Němečtí vyhnanci mají podle CDU právo na svou domovinu.

Pozoruhodné stanovisko týkající se práva na "domovinu" pro německé vyhnance z českých Sudet nebo Polska můžete nalézt v programu německé CDU kancléřky Angely Merkelové pro volby do právě skončených voleb do Evropského parlamentu:

"Němečtí vyhnanci z domoviny a německé etnické skupiny ve střední a východní Evropě mají důležitou funkci mostu při spolupráci s východními sousedními státy Německa. Svoboda pohybu a právo na svobodnou volbu bydliště, které platí v EU, jsou krokem směrem k realizaci práva na domovinu také pro německé vyhnance - v Evropě, která umožňuje národům a etnickým skupinám žít svorně a bez právní diskriminace pramenící i z minulosti. Právo na domovinu platí. Vyhnání každého druhu musí být dáno do klatby a porušená práva uznána." ("Die deutschen Heimatvertriebenen und die deutschen Volksgruppen in Mittel- und Osteuropa haben eine wichtige Brückenfunktion bei der Zusammenarbeit mit Deutschlands östlichen Nachbarstaaten. Die in der Europäischen Union geltende Freizügigkeit und Niederlassungsfreiheit ist ein Schritt hin zur Verwirklichung des Rechts auf die Heimat auch der deutschen Vertriebenen – in einem Europa, in dem die Völker und Volksgruppen einträchtig und ohne rechtliche Diskriminierungen auch aus der Vergangenheit zusammenleben können. Das Recht auf die Heimat gilt. Vertreibungen jeder Art müssen international geächtet und verletzte Rechte anerkannt werden."

Kvůli požadavkům obsaženým ve volebním programu CDU/CSU vyzval Kaczyński premiéra Donalda Tuska z Občanské platformy (PO), aby prohlásil, že jeho strana vystoupí z frakce Evropská lidová strana, do níž náleží i obě německé strany. "Všichni vědí, že je to formace s německou dominancí, lze se tedy jen těžko domnívat, že by polská vládní strana chtěla být ve frakci, v jejímž čele stojí lidé s názory a přáními takového druhu," vzkázal s odkazem na předvolební program CDU premiérovi Jaroslaw Kaczyński, předseda polské nacionálně konzervativní strany Právo a spravedlnost. Požadoval, aby Tusk s dalšími představiteli polských stran volební výzvu před německou kancléřkou Angelou Merkelovou z CDU odsoudili jako "protipolskou a protievropskou".

O tom, zda se této otázky dotkl při své návštěvě Německa český premiér Fischer, není nic známo. Jisté je, že Topolánek oznámil již před volbami do EP, že ODS uvažuje o vystoupení z frakce EP Evropská lidová strana a pravděpodobně vstoupí do euroskeptické skupiny poslanců EP společně s polskou stranou Právo a spravedlnost a britskými konzervativci Davida Camerona. Pokud tato frakce skutečně vznikne, bude mít v EP 49 křesel (ODS 9, Právo a spravedlnost 15 a britští konzervativci 25). Pramen.

"Prezidenti Polska a Česka, Lech Kaczyński a Václav Klaus, jsou připraveni pomoci vůdci britské konzervativní opozice pohřbít Lisabonskou smlouvu," prohlásil dnes v Bruselu šéf liberálně demokratické frakce v Evropském parlamentu a kandidát na jeho předsedu Brit Graham Watson, kterého citovala agentura PAP. Šéf třetí největší frakce EP Watson vyjádřil před novináři obavu z "nebezpečné situace" v Británii, kde může být uspořádáno referendum k lisabonské smlouvě, pokud se Konzervativní strana vrátí k moci.

Kaczyński a Klaus chtějí podle Watsona citovaného polskou agenturou pomoci Cameronovi a mohou pozdržet podpis smlouvy do parlamentních voleb v Británii, které se mají uskutečnit nejpozději do června 2010. Europoslanec Watson připomněl, že britští a polští konzervativci a ODS úzce spolupracují na vytvoření nové frakce v EP.

"Pokud Cameron uspořádá referendum, jeho výsledek bude negativní, protože Britové nebudou tázáni, zda chtějí zůstat v EU, ale budou tázáni na názor k lisabonské smlouvě, které nerozumějí," řekl podle PAP Watson. "V takové situaci bude lisabonská smlouva mrtvá a Francie a Německo by mohly požádat Velkou Británii, aby opustila EU," varoval podle polské agentury Watson. Tím zcela jasně naznačil, kdo podle něj vládne v EU a komu on sám posluhuje.
10.6.2009 16:15 [Trvalá adresa tohoto článku.]

Některé odkazy na cizí zdroje nemusí být s ohledem na časový odstup funkční.


Creative Commons License
Ahasweb, jehož autorem je Jan Bílek, podléhá licenci Creative Commons
Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česko
.