Může se na veřejném shromáždění pískat?

Jiří Paroubek:"Jsme přesvědčeni, že minimálně ve zvažované rovině je příprava možné provokace, jejímž výsledkem bude zraněný mladý člověk v průběhu mítinku ČSSD."

Ivan Langer: "Nevím, jestli je to tím, že Paroubek strávil svůj produktivní věk mezi hospodskými, estébáky, prostitutkami, komunistickými papaláši a kolotočáři. To je svět, který ho formoval,"

Nick papene: Koho má člověk tady vůbec volit? Už se někdo uráčí odpovědět nebo to bude furt dokola?

Nick milamac: Já bych radil levicovou frakci pravicových radikálů nebo pravicovou frakci levicových radikálů.

Nick cheos: Proč lidé volí KSČM a současnou populistickou ČSSD?

  1. Závist - závidí ostatním vyšší příjmy, bohatství (jak duševní, tak hlavně materiální).
  2. Nenávist - nenávidí všechny, kteří mají něco víc než oni, kteří mají jiný názor a jsou schopni jej podložit argumenty.
  3. Lenost - nejsou schopni a ochotni učit se a pracovat, rozvíjet svou osobnost.
  4. Hloupost - myslí si, že levicoví politikové splní své sliby a oni se tak budou mít lépe.
  5. Fanatismus - pro tyto lidi nemusí nutně platit předchozí body.

Nick wolflobo: První řetězový dopis, který má smysl. Tento text prosím zkopírujte a šiřte jak jen to půjde. Až dostaneš volební lístky, tak na volební lístek ČSSD napiš "FUCK" a nalep ho na viditelné místo. Pokud tuto zprávu pošleš do voleb nejméně deseti lidem, tak Česká Republika bude mít za 15 let životní úroveň jako Rakousko. Pokud tuto zprávu nikomu nepošleš, tak tvoje děti budou do konce života platit úroky ze státního dluhu a žrát kořínky.

Mítink v Olomouci: Když pískot zesiloval, pantáta Paroubek se z tribuny dovolával shromažďovacího zákona: "Ti, kdo sem přišli, a pískají tady na píšťalky, porušují zákon. Prosím policii, aby konala," opakoval z tribuny. Policie ale nezasáhla.
A co na to shromažďovací zákon? Bohužel tentokrát měl Paroubek pravdu, když se jej dovolával:
§ 6 odstavec (3) Je-li důvodná obava, že shromáždění bude rušeno, může svolavatel požádat úřad nebo příslušný útvar Policie České republiky, aby shromáždění byla poskytnuta ochrana. Což organizátoři předpokládali a policie byla na místě.
§ 6 odstavec (6) Nepodaří-li se svolavateli při narušení pokojného průběhu shromáždění zjednat nápravu, požádá bez zbytečného odkladu o potřebnou pomoc úřad nebo příslušný útvar Policie České republiky a vlastními prostředky vyzve účastníky k obnovení pokojného průběhu shromáždění.
§ 14 Přestupek proti právu shromažďovacímu odstavec (2) Přestupku se dále dopustí ten, kdo f) nepřístojným chováním brání účastníkům ve splnění účelu shromáždění;

Ano, je to tak, zákon o právu shromažďovacím přijatý 27.března 1990 komunistickým federálním shromážděním Československé socialistické republiky platí stále v původním znění. A tak nepochybně i pískání či hlasité výkřiky narušují "pokojný průběh shromáždění" a takový rušitel může být vyveden policií a za tento přestupek může dostat pokutu až do výše 7000 korun. Policie v Olomouci, ačkoliv Paroubek žádal o zásah, nekonala podle zákona. Komu se to nelíbí, nechť se obrátí na svého poslance či senátora a požádá jej o změnu zákona. Ze zákona tedy vyplývá, že máte na shromáždění povoleno pouze projevovat souhlas s řečníkem potleskem nebo hlasitými výkřiky "Bravo!", "Hurá!", "Jsme s vámi!" a podobně. Pískání na hubu či píšťalky, bubnování přehlušující řečníka a výkřiky typu "Svině!", "Zloději!", "Lháři!" nebo dokonce "Bijte ho!" jsou zakázány. Povoluje se snad jen tlumené nesouhlasné bučení, ovšem jen po krátkou dobu. Mějte tedy platný zákon o právu shromažďovacím na paměti, jinak, jak se v něm v původním dodatky neopraveném textu praví, "Nepodaří-li se svolavateli při narušení pokojného průběhu shromáždění zjednat nápravu, požádá o potřebnou pomoc národní výbor nebo útvar Veřejné bezpečnosti."(§ 6 odstavec (6)).
4.6.2009 10:30 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.