSSD s občany na Andělu v Praze 5 ukázalo, jak hluboce klesli odpůrci ČSSD. Jednalo se o bezprecedentní útok na politickou kulturu, slušnost a vžitá demokratická pravidla. Lidé, kteří přišli protestovat proti ČSSD, se omezili pouze na masivní útoky stovkami vajec a dalšími předměty. Skandováním „Táhněte!“ zcela přehlušili snahu představitelů ČSSD o diskusi, a to přes opakované výzvy k ní. Je jasné, kdo za tento projev primitivní agrese nese morální odpovědnost - totiž ten, kdo tuto atmosféru vyvolal a kdo ji dlouhou dobu toleroval." Takže kdo nevěděl, že na Paroubka řvali shromáždění občané "Táhni!", může se to dozvědět zde. Nemá cenu polemizovat s ČSSD o "vžitých demokratických pravidlech" ani o tom, jak hluboko kdo klesl. Jedno je jisté: do politiky na náměstích se poněkud nečekaně zapojila mládež, která použila i moderní komunikační prostředek - internet. V "sociální síti" Facebook je v tomto okamžiku několik skupin českých "přátel" pantáty Paroubka. Ta největší skupina pod názvem "Vejce pro Paroubka v každém městě!" má k dnešku 52.631 členů. Její zakladatel oznámil její uzavření: "Díky svým reakcím se pan Paroubek ukázal veřejnosti v pravém světle a neadekvátní a často nezákonné praktiky jeho ochranky nám napověděli ledacos o způsobu, jakým chce vést náš stát. Snad se také několik lidí probudilo a rozhodlo se jít k volbám. Za to "vajíčková kampaň" bezpochyby stála a přes všechny nadávky, urážky a výhrůžky, kterými jsem častován, jsem rád, že jsem tuto skupinu založil. Myslím, že to, co je možno prostřednictvím jedné skupiny na sociální síti dokázat, bylo dokázáno. Další pokračování by mělo za následek ztrátu sympatizantů, které se nám podařilo získat nebo zpolitizování celé věci. Nechci aby nastala ani jedna z těchto možností, a proto s konečnou platností oznamuji uzavření celé skupiny, které proběhne v sobotu 30. května 2009."

Bude zajímavé sledovat, zda se i kandidátům ODS, zelených nebo lidovců dostane stejné spršky vajec. Možná pantáta Paroubek také klesne hluboko a zorganizuje odvetu a povolá do zbraně socanskou mládež s vejci namodro a natvrdo. Zábavné je sledovat bezradné počínání policie, která se tak dostává do podobné situace, v jaké byla například před převratem v roce 1989. Dnes se Paroubek dovolává práva na ochranu sebe a svých "sympatizantů" na náměstích a tak by podle jeho představ měla policie mydlit pendreky a zatýkat jeho politické odpůrce. V jeho zmateném mozku se také vylíhnul pojem "fašizoidní" pravděpobně poté, co si vzpoměl na bitky v Německu, které se odehrávaly ve dvacátých letech minulého století mezi tehdejšími komunistickými bojůvkami a Hitlerovými ozbrojenými "občanskými hlídkami" SA (sturm-abteilungen) právě nejčastěji na předvolebních mítincích. ČSSD tak postavil do role komunistů napadaných "fašizoidními" sympatizanty ODS. Nebo to myslel naopak? Opravdu roztomilé přirovnání.

Nějak se nám v poslední době podobná přirovnání množí. Havel vidí mladoboleslavskou automobilku jako koncentrák, Rath velebil Hitlera za jeho schopnost vyvést Německo z hospodářské krize a i táta pracujícího lidu Falbr srovnává situaci s pronásledováním sociálních demokratů nacisty před druhou světovou válkou. Musíme věřit, že se mýlí a že z logiky věcí nevyplývá, že by měla nějaká válka v Evropě vypuknout. V každém případě se bojovně naladěný Paroubek dostal do bitky, kterou může kterýkoliv politik kdekoliv ve světě řešit jediným způsobem: stáhnout se z politické scény. Pokud se k tomu odhodlá, může svojí partaji pomoci víc, než když se bude křečovitě držet jejího vesla. Ale on to naštěstí neudělá...

Držte si čepice, dnes to zatraceně fouká a je zima jako v Rusku. Včerejší článek o AVG jsem dal do sítě až dnes ráno, protože jsem celý den cestoval sem a tam i jinde, za což se omlouvám. Odcházím přiložit do kamen ekologický biologický odpad ze zahrady a přeji vám na zítřek lepší počasí.
28.5.2009 10:45 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.