Srovnejte si obsah vaší paměti.

Nemám na mysli vaši biologickou paměť v šedé kůře mozkové, ale vaši druhou, elektronickou paměť uloženou na discích vašeho počítače. Zajímavým a užitečným programem pro odstranění fragmentace uložených souborů je Defraggler. Je to nástroj pro rychlou a spolehlivou defragmentaci souborů nejen na pevném disku, ale i na vašich fleškách, kterým někteří říkají klíčenky. Defraggler je produkt firmy Piriform Ltd. a je k volnému (free) použití, česky řečeno je zadara. Kromě přehledného uživatelského prostředí je hlavní výhodou programu i možnost defragmentace pouze vybraných souborů a také to, že podporuje souborový systém NTFS i FAT32.

Defraggler je "přenosný" a tak jej můžete mít nainstalovaný i na USB klíčenkách a jiných přenosných zařízeních. V tomto případě stačí, když určíte jako místo pro instalaci složku na klíčence a po skončení si tam vytvoříte zástupce pro spouštění. Defraggler se po spuštění pokouší dostat na internet aby prověřil, zda neexistuje nějaká jeho novější verze. Máte-li aktivní nějaký firewall, který se dožaduje povolení, nemusíte je udělit. Abyste mohli používat Defraggler i na počítačích nepřipojených k internetu, stačí když volbou Nastavení, Možnosti zrušíte zaškrtnutí u volby Automaticky kontrolovat aktualizace Defraggleru. Pak můžete udělat defragmentaci na počítačích celé vaší rodiny včetně babičky, méně zdatné přátele nevyjímaje bez potíží s instalováním.

Stáhnout si jej můžete nejlépe na stránce www.defraggler.com. Pro podrobnější seznámení doporučuji recenzi v magazinu Slunečnice.cz, ve které je jedna nepřesnost: Defraggler je již nyní i v českém jazyce, což zjistíte hned při jeho instalaci. Doporučuji vřele před použitím jakéhokoliv defragmentačního nástroje podniknout těchto několik kroků:

  1. vyčistit disky libovolným nástrojem pro odstranění dočasných nebo zbytečných souborů (například programem Piriform CCleaner)
  2. zkontrolovat, případně i opravit stav souborového systému. Například do Příkazového řádku zadáte pro kontrolu systémového disku "C:" příkaz: chkdsk C:. Pro případné opravy zadáte chkdsk C: /F /R /X , a budete vyzváni, zda se má kontrola s opravami provést při příštím spuštění počítače. Zadejte A jako ano. Pak restartujte a vyčkejte, až se kontrola disku s operačním systémem Windows včetně případných oprav provede.
    Pro kontrolu a opravy datového disku, na kterém není operační systém, například disku "D:" zadejte příkaz: chkdsk D: /F /R /X
    Více o nástroji chkdsk čtěte na stránkách Microsoftu zde a také zde.
  3. restartovat počítač a nic nespouštět,
  4. pak teprve defragmentovat.

Možná se někteří z vás právě teď ptají, k čemu je nějaká záhadná defragmentace dobrá? Hlavním přínosem bude často docela znatelné zrychlení práce počítače, zejména pokud u něj nebyla defragmentace prováděná od počátku jeho "života" nebo před dlouhou dobou. Zejména pokud je počítač hodně používán, často se do něj instalují nějaké nové programy nebo na něm někdo vášnivě spisuje, pak se to určitě pozná. Někteří věci znalí uživatelé nelení dělat defragmentaci každých čtrnáct dní nebo alespoň jednou za měsíc. Přeji vám krásně defragmentované disky a den jako malinu.
1.6.2009 10:00 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.