Papírový dopis přes internet? Pěkná blbost.

Možná jste se také stali obětí reklamní akce České pošty (ČP), která pod logem PostOnline či DopisOnline zaslala občanům, firmám a také pravděpodobně všem držitelům živnostenského listu nabídku rozesílání papírových dopisů na základě zaslaných souborů ve formátu PDF. Česká pošta dopis vytiskne, "zaobálkuje" a doručí do schránky adresátovi. Vše můžete zařídit přes adresu www.postservis.cz, která je ale bohužel považována prohlížeči MS Internet Explorer (MSIE) a Firefox za nedůvěryhodnou. MSIE zobrazí zprávu, která nejspíše méně odvážného uživatele internetu zcela odradí:

Existuje problém s certifikátem zabezpečení tohoto webu.
Certifikát zabezpečení předložený tímto webem nebyl vydán důvěryhodným certifikačním úřadem.
Problémy s certifikátem zabezpečení by mohly ukazovat na pokus podvést vás nebo zachytávat data, která odešlete na server.
Doporučujeme, abyste zavřeli tuto webovou stránku a nepokračovali na tento web.
Tuto webovou stránku zavřete klepnutím sem.
Pokračovat na tento web (nedoporučujeme)

Firefox se zachová ještě odmítavěji a na stránky ČP vás vůbec nepustí. Podobně dopadnete, pokud se pokusíte se dostat na tuto službu přes stránky ČP www.ceskaposta.cz. Tomu tedy říkám "skvělé" uvedení nové služby státní firmy ČP na trh zřejmě ve snaze zvednout tržby a to i za cenu zaplavování schránek nebohých občanů papírovým reklamním spamem. O tom, že by tuto službu hodlali využívat i občané pro odesílání papírových dopisů nejspíše manažérie ČP neuvažovala. Správcové systému o patálii s certifikátem zabezpečení vědí už delší dobu (systém byl uveden do provozu již 5.května), ale podle jejich slov se s tím zatím nedá nic dělat.

Pokud se přes varování o nebezpečnosti portálu odhodláte pokračovat, zjistíte, že i samotné stránky této služby jsou velice vypečené. Velmi běžné rozlišení vašeho monitoru 1024 x 768 nestačí. Údaje jako jsou ceny, návody atp. jsou zásadně v PDF!!! Pokud se probojujete k údajům o cenách a pokusíte se použít tlačítko prohlížeče o krok zpět, dočkáte se pouze sdělení, že "Platnost webové stránky vypršela." Je zde také odkaz na PDFCreator, jehož stránky jsou v angličtině. Tato varianta je připravená pro ty "ignoranty", kteří si nekoupili za 12 tisíc káčé MSOffice a je to pro ně podle ČP šance, jak svůj dopis do systému DopisOnline ve formátu PDF dostat.

Kolik takové "pěkná" služba veřejnosti stojí? Obyčejný dopis vás vyjde na 13,40 Kč bez DPH (1 vytištěný dokument černobíle v obálce, odeslaný obyčejně 14,05 Kč včetně DPH, poštovné je od DPH osvobozeno.) Jak jsem již uvedl, soubory PDF s návody a cenami se otevírají ve stejné záložce a zpátky si už necouvnete. Diletantská práce totálních ignorantů. Na podstránkách není celková nabídka a tak si musíte zacouvat jako za starých časů, kdy stránky vyráběli neználkové. Dnes to takhle dělají amatéři a Česká pošta.

Čekal jsem, že by se za tuto službu mohlo platit pomocí platební karty. Nic takového. Můžete využít jen Premium SMS a zaplatit navíc poplatek i operátorovi mobilních služeb, služby SIPO nebo obdržíte fakturu. Není nad pokrok.

Až tedy budete chtít napsat svojí babičce, které jste ještě nepořídili internet, vezměte raději obyčejný papír, starodávné inkoustové pero a napište jí vlastní rukou, jak jí máte rádi. Žádná esemeska ani telefonát ji tak nepotěší, jako dopis, který jste napsali, zalepili a vhodili do obyčejné poštovní schránky. Pokud ještě nějakou kolem svého bydliště máte. Přeji vám krásný sluneční den, i když televizní rosničky zase straší kroupami.
9.6.2009 09:40 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.